Notícies

Jornada sobre la gestió de les comunitats d'habitatge (propietaris i veïns)

Foto : Jornada sobre la gestió de les comunitats d'habitatge (propietaris i veïns)

Organitzada per la Diputació de Girona i el Col·legi d'Administradors de Finques, i emmarcada dins el conveni de col·laboració entre les dues institucions

Orientada al cos tècnic, al personal administratiu i als càrrecs electes dels ajuntaments i els consells comarcals de la demarcació de Girona, i als col·legiats del Col·legi d'Administradors de Finques de Girona

Aquest matí ha tingut lloc la Jornada sobre la gestió de les comunitats d'habitatge (propietaris i veïns) a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

La sessió, orientada al cos tècnic, al personal administratiu i als càrrecs electes dels ajuntaments i els consells comarcals de la demarcació de Girona que tinguin relació amb l'àmbit de l'habitatge, i als col·legiats del Col·legi d'Administradors de Finques de Girona, ha estat inaugurada per Natàlia Figueras, alcaldessa de Maçanet de la Selva i diputada de Recursos Humans i Habitatge de la Diputació de Girona, i Francesc Xavier Quintana, president del Col·legi d'Administradors de Finques de Girona.

La Diputació de Girona treballa per donar suport als municipis en matèria d'habitatge, i en alguns dels serveis que presta comparteix amb el Col·legi d'Administradors de Finques de Girona objectius i interessos comuns. Les dues institucions van signar un conveni que expressa la voluntat de trobar fórmules de col·laboració continuada i estable, a fi i efecte de facilitar les diferents línies de treball entre la Diputació i el Col·legi. Aquesta jornada sobre la gestió de les comunitats d'habitatge està emmarcada dins d'aquest conveni de col·laboració entre les dues institucions.

Durant la jornada s'ha presentat una guia de comunitats per als ens locals i s'han donat a conèixer diferents projectes existents al territori per tal d'abordar les problemàtiques de cronificació de les situacions complexes i la manca de responsabilització dels aspectes relacionats amb la cura, el manteniment i el pagament de l'habitatge. La jornada ha abordat les necessitats de gestió de les comunitats de propietaris i ha comptat amb els ponents següents: 

Francesc Xavier Quintana, president del Col·legi d'Administradors de Finques de Girona, ha presentat la Guia per a la gestió de les comunitats de propietaris: règim, òrgans, acord i elements a tenir en compte.

Ferran Martín, assessor jurídic del Col·legi d'Administradors de Finques de Girona, ha parlat sobre els aspectes tècnics i econòmics que intervenen en la gestió de la comunitat de propietaris.

Xavier Bassó, tècnic de l'Àrea d'Habitatge de la Fundació SERGI, ha tractat sobre l'acció socioeducativa en les comunitats de veïns.

Judit Torras, tècnica d'habitatge de l'Ajuntament de Salt, ha presentat el Projecte de suport a les comunitats i d'intervenció en l'ús anòmal de l'habitatge.

Anna Aumatell, cap de l'Oficina de Mediació de l'Ajuntament de Vic, ha presentat el programa de comunitats de l'Ajuntament de Vic.

Finalment, Eduard Carrera, doctor en educació per la UdG, ha fet la ponència de tancament: «Innovació social, pobresa i vulnerabilitat. Els petits municipis de la província de Girona i la ciutat d'Olot davant el repte de la cohesió social».

En resum, la jornada ha apropat als assistents els coneixements de la gestió de les comunitats de propietaris des de tots els punts de vista: jurídic, econòmic i tècnic, i ha estat un punt de partida per incloure la gestió de les comunitats en el dia a dia dels serveis locals de l'habitatge, perquè puguin treballar en la prevenció de conflictes i amb una visió global de les situacions que poden viure alguns col·lectius vulnerables.

La diputada de Recursos Humans i Habitatge de la Diputació de Girona, Natàlia Figueras ha assenyalat: «El mes passat, la Diputació de Girona i el Col·legi d'Administradors de Finques de Girona vam signar un conveni de col·laboració gràcies al qual hem pogut treballar una guia per a la gestió de les comunitats, que teniu a la vostra disposició». I ha afegit que les dues institucions «col·laborem per proporcionar eines per a la gestió de les comunitats, per tal de millorar les deficiències que puguin trobar-se en algunes comunitats de les quals les administracions formem part. Perquè la gestió de comunitats es un tema que difícilment entra en el dia a dia dels serveis locals, ja que patim uns sobrecàrrega de tasques, funcions i competències que anem assumim per tal de donar resposta a les necessitats de la població».