Notícies

El festival Porta Ferrada presenta 13 artistes internacionals i 20 artistes debutants, en la seixanta-dosena edició

Foto : Fotografies: Festival Porta Ferrada

La diputada Mònica Alcalà ha intervingut en la presentació del festival, que tindrà lloc del 5 de juliol al 20 d'agost a Sant Feliu de Guíxols

Compta amb més d'un 30 % de produccions en català: les dels grans artistes del país, Antònia Font, La Ludwig Band, Guillem Gisbert o Clara Peya, junt amb les noves vies musicals per als més joves, Mushkaa i Figa Flawas

Tom Jones, Genne Simmons (cantant de Kiss), Robe Iniesta, Madelaine Peyroux, Hombres G, Two Door Cinema Club, Andrea Motis, Jose González i Gregory Porter són noms destacats del programa

Aquest matí s'ha presentat la programació de la seixanta-dosena edició del festival Porta Ferrada, a la sala Abat Panyelles de Sant Feliu de Guíxols.

En la presentació hi han intervingut Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols; Josep Saballs, regidor de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols; Sergi Roselló, director adjunt del festival; Albert Mallol, director artístic del festival; Mònica Alcalà, diputada d'Educació i Joventut de la Diputació de Girona; Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, i Pere Parramon, subdelegat del Govern de l'Estat a Girona.

El Porta Ferrada, nascut el 1958 a Sant Feliu de Guíxols, és el festival d'estiu amb més tradició de l'Estat espanyol. És únic a la Costa Brava per la seva proposta oberta a totes les disciplines artístiques, i compta amb la participació de noms consolidats i talents emergents de l'escena internacional i nacional.

La diputada Mònica Alcalà ha manifestat: «Des de la Diputació de Girona ens complau poder donar el nostre suport, un any més, al festival. La corporació dona suport a les diverses tipologies d'arts escèniques del territori gironí, entre les quals la música té un paper destacat».

I ha afegit que aquest festival tan arrelat a Sant Feliu de Guíxols «impregna tots els racons de la localitat empordanesa de la millor oferta cultural, en un aparador inigualable per gaudir plenament de totes les seves propostes. Al carrer, a les places i als escenaris; la música, el teatre, els tallers i moltes més activitats complementàries es converteixen en protagonistes imprescindibles a l'estiu de la vila». 

Programació del Porta Ferrada 2024
Més de trenta espectacles configuren una programació que va des dels clàssics del pop i el rock dels darrers cinquanta anys, icones indiscutibles com l'incombustible Tom Jones o el cantant de Kiss Gene Simmons, present per primer cop a les comarques gironines.

La música moderna del segle XXI tindrà el seu espai amb els esperats Two Door Cinema Club i el seu indie-electrònic festiu. També hi serà present l'exquisidesa del músic suec Jose González, el pop nacional amb Robe Iniesta, cantant d'Extremoduro, Hombres G, en el seu únic concert a Catalunya aquest estiu, o el doble concert de Seguridad Social & La Guardia, en un remember dels vuitanta amb molta força.

Antònia Font, La Ludwig Band, Guillem Gisbert o Clara Peya encapçalen la llista dels grans artistes del país, junt amb les noves vies musicals per als més joves, amb Mushkaa i Figa Flawas. Aquesta nodrida representació catalana, juntament amb altres produccions del festival, sumen el 33 % del total de la programació en llengua catalana i de producció nacional. El jazz, que sempre ha estat present en les programacions del festival, enguany té el seu propi cicle sota el nom «Voices off Jazz». Diversos registres amb la veu com a protagonista configuren un espectacular cartell del gènere. El millor cantant de jazz reconegut a escala mundial, Gregory Porter, obrirà el cicle després de molts anys sense trepitjar terres catalanes. Andrea Motis, amb el seu nou projecte discogràfic, amb més de vint músics a l'escenari i l'estrena en exclusiva del nou disc de Madeleine Peyroux configuren un cicle únic en el marc del festival.

De més enllà de l'Atlàntic arriben el rei de la salsa, Gilberto Santa Rosa, Toquinho, el referent mundial de la música brasilera, i la mexicana Julieta Venegas.

Aquests nous camins tenen nom propi i ajuden a ordenar l'extensa programació del festival. La creació del minicicle «Solo Bach» representa un salt qualitatiu d'envergadura en la programació clàssica del festival. Inicien el cicle tres figures mundials del gènere: Fabio Biondi, amb partites i sonates per a violí sol; Miklós Perényi, amb les Suites per a violoncel, i les conegudes Variacions Goldberg, amb el gran clavicembalista francès Pierre Hantaï.

Les grans obres del repertori català tenen sempre un espai al festival. La Camerata de Música Catalana, que va actuar fa dos anys, torna amb un repertori que va des de Juli Garreta a Morera, Brotons i Carles Marigó, pianista que tocarà la part solista de l'estrena del seu concert.

Festival d'Humor Salat
El Festival d'Humor Salat és una celebració anual que destaca el millor de la comèdia actual, i enguany arriba a la quarta edició, que tindrà lloc del 5 al 7 de juliol. Durant el cap de setmana que dura el festival la localitat esdevé l'epicentre de l'escena, amb un cartell molt atractiu i activitats complementàries (actuacions al carrer, taules rodones¿) que el converteixen en un dels principals festivals d'humor del país.

Andreu Solsona, Charlie Pee, Ángel Martín, Facu Díaz i Miguel Maldonado, Grison i Mentes Peligrosas, amb Ana Morgade, Silvia Abril, David Cepo i JJ Vaquero, conformen la programació d'enguany.

Tot això i molt més conforma una programació que compta des de fa pocs dies amb l'activació de la declaració de «Acontecimiento de excepcional interés público», atorgada pel govern de l'Estat amb motiu dels més de seixanta anys de festival. Aquest fet permetrà aportar-hi propostes úniques i exclusives que ajudaran a donar més contingut i força al conjunt de la programació de la seixanta-dosena edició.

Per a més informació i venda d'entrades, visiteu el lloc web oficial: www.festivalportaferrada.cat