Notícies

La Diputació destinarà 3,8 milions d'euros a actuacions per a la millora de l'eficiència energètica i la prevenció d'incendis forestals

Foto : La Diputació destinarà 3,8 milions d'euros a actuacions per a la millora de l'eficiència energètica i la prevenció d'

La campanya «Del pla a l'acció» preveu subvencions als ajuntaments per a l'estalvi energètic en enllumenat i instal·lacions i equipaments esportius, i per a l'impuls i la gestió de comunitats energètiques 

Els ajuts per disminuir la vulnerabilitat dels boscos al foc i també per a la gestió forestal sostenible consten de sis línies dirigides a ajuntaments, agrupacions de defensa forestal (ADF) i associacions de propietaris forestals de la demarcació

La transició energètica és un dels reptes principals que afronta la Diputació de Girona en els últims anys amb el propòsit de combatre el canvi climàtic i avançar cap a un desenvolupament sostenible en el conjunt de la demarcació. En aquest sentit, actualment té oberta, a través del servei de Medi Ambient, la convocatòria d'ajuts de la campanya «Del pla a l'acció» (2024-2025). 

Són quatre línies de subvencions per valor de 2.924.000 euros repartides en dos anys (1.377.000 euros per aquest any i 1.547.000 per al 2025), que han de servir per millorar l'eficiència energètica i reduir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle. Se'n podran beneficiar els municipis amb accions planificades prèviament en plans d'acció d'energia sostenible i clima (PAESC) aprovats, que són la immensa majoria dels que hi ha a la demarcació de Girona. 

«Per tal d'ajudar els municipis petits a accelerar la transició energètica, el percentatge de subvenció per als municipis de fins a 5.000 habitants és del 90 % de les despeses elegibles», ha destacat el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot. 

La primera línia està destinada a actuacions per millorar l'eficiència energètica de l'enllumenat públic exterior, amb 404.000 euros per als dos anys. La dotació màxima per a cada ajuntament varia en funció del percentatge de punts de llum que calgui substituir respecte al total del municipi. 

Pel que fa a la segona, se centra en accions per millorar l'eficiència energètica d'edificis públics, instal·lacions i/o equipaments i per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Són 1.482.000 euros per als dos propers anys.

La tercera, dotada amb gairebé un milió d'euros (998.000 euros), està centrada en l'impuls de les comunitats energètiques, a través de la redacció de projectes executius d'instal·lacions, activant-ne el servei de posada en marxa o gestionant-ne una que ja existeixi. El sistema consisteix a instal·lar plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals, les quals abastiran d'energia edificis municipals, habitatges en situació de pobresa energètica i llars que s'acullin a la iniciativa. Actualment, a la demarcació de Girona, n'hi ha més d'un centenar en funcionament o en procés de creació. En aquesta línia, també s'hi preveu l'adquisició de vehicles elèctrics o el rènting de vehicles elèctrics compartits per personal d'ens locals, empreses o la ciutadania. 

Finalment, la quarta i última línia està destinada únicament als municipis de menys de 20.000 habitants. Són 40.000 euros dirigits a actuacions d'assistència tècnica per impulsar projectes de rehabilitació energètica al sector residencial. 

El termini de presentació de sol·licituds de la campanya «Del pla a l'acció» (2024-2025) finalitzarà el divendres 29 de març. 

 

Treballs per prevenir incendis forestals

A l'estiu la sequera fa augmentar el risc d'incendis forestals i, com cada any, la Diputació de Girona ha obert la convocatòria d'ajuts per millorar la seguretat i disminuir la vulnerabilitat dels boscos davant els incendis forestals, adaptar les masses forestals al canvi climàtic, conservar els boscos madurs i fomentar la gestió forestal sostenible. Unes actuacions molt necessàries per combatre el període de sequera i estrès hídric actual. 

En total, s'han previst 907.000 euros en actuacions en matèria forestal i de prevenció d'incendis forestals, que es repartiran en sis línies. Se'n beneficiaran els ajuntaments de les comarques gironines, les agrupacions de defensa forestal (ADF) i les associacions de propietaris forestals de la demarcació. 

Aquestes són les sis línies de què consten els ajuts:

  • Línia 1. Suport als ajuntaments per a la gestió forestal sostenible i per a tractaments silvícoles de millora, amb un import estimat de 148.000 euros.
  • Línia 2. Suport a les agrupacions de defensa forestal (ADF) de les comarques gironines, amb una dotació de 215.000 euros.
  • Línia 3. Suport als ajuntaments de menys de 20.000 habitants per executar mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals, i en els plans municipals de prevenció d'incendis forestals. S'hi destinaran 195.000 euros.
  • Línia 4. Suport a les associacions de propietaris forestals per al foment de la gestió forestal conjunta amb objectius d'adaptació dels boscos al canvi climàtic, prevenció d'incendis i/o producció de biomassa. L'import previst és de 24.000 euros.
  • Línia 5. Suport a les ADF per a actuacions urgents amb tractor en camps agrícoles, en cas d'incendis forestals i d'emplenament d'urgència de dipòsits d'aigua pertanyents a la xarxa bàsica, demanades pels bombers a les ADF. S'hi destinarà una dotació de 5.000 euros.
  • Línia 6. Suport a les federacions i associacions d'ADF per a l'organització i el funcionament d'unitats operatives d'estiu de vigilància per a la prevenció d'incendis en espais naturals protegits, inclosos en perímetres de protecció prioritària al massís de l'Albera, el cap de Creus, el Montgrí - Muntanya Gran, les Gavarres i el massís de Cadiretes. Per a aquestes actuacions, hi ha una dotació de 320.000 euros. 

El diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, ha explicat: «Mai com aquest any s'havia apostat tant per la línia de prevenció d'incendis forestals. Tots i totes hem de ser conscients que vivim en una època de menys pluges i d'incendis que poden ser més virulents».

El període de sol·licituds per a aquestes sis línies de subvencions també es tancarà el divendres 29 de març.