Notícies

La 30a edició del FEMJazz! de Banyoles tornarà a tenir el parc de la Draga com a escenari principal

Foto : Fotos: Ajuntament de Banyoles

La Diputació de Girona dona suport a l'esdeveniment, que tindrà lloc del 18 al 26 de maig i comptarà amb Carles Benavent com a artista destacat

El vicepresident i diputat de Cultura, Jordi Camps, ha destacat la diversitat de la programació, que «combina tradició i modernitat»

L'Ateneu de Banyoles ha estat l'escenari escollit aquest dijous al matí per presentar la programació completa de la 30a edició de FEMJazz!, el Festival d'Emergències Musicals de Banyoles, organitzat pel Taller de Música de Banyoles en conveni amb l'Ajuntament de Banyoles i el suport de la Diputació de Girona. 

Per commemorar aquesta efemèride, el festival presenta una programació amb més dies, durant dos caps de setmana (el 18 i 19 de maig i del 24 al 26 de maig), i més propostes del que és habitual, a més de tornar al parc de la Draga com a escenari de la majoria de les activitats. 

El FEMJazz! manté la filosofia de l'aposta pel talent emergent, la proximitat i la sostenibilitat en els diversos aspectes de l'esdeveniment, una aposta que caracteritza el festival des de fa una dècada. 

La presentació ha comptat amb la participació del vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, i el director del festival i membre del Taller de Música de Banyoles, Isidre Palmada. 

En la seva intervenció, el vicepresident Jordi Camps ha destacat: «El FEMJazz! presenta una programació amb diferents actuacions, moltes d'elles gratuïtes, per impregnar de ritme, swing i vibracions els escenaris per on passaran, combinant tradició i modernitat, audicions i peces més ballables. Tot per omplir Banyoles de jazz».

«Constatem la importància d'iniciatives com aquesta, i per això, la Diputació de Girona hi col·labora des del seu naixement. La nostra demarcació és particularment rica en producció cultural, i molt particularment, pel que fa a la música. I el FEMJazz! és una baula imprescindible d'aquest ecosistema cultural, que, de ben segur, guanya en impacte i importància any rere any», ha conclòs. 

 

Joventut i veterania, resum de tres dècades de festival

El primer cap de setmana del festival comença el dissabte 18 de maig amb el curs «Qui té por de la improvisació?» (11 h, Ateneu-CMEM), a càrrec d'Albert Cirera, saxofonista amb molta experiència en el terreny del free jazz i les músiques improvisades i membre del grup Duot juntament amb el bateria banyolí Ramon Prats. 

El mateix dissabte tindrà lloc un dels concerts més especials de l'edició d'enguany. El pianista Joan Monné tocarà al teatre de l'escola La Vila (20 h), on va tocar just ara fa trenta anys, en la primera edició del festival. L'endemà, el diumenge 19 de maig, el Taller de Música oferirà una sessió de música punxada, el Vermut Jazz (12:30 h, La Local Cooperativa). 

La segona setmana del festival arrencarà el divendres 24 de maig amb una audició de vinils (12 h Casal Cívic i Comunitari), a càrrec de Lluís Cardenal, en què es repassarà la història del jazz a través d'àlbums icònics. 

A la tarda hi haurà la sessió de músiques improvisades, que com és tradició es fa a l'Espai Eat Art (20 h), amb el suport de la Fundació Lluís Coromina. Enguany tocarà el duo format per Míriam Fèlix i Sarah Claman, en un concert que serà un homenatge a Marianne Brull, activista cultural i programadora de músiques improvisades a Barcelona, que va morir l'any passat. 

El dissabte 25 s'encetarà amb el plat fort d'enguany, coorganitzat amb Joventuts Musicals de Banyoles. Es tracta de l'actuació de Carles Benavent, acompanyat per la Girona Jazz Project (GJP), sota la direcció de Bernard Van Rossum (20 h, Auditori de l'Ateneu). 

La música continuarà a l'escenari de la Draga, situat darrere del pavelló, precedida per una tronada de Gàrgoles de Foc. En acabat s'iniciarà la jam session, que engegarà la jove formació banyolina Colloni de Mico (22 h), i que estarà oberta al públic. A continuació pujaran a l'escenari l'MC D. Entrelitio, el saxofonista Martí Cabarroques i DJ Zangiff, que sota el títol Groove Jam (23 h) barrejaran rap i jazz, ben acompanyats per diversos col·laboradors. La darrera actuació de la nit serà Saiqel DJ (0 h), un habitual de les nits del FEMJazz!. 

L'última jornada del festival, el diumenge 26, estarà dedicada al Pícnic Jazz, a la Draga, amb un espai i una programació pensats per a tots els públics, i amb servei de barra i entrepans durant tot el dia.