Notícies

El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona denuncia el sabotatge a tres pous dins el terme municipal de Castelló d'Empúries

Foto : El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona denuncia el sabotatge a tres pous dins el terme municipal de Castelló d'Empúr

Els danys causats han deixat fora de servei aquestes instal·lacions i es desconeix si podran ser recuperades abans de l'estiu

Les primeres estimacions indiquen un import de béns destruïts que podria arribar fins al milió d'euros

Els actes vandàlics, ja denunciats als Mossos d'Esquadra, deixen el pantà de Darnius-Boadella, ara en situació d'emergència 2, com a única font de proveïment d'aigua de consum humà en aquesta zona

Tres pous del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona ubicats al terme municipal de Castelló d'Empúries (els anomenats pous de la Gallinera) han patit aquesta passada matinada un sabotatge, que els ha deixat totalment inutilitzats i fora de servei. Eren pous que s'havien tornat a posar en funcionament en els últims anys i que servien per millorar la garantia de subministrament d'aigua de boca a la Costa Brava nord davant de possibles situacions d'emergència, com avaries a la captació principal o situacions de sequera com l'actual. L'any 2023 aquests pous van aportar el 7% del total d'aigua subministrada en aquesta zona.  

El president de la Diputació de Girona i del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, ha comparegut aquest migdia en una de les instal·lacions afectades per fer una valoració d'uns actes que «lamentem profundament i no entenem». En aquest sentit, ha avançat que el Consorci d'Aigües ja ha denunciat els fets davant els Mossos d'Esquadra, que ja ho estan investigant. 

Entre els danys ocasionats, hi ha tanques i portals arrencats, les canonades d'acer inoxidable serrades a trossos o també doblegades, bombes desaparegudes i instal·lacions elèctriques incendiades. De fet, els actes vandàlics han deixat un dels pous totalment inhàbil perquè s'hi han abocat ferros: «No serà útil mai més per a ningú», ha subratllat el president, «i es desconeix si els altres dos podran estar operatius abans de l'estiu». 

El president, Miquel Noguer, ha incidit en el fet que «el problema no és només salvar la temporada d'estiu, sinó garantir l'aigua de boca per a tots els habitants dels municipis afectats». De fet, a la compareixença, també hi han assistit els alcaldes, alcaldesses i regidors de Castelló d'Empúries, Roses, Cadaqués, Llançà, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga, Garriguella i Pedret i Marzà. També hi ha assistit el diputat de la Diputació de Girona Joan Plana. 

«Aquests pous eren la garantia de l'aigua que no tenim a Darnius-Boadella. Ara hem perdut aquesta alternativa i n'haurem de buscar d'altres, però la situació es complica de cara als propers mesos. Si fins ara la situació era alarmant, en aquests moments és tràgica. Aquest acte va en contra de l'interès públic», ha dit el gerent del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, Jordi Agustí, que ha subratllat: «El règim d'explotació que hem fet fins ara dels pous l'hem fet seguint les directrius de l'ACA [Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat de Catalunya], d'acord amb les concessions vigents». 

El president, Miquel Noguer, ha destacat que, a partir d'ara, «haurem de buscar solucions perquè no podem deixar els nostres veïns sense aigua si no plou. Ara hem d'estudiar la situació i prendre decisions». Segons una primera estimació, el valor dels bens destruïts podria arribar fins al milió d'euros.  

Aquest sabotatge deixa el pantà de Darnius-Boadella, ara en situació d'emergència 2, com a única font de proveïment de consum humà en aquesta zona de l'Alt Empordà.

 

La història d'aquests pous

Els anomenats pous de la Gallinera són un conjunt de pous ubicats en el terme municipal de Castelló d'Empúries i que, fins a l'any 1987, van ser font de proveïment d'aigua d'abastament per als municipis de Roses i Cadaqués. L'any 1987 van passar a tenir una aportació pràcticament testimonial, atès que l'aleshores Consorci de la Costa Brava va construir i posar en servei l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) d'Empuriabrava, abastida amb aigües superficials del riu Muga.

Actualment, l'ETAP Empuriabrava pot proveir d'aigua en alta per a l'abastament municipal als municipis de Castelló d'Empúries (urbanització d'Empuriabrava), Roses, Cadaqués, Llançà, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar i a la Mancomunitat de Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga, Garriguella i Pedret i Marzà.

En els anys recents, els pous de la Gallinera van ser cedits al Consorci d'Aigües Costa Brava Girona pels respectius ajuntaments, amb la finalitat que poguessin ser recuperats, degudament equipats i posats en servei de nou com a fonts d'abastament de l'ETAP Empuriabrava i amb les corresponents concessions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). 

Des de l'any 1988, aquests pous han aportat com a màxim un 7% de la demanda anual d'aigua al conjunt de municipis de la xarxa de la Costa Brava nord, a través d'un cabal de 30 litres per segon.