Notícies

Es lliura la segona edició de la Beca d'investigació en comunicació audiovisual Montserrat Minobis

Foto : Fotografies: Ajuntament de Figueres

El diputat Jordi Masquef intervé en el lliurament de la beca a les guanyadores

Anna Teixidor ha guanyat amb el treball «Dones en situació de pobresa, d'origen migrant i explotades sexualment. El control de les carreteres a la zona fronterera»

Luisa del Carmen Martínez García ha estat premiada per «Anàlisi de les bones pràctiques periodístiques dels audiovisuals de servei públic a Espanya i Catalunya. Definició de les experiències periodístiques amb enfocament feminista»

La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i l'Associació Catalana de Dones Periodistes (ACDP), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres i de la Diputació de Girona, han lliurat la II Beca d'investigació en comunicació audiovisual Montserrat Minobis a les dues guanyadores d'aquesta edició: la periodista Anna Teixidor Colomer, pel seu treball «Dones en situació de pobresa, d'origen migrant i explotades sexualment. El control de les carreteres a la zona frontera»; i la professora Luisa del Carmen Martínez García, pel projecte «Anàlisi de les bones pràctiques periodístiques dels mitjans audiovisuals de servei públic a Espanya i Catalunya. Definició de les experiències periodístiques amb enfocament feminista».

L'acte, obert a tothom, ha tingut lloc aquesta tarda a la sala La Cate de Figueres. Hi han participat Carme Minobis, germana de Montserrat Minobis; Jordi Grau, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Girona; Marta Corcoy, presidenta de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya; Gemma Gironella, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Figueres; Agnès Lladó, regidora de l'Ajuntament de Figueres; Marta Brugat, representant del Col·legi d'Advocats de Figueres; i el diputat i alcalde de Figueres, Jordi Masquef.

Abans del lliurament dels guardons, ha tingut lloc una conversa que ha versat sobre si cal una mirada de gènere en el periodisme. Les periodistes Àngels Bronsoms _experta en musicologia feminista_ i Clara Jordan _delegada de Catalunya Ràdio a Girona_ han aportat la seva opinió sobre aquest tema. L'acte ha estat conduït pel periodista Jordi Jordà.

Montserrat Minobis i Puntonet (Figueres, 1942 - Barcelona, 2019) va ser una periodista feminista que va dedicar la seva carrera professional a informar sobre la lluita de les dones. El desembre de 2001 va ser elegida degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, càrrec que va ocupar fins al 2004. Per la seva dedicació i professionalitat, va rebre diversos premis i distincions, dels quals destaquen el Premi Òmnium de Ràdio (1992), la Creu de Sant Jordi (1996), el Premi a la Trajectòria Periodística de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (2012) i el Premi Xarxa Internacional de Periodista amb Visió de Gènere (2019).

El diputat Jordi Masquef, en la seva intervenció, ha assenyalat que: «La recerca en periodisme també ha d'estimular la reflexió, apostar pel testimoni audiovisual de la realitat i pel dret a la informació veraç i independent, potenciar la lectura crítica de les informacions que ens envolten i treballar perquè el periodisme sigui considerat una pràctica democràtica fonamental».

En relació amb Montserrat Minobis, ha dit que des de la Diputació de Girona «reconeixem el lideratge de la periodista figuerenca i fem nostra la seva lluita per la defensa dels drets humans de les dones, així com el seu indiscutible compromís en la construcció i enfortiment de xarxes de periodistes amb visió de gènere».

I ha destacat també: «Com bé ens demostren les autores dels treballs guanyadors d'enguany, en ple segle XXI els microperiodismes amb perspectiva són encara necessaris, perquè sovint no tenen grans públics però són un periodisme de servei importantíssim. Amb aquesta beca, les diferents institucions reivindiquem d'alguna manera la trajectòria vital i professional de Montserrat Minobis, convertida ja en un referent en el seu camp en els àmbits local i internacional».

 

Més informació

El 30 de juny va tenir lloc la reunió del jurat de la II Beca d'investigació en comunicació audiovisual Montserrat Minobis, format per Núria Ribo, Neus Bonet, Xavier Muixí, Carla Turró i Núria Vilà, aquesta última, guanyadora de l'edició anterior.

En aquesta ocasió el jurat, davant la qualitat dels treballs presentats, va decidir atorgar-ne dues beques, pels imports de 3.000 i 2.000 euros.

L'Ajuntament de Figueres, juntament amb l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes, la Diputació de Girona i l'Institut Català de les Dones, va impulsar aquesta beca amb l'objectiu de promoure i difondre un treball de recerca sobre programes i productes de contingut feminista emesos en qualsevol format audiovisual.