Notícies

La biblioteca de Cassà de la Selva rep el nom de Maria Corominas com a homenatge a l'activista cultural

Foto : Fotos: Ajuntament de Cassà de la Selva

El vicepresident primer de la Diputació i alcalde de Cassà, Pau Presas, ha lloat la seva implicació amb el teixit social i cultural del municipi

Des d'aquest divendres, la biblioteca de Cassà de la Selva rep el nom de Maria Corominas. Així s'ha oficialitzat amb un acte institucional, en què s'ha descobert una placa commemorativa com a homenatge a l'activista cultural i impulsora de molts projectes al municipi durant molts anys. 

Maria Corominas i Mitjavila, coneguda popularment com la Maria bibliotecària, va ser la primera bibliotecària de Cassà de la Selva. Va arribar al municipi l'any 1955 per fer-se càrrec de la biblioteca de la Fundació "la Caixa" i hi va treballar fins a jubilar-se l'any 1998. Es va implicar en la vida cultural i social de la vila i va ser una col·laboradora constant de les entitats que volien organitzar actes i conferències durant la dictadura i en els inicis de la democràcia. 

Després de la jubilació, va continuar implicant-se en la vida cultural com a voluntària a l'Arxiu Municipal, a la biblioteca del Casal de Jubilats i a la Comissió Ciutat Pubilla, entre d'altres.

En un acte molt concorregut, el vicepresident primer de la Diputació de Girona i alcalde de Cassà de la Selva, Pau Presas, ha elogiat la figura de Maria Corominas i la seva «implicació amb el teixit social i cultural de Cassà», i li ha agraït que «molts cassanencs i cassanenques descobrissin, gràcies a ella, el gust per la lectura». 

L'esdeveniment, que ha comptat amb regidors del consistori i representants de moltes entitats del municipi, s'ha tancat amb un recital de poesia de Josep Pedrals a l'auditori. 

 

També a Mont-ras

El municipi del Baix Empordà ha posat el nom de l'escriptora i pedagoga Teresa Juvé i Acero a la biblioteca municipal. La diputada i alcaldessa de Mont-ras, Vanessa Peiró, ha encapçalat un acte institucional que ha reunit molts dels veïns del municipi davant de l'equipament.

Vídua del polític i pedagog Josep Pallach, Teresa Juvé és llicenciada en filologia i literatura comparada. Ha estat molt vinculada al Baix Empordà i actualment viu al nucli d'Esclanyà, dins el terme municipal de Begur. Ha escrit nombrosos llibres sobre la història de Catalunya del segle XVI i sobre la memòria del exiliats. El 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi. Tot i tenir 103 anys, continua la seva prolífica carrera literària, presentant noves novel·les.