Notícies

«Girona, Temps de Flors» celebra la 69a edició amb 137 projectes florals repartits en 109 espais de la ciutat

Foto : «Girona, Temps de Flors» celebra la 69a edició amb 137 projectes florals repartits en 109 espais de la ciutat

La vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha participat en la presentació de l'esdeveniment, que tindrà lloc de l'11 del 19 de maig

Per fer front a la sequera, s'han prioritzat les espècies autòctones o adaptades a climes secs i les flors seques i preservades, i es regarà només el dia del muntatge amb aigua de pluja

La vicealcaldessa de Girona i regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona, Gemma Geis, i la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, han presentat aquest dilluns al matí tots els detalls de la 69a edició de «Girona, Temps de Flors». La mostra arribarà enguany a tretze barris de la ciutat i, com a novetat, l'exposició estarà oberta cada dia de les 9.30 a les 21 h.

Enguany, destaquen nous espais, com el pati gòtic de la casa Solterra, al camí de la Reina Ermessenda, les voltes de la Rambla, al carrer de l'Argenteria, el jardí del Casino de Girona i la Casa de les Arts de Mas Ramada. Respecte a les últimes edicions, es reobren indrets com la Casa Cúndaro, la torre Gironella, el palau de Caramany i l'església de Sant Martí Sacosta. Aquests nous punts permetran esponjar i reduir el nombre de projectes al voltant de la Catedral i repartir-los per la zona de la plaça del Vi i la rambla de la Llibertat.

La cultura popular tindrà un paper especial aquest any a l'esdeveniment, ja que els projectes florals del pati de les Magnòlies, de la plaça del Vi, de la casa Solterra, de la rotonda del Rellotge i del carrer de l'Argenteria giraran entorn d'aquesta temàtica. A més, al camí de la Reina Ermessenda, paral·lel al riu Galligants, hi haurà una exposició sobre les males herbes que té per objecte valorar aquestes plantes.

La vicepresidenta 2a de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha subratllat el fet que l'esdeveniment estigui a punt d'arribar a les setanta edicions: «Això vol dir moltes coses, però sobretot que s'han teixit unes sinergies i una col·laboració molt fortes entre les diferents institucions, i també que es compta amb un suport molt sòlid de la societat gironina. «Girona, Temps de Flors» contribueix a generar activitat econòmica a Girona i a projectar la imatge de tota la demarcació a escala internacional».

 

Mesures per fer front a la sequera

A causa de l'estat d'excepcionalitat per sequera, l'Ajuntament de Girona i l'organització del festival han implantat diverses mesures. Per una banda, s'ha posat un èmfasi especial en l'elecció de les flors i de les plantes, i s'han seleccionat aquelles que requereixen menys aigua per al seu manteniment. S'han prioritzat les espècies autòctones i les plantes adaptades a climes secs, amb el qual es redueix significativament la demanda d'aigua. Així mateix, s'ha donat espai i visibilitat a les flors seques i preservades, que a part de ser una alternativa duradora i de baix manteniment, també ressalten per la seva bellesa en diferents formes i textures.

Per altra banda, no es regarà durant els dies de l'exposició floral, sinó només el dia del muntatge, per preparar les flors i les plantes, i es farà amb aigua provinent de la pluja i recollida en dipòsits. A més, es facilitarà als expositors una esponja floral especial que garantirà la humitat necessària a la flor, perquè es conservi durant tots els dies de l'exposició.

Un any més, es muntarà un circuit tancat al Barri Vell amb punts d'entrada i de sortida per tal de garantir una bona fluïdesa. Hi haurà sis punts d'entrada, que són els mateixos que les sortides: pujada de Sant Feliu, carrer de la Força, plaça dels Jurats, pujada de Sant Domènec, plaça de Sant Domènec i carrer de Sant Cristòfor.

Alhora, s'han senyalitzat en els diferents plànols que es repartiran dos recorreguts accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda, un dels quals és apte per fer amb qualsevol cadira de rodes i l'altre només amb cadires motoritzades.

 

El paper dels establiments

Els comerços també participaran en la festivitat amb la Mostra d'Aparadorisme i Decoració Interior, que enguany en celebra la 20a edició. En aquesta ocasió hi participaran 42 establiments. També hi participarà el sector de l'hostaleria i la restauració de la ciutat, amb diverses promocions i menús especials.

L'oferta anirà més enllà, amb una variada agenda cultural, amb concerts, exposicions i visites guiades a edificis històrics que ajudaran a complementar la visita a la ciutat. A més, espais municipals i centres culturals participen en la festa cobrint-se de guarniments.

«Girona, Temps de Flors» s'organitza amb la participació de la societat gironina. El treball col·laboratiu i l'esforç desinteressat de centenars de persones voluntàries fan possible la mostra floral, que compta amb la implicació directa de les associacions que l'organitzen des dels seus inicis (Associació Amics de la Girona Antiga i Associació Amics de les Flors de Girona) i el suport de l'Ajuntament i la Diputació de Girona.