Notícies

La Fundació Josep Pla inaugura l'exposició «La passió per escriure. Josep Pla (1897-1981)»

Foto : Fotos: Fundació Josep Pla

La recent exposició permanent renova completament el format i incorpora continguts per oferir un retrat actualitzat, precís i aprofundit de la figura i l'obra de Josep Pla

La mostra ofereix documentació inèdita, nous elements audiovisuals i interactius, i la possibilitat d'experimentar la sensació de visitar el mas Pla

Després de vint-i-quatre anys, la Fundació Josep Pla culmina la renovació integral de la seva exposició permanent, que introdueix la figura i l'obra de l'escriptor de Palafrugell amb un discurs expositiu ajustat als materials i coneixements nous sobre Josep Pla.

En els darrers anys han aparegut, entre d'altres, estudis, textos inèdits, documentació periodística i epistolar, i una recent i aprofundida biografia de Josep Pla, que han obert noves perspectives i aproximacions a la personalitat i l'obra de l'autor d'El quadern gris. L'anàlisi d'aquests materials per part de la Fundació Josep Pla, sumada a la recepció de fons documentals d'importància extraordinària, és la base de la renovació de l'exposició «La passió per escriure». 

D'aquesta manera, els visitants podran conèixer i interpretar millor les diverses facetes de l'escriptor: els lligams familiars, les relacions sentimentals i d'amistat, les fites de la seva trajectòria, els grans temes de la seva obra, la seva proposta estilística o el seu procés d'escriptura, i fins i tot podran experimentar la sensació de visitar el mas Pla.

Per tant, la renovació de l'exposició no s'ha limitat només als continguts, sinó que s'han condicionat nous espais visitables de la seu de la Fundació i s'ha actualitzat el format de la mostra, que inclou elements interactius i nous materials audiovisuals, per oferir una experiència més atractiva i participativa.

La definició de continguts ha anat a càrrec d'Anna Aguiló, Xavier Pla i Francesc Montero, amb el disseny de Carles Fargas.

La inauguració ha comptat amb les intervencions de l'alcalde de Palafrugell, diputat de la Diputació de Girona i membre del Patronat de la Fundació Josep Pla, Juli Fernández, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal.

 

Sobre Josep Pla

Josep Pla és el prosista més important de la literatura catalana contemporània. Escriptor i periodista, autor de dietaris, biografies, memòries, novel·les i grans reportatges, va viatjar per tot el món sense oblidar mai els seus orígens palafrugellencs i empordanesos, fent universal allò local.

Posseït per una autèntica passió per escriure, Pla va caracteritzar la seva obra amb un estil singular: des d'una mirada personal i inconfusible, va convertir la pròpia vida, les experiències i les lectures en matèria literària, que es confonia amb la realitat veritable. En els seus textos, es va construir la imatge del solitari de Llofriu: una màscara que li permetia amagar rere la literatura la personalitat autèntica d'un home sensible, preocupat per la família, que va tenir diverses relacions sentimentals i que sempre va estar envoltat d'amics i coneguts.

Amb aquesta proposta singular dins el panorama literari català, Pla, ja des de ben jove, va obtenir un gran ressò i èxit entre tot tipus de públic. Uns lectors que encara avui continuen apreciant en la seva obra la reflexió sobre la identitat personal i col·lectiva, una vasta indagació sobre el pas del temps i la memòria, i un vigorós retrat de la Catalunya del segle XX.