Notícies

Deu municipis del Baix Empordà acolliran la desena edició dels Jocs Emporion, del 17 al 19 de maig

Foto : Fotos: M. Millan

Enguany es potencien les activitats relacionades amb l'esport adaptat i es recupera la jornada formativa d'educació i olimpisme, amb el títol «Esport inclusiu. Esport per a tothom» 

Prèviament, el diumenge 5 de maig, tindrà lloc a l'Auditori de Girona la VIII Gala Valors en Acció, que premia esportistes i equips pel joc net

El diputat d'Esports de la Diputació de Girona, Jordi Masquef; la cap de la Representació Territorial de l'Esport a Girona, Anna Julià, i el conseller d'Esports del Consell Comarcal del Baix Empordà i president del Consell Esportiu del Baix Empordà, Xavier Coll, han presentat aquest dijous al matí a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona la desena edició dels Jocs Emporion.

Enguany tindran lloc durant el cap de setmana del 17 al 19 de maig en deu municipis del Baix Empordà. Es tracta de Begur, la Bisbal d'Empordà, Palafrugell, Palamós, Pals, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Torroella de Montgrí, Calonge i Sant Antoni, i Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró.

Aquest esdeveniment esportiu té com a objectiu principal dinamitzar i promoure la cultura de l'esport i els hàbits saludables en els escolars i el públic general per mitjà de la competició, les activitats ludicoesportives, la formació i la salut. Són activitats obertes a tots els públics, que en la passada edició van reunir més de cinc mil participants. 

En total, s'han preparat disset activitats per a nens i nenes, en esports com el corfbol, l'atletisme, la gimnàstica artística, el futbol 7, l'handbol, el bàsquet, el voleibol, el judo, el rugbi de platja, el patinatge, la natació, l'hoquei i la gimnàstica rítmica.

En paral·lel, també s'ha organitzat una trobada esportiva per a gent gran; es portarà a terme l'activitat «Barça activa't», dins el programa d'inclusió social de la Fundació FC Barcelona, en el qual participa la Diputació de Girona, i hi haurà activitats d'esport adaptat, des de futbol 5 i el bàsquet fins a activitats incloses dins la jornada multiesportiva.

A més, com a novetat d'enguany, es recupera la jornada d'educació i olimpisme «Esport inclusiu. Esport per a tothom», que tindrà lloc el divendres 17 de maig (de les 18 a les 20.30 h) al castell de Calonge. Hi participaran Íngrid Lafuente, psicopedagoga, pedagoga terapèutica i mestra d'educació física; Xavi Porras; exatleta paralímpic que ha participat en cinc edicions dels Jocs Paralímpics, i l'Associació Pots, entitat sense ànim de lucre que vol acostar l'activitat física i el lleure a col·lectius que tenen dificultats per accedir-hi. L'entrada és gratuïta. 

«L'esport no ha de tenir barreres ni impediments. Per això, coincidint amb l'efemèride dels deu anys dels Jocs Emporion, fem un pas més i reforcem les activitats relacionades amb l'esport adaptat i inclusiu. Aquesta és una línia de treball que estem consolidant a través de la Taula de l'Esport Adaptat, on treballem de costat amb la Generalitat i altres entitats esportives, culturals i socials de la demarcació», ha destacat el diputat d'Esports, Jordi Masquef. 

L'esdeveniment va arrencar l'any 2014 a Figueres i, després d'estar dos anys condicionat per la pandèmia _el 2020 no va celebrar-se i el 2021 va viure una edició especial, repartit per totes les comarques per evitar aglomeracions de participants_, va recuperar el format original fa dos anys. 

En aquest sentit, la cap de la Representació Territorial de l'Esport a Girona, Anna Julià, ha explicat: «Celebrem els deu anys dels Jocs Emporion, una cita ja consolidada a l'hora de fomentar la cultura de l'esport. Un cap de setmana ple d'activitats esportives amb les trobades territorials dels Jocs Esportius Escolars d'Esportcat, jornades formatives i trobades de gent gran. És la gran festa de l'esport gironí per a totes les edats».

Aquest és el segon cop que els Jocs Emporion es disputen al Baix Empordà. El primer va ser el 2017. «Hem passat dels 1.800 participants de la primera edició als 6.000 d'aquesta. Aquestes xifres demostren la bona feina que s'està fent des dels consells esportius de la demarcació de Girona, i el creixement que està tenint l'esport en edat escolar i l'esport popular», ha explicat el conseller d'Esports del Consell Comarcal del Baix Empordà i president del Consell Esportiu del Baix Empordà, Xavier Coll.

A l'acte també hi han assistit representants dels diferents consells esportius de la demarcació de Girona, així com dels municipis baix-empordanesos que seran seu de l'esdeveniment aquest any. 

 

La VIII Gala Valors en Acció

Prèviament a la disputa de les activitats, tindrà lloc la VIII Gala Valors en Acció, en la qual es premien els esportistes i els equips que han destacat pel joc net i l'exemplaritat en totes les activitats organitzades pels consells esportius de les comarques gironines. L'acte tindrà lloc el diumenge 5 de maig, a les 12 h, a l'Auditori de Girona. 

Els Jocs Emporion estan impulsats per la Diputació de Girona, amb el suport de la Representació Territorial de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, la coordinació tècnica dels consells esportius de les comarques gironines i la col·laboració dels ajuntaments on es duen a terme les activitats.