Notícies

La sisena edició del Fòrum Waste in Progress posa el focus en la prevenció de residus i el camí cap a la descarbonització

Foto : La sisena edició del Fòrum Waste in Progress posa el focus en la prevenció de residus i el camí cap a la descarbonitz

El diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, ha intervingut en la inauguració de l'esdeveniment, que tindrà lloc fins a aquest dijous al Palau de Fires de Girona

Tret de sortida a la sisena edició del Fòrum de Gestió de Residus Municipals Waste in Progress, que enguany se centra a prevenir la generació de residus i a adoptar el camí per avançar cap a la descarbonització total. Fins a aquest dijous, el Palau de Fires de Girona acollirà ponències, debats i taules rodones que tractaran sobre experiències internacionals que ja s'apliquen en països europeus com Àustria, Suècia, el Regne Unit o França.

Com a novetat, també es fomentarà la vinculació d'administracions amb nous models de negoci privats basats en la prevenció, la reutilització i l'economia circular, que compartiran espai per analitzar quines eines necessiten els municipis per avançar de manera efectiva cap a la descarbonització.

La inauguració ha tingut lloc avui amb la participació de l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Josep Maria Bagot, i la secretària general d'Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, entre d'altres autoritats.

En la seva intervenció, Josep Maria Bagot ha destacat: «En una situació d'emergència climàtica com l'actual, la protecció del medi ambient és una prioritat, i la gestió dels residus n'és una part fonamental. En els darrers anys, s'ha fet molta feina: s'ha millorat quant a la prevenció de residus i s'han incrementant els percentatges de reciclatge i recollida selectiva. Però cal fer més passos, i aquest espai pot contribuir a anar més enllà. Per això, hem donat suport al Fòrum des del seu naixement, i estem compromesos a continuar-ho fent».

Consolidat com a congrés de referència en matèria de gestió de residus per a empreses i administracions, el Waste in Progress 2024 comptarà de nou amb tres jornades completes, amb activitat de matí i tarda. Amb un únic fil conductor: les polítiques municipals per prevenir els residus a fi d'aconseguir la descarbonització total, cada dia es tractarà un tema diferent.

Avui dimarts, es parlarà sobre el nou marc legal existent en matèria de reutilització, els residus tèxtils o els nous sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor de residus (SCRAP).

Demà dimecres, la jornada s'enfocarà en els nous reptes en la gestió dels envasos, els nous sistemes de responsabilitat ampliada del productor (SRAP) i els sistemes de dipòsit, devolució i retorn (SDDR), entre d'altres. Finalment, el darrer dia de l'esdeveniment centrarà l'atenció en la planificació i les estratègies municipals per prevenir la generació de residus.

El Fòrum Waste in Progress, que va néixer el 2017 i va patir un parèntesi forçat de dos anys a causa de la pandèmia de la covid, confia superar els 1.700 visitants de l'edició passada, la primera en què l'activitat es va repartir en tres dies.