Notícies

La sostenibilitat i la intel·ligència artificial protagonitzen la 19a edició dels premis Manel Xifra i Boada

Foto : Fotos: Glòria Sánchez / Iconna

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, hi ha lliurat el Premi al grup de recerca aplicada o centre tecnològic, que ha rebut l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial

La cerimònia de la 19a edició dels premis Manel Xifra i Boada ha tingut lloc aquest dijous al vespre a l'auditori Josep Irla de l'edifici de la Generalitat a Girona. Aquests guardons, promoguts pel Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi, tenen el propòsit de destacar aquells investigadors que han fet aportacions en el camp de l'enginyeria i el coneixement científic i tècnic. 

L'acte ha comptat amb la presència, entre altres autoritats, del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon, i la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha entregat un dels tres premis Manel Xifra i Boada d'enguany, que han posat de manifest la importància de l'enginyeria per construir infraestructures d'energia verda. També s'han guardonat casos d'èxit en l'àmbit de la intel·ligència artificial. En concret, el Premi al grup de recerca aplicada o centre tecnològic s'ha concedit a l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC). L'ha recollit el seu director, Carles Sierra. 

El centre es va fundar fa trenta anys, i actualment és un centre de recerca líder en intel·ligència artificial a Europa per la seva àmplia experiència en aprenentatge automàtic, la representació del coneixement, les tecnologies de l'acord o el processament del llenguatge natural.

Els altres dos premis Manel Xifra i Boada han recaigut en Carme Torras, pionera en el món de la intel·ligència artificial, que ha recollit el Premi a la transferència de coneixement tècnic i tecnològic; i en Jordi Brull, CEO de la Fundació Eduard Soler, Escola del Treball del Ripollès, que ha rebut el Premi a la trajectòria professional. 

També s'han lliurat els premis de reconeixement als guardonats pel Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG) amb titulacions afins, que ha rebut el Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona. Durant l'acte, també s'ha volgut recordar la figura de Josep Maria Terricabras, que va morir aquest dimarts. El filòsof i polític va col·laborar en diverses ocasions amb el Col·legi d'Enginyers escrivint articles o fent conferències en actes. 

Els premis Manel Xifra i Boada van néixer l'any 2005, poc després de la mort de l'enginyer que els dona nom. Manel Xifra i Boada va contribuir en la creació dels premis, i per aquest motiu se li va atorgar, abans d'obrir la convocatòria, el primer guardó a títol pòstum, ja que els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava.