Notícies

Presentació del llibre Invitados a reconstruir: Ucrania, la guerra y la compasión, de sor Lucía Caram

Foto : Fotografies: Jordi Ribot / Iconna

El president Miquel Noguer ha intervingut en la presentació, que ha tingut lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

Sor Lucía Caram, la monja dominica argentina, ha escrit el llibre per recaptar fons d'ajuda al poble ucraïnès i per conscienciar del que està passant 

Aquest dimarts al vespre, s'ha presentat a l'aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona el llibre de sor Lucía Caram, la monja dominica argentina, Invitados a reconstruir: Ucrania, la guerra y la compasión, que ha escrit per recaptar fons d'ajuda al poble ucraïnès i per conscienciar del que està passant, en un territori que és a poques hores d'avió de casa nostra. 

A la presentació, hi han participat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Jordi Grau, que han mantingut una conversa amb sor Lucía Caram.

Jordi Grau ha explicat que «formalment, hi ha guerra a Ucraïna des de la invasió russa del 24 de febrer del 2022, fa poc més de dos anys, però els analistes expliquen que Ucraïna va perdre la pau amb la invasió del Donbàs, fa més de deu anys, i que viu amenaçada des de llavors. De fet, moltes famílies van poder fugir en aquell moment, i algunes van arribar a casa nostra. Aquelles coneixences van fer que sor Lucía prengués consciència d'aquella realitat i que, amb la guerra, s'hi involucrés a fons. Ha fet més de vint viatges a Ucraïna, portant-hi ajuda humanitària, ambulàncies, vehicles, un hospital de campanya i moltes coses més».

El president Noguer, que s'ha involucrat en moltes ocasions en les missions que ha emprès sor Lucía, ha destacat en la seva intervenció que «el que ha fet sor Lucía Caram en aquest llibre és ser la veu dels que no tenen veu en la guerra a Ucraïna. Els que no tenen veu són els oblidats; els que paguen, amb la pròpia vida o amb la dels seus familiars, amb les seves pertinences, la factura de la guerra. Reconstruir les persones després de l'horror d'un conflicte militar és molt més difícil que reconstruir edificis, infraestructures, xarxes de transport... Hi haurà persones a Ucraïna que no es curaran mai». 

Miquel Noguer ha posat en relleu que «a la coberta del llibre Invitados a reconstruir: Ucrania, la guerra y la compasión hi ha la frase que el papa Francesc dedica a sor Lucía Caram i que tots ens hem de fer nostra: "T'ho vull agrair de tot cor. Has arriscat la vida per ajudar i sostenir tantes persones, víctimes de la guerra. El teu llibre en dona testimoni"». 

«Avui, aquí, a Girona, li volem dir un cop més: gràcies, sor Lucía, en nom de totes les persones que volem la pau», ha afegit el president.

El llibre que presenta sor Lucía Caram és dur, molt dur. Ha estat a Ucraïna i ha conegut la realitat duríssima dels seus habitants. Diu que hi tornarà perquè el que cal és ajudar la gent que pateix. Per ella, el més important és la gent que pateix, que mereix suport per poder reconstruir la seva esperança.