Notícies

Presentació de Tossa, Babel de les Arts (1933-1936), de Rafael Benet, publicació de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

El diputat de Cultura, Jordi Camps, ha participat en la presentació, que ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Tossa de Mar

La publicació és el volum 53 de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona 

Aquets dissabte, 2 de març, a les 12.00 h, s'ha presentat a la Casa de Cultura de Tossa de Mar el llibre Tossa, Babel de les Arts (1933-1936), de Rafael Benet, novetat editorial de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona. Una col·lecció concebuda per publicar obres literàries i assagístiques de qualitat que estableixin una relació entre la cultura i les terres de Girona. 

La presentació de l'obra ha anat a càrrec d'una de les editores, Glòria Bosch, amb la participació de Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; l'alcalde de Tossa de Mar, Martí Pujals, i el director de la col·lecció «Josep Pla», Joan-Lluís Lluís. També hi ha assistit Rosa Benet, filla de Rafael Benet. 

Aquesta publicació és el volum 53 de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona.

La col·lecció treballa en una línia de publicació centrada, d'una banda, en la recuperació d'obres literàries que estan exhaurides i que no es troben en els circuits comercials, i, de l'altra, en la voluntat d'editar materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial.

El diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha destacat en la seva intervenció: «Tossa, Babel de les Arts és un article que l'autor havia publicat a la revista Art l'octubre de 1934. Les editores de la publicació que tenim avui entre les mans ens revelen ja en el pròleg la sospita que l'autor podria haver treballat en un llibre sobre l'intercanvi cultural viscut a Tossa, que havia d'incloure aquest llarg article, el manuscrit del qual van començar a acariciar la possibilitat de localitzar gràcies a la recerca inicial dels estudiosos».
«I així ha estat. Localitzen la carpeta amb el manuscrit sense publicar a l'Arxiu Municipal de Girona, que acull la biblioteca de Rafael i Maria Santos Torroella, per regalar-nos la possibilitat de poder llegir-lo al cap dels anys», ha afegit Jordi Camps.

L'obra
Tossa, Babel de les Arts (1933-1936). Així volia que és titulés aquest llibre el pintor, historiador i crític d'art Rafael Benet (Terrassa, 1889 - Barcelona, 1979). Ho tenia tot enllestit. 
L'obra contindria el mític article que, l'any 1934, a la revista Art, Benet va dedicar a l'intercanvi cultural viscut a Tossa i que sempre més ha quedat lligat a aquesta localitat. També hi inclouria les columnes que havia escrit a La Veu de Catalunya, el 1933, en la secció «Coneguts d'estiu», i n'afegiria d'altres que no havien estat publicades en el seu moment. Alguns dels protagonistes d'aquests textos, per la seva condició de jueus, havien arribat a Tossa buscant la seguretat que havien perdut en els seus països. Benet parlaria també de la transformació de la Costa Brava; de la creació del primer museu d'art contemporani de tot l'Estat, inaugurat el 1935; dels dies previs a l'esclat de la guerra, i del seu exili. El llibre ja tenia editor. I, també, qui en signés el pròleg: el crític Rafael Santos Torroella. Eren els darrers mesos de l'any 1968... Ara, finalment, l'obra veu la llum.

L'autor
Rafael Benet i Vancells (Terrassa, 1889 - Barcelona, 1979) va ser un pintor, crític d'art, tractadista i historiador de l'art a qui agradava definir-se com «un pintor que escrivia». Com a crític d'art, des dels principals diaris i revistes de Catalunya del primer terç del segle XX, va recollir el dia a dia de l'actualitat artística, i es va erigir en una de les veus de referència a l'hora de dibuixar un full de ruta per a la política cultural catalana. Una de les seves grans aportacions com a activista cultural va ser la seva participació en la creació del Museu de Tossa de Mar, l'any 1935, el primer museu català que recollia obra d'artistes contemporanis estrangers. Tossa, la «Babel de les Arts», com la va definir, també va quedar fixada en la seva pintura, de ressonàncies fauvistes. 

Les editores
Glòria Bosch, autora del catàleg del Museu de Tossa editat el 1986, va ser una de les impulsores, el 1993, dels llibres de la sèrie «Complicitats» i d'un seguit d'exposicions dedicades a l'intercanvi cultural viscut a la localitat de Tossa de Mar el primer terç del segle XX. Va ser l'inici de la seva col·laboració amb Susanna Portell, amb qui ha treballat en diferents projectes expositius i de recerca al voltant d'aquesta Babel de les Arts, com la va definir Rafael Benet. El 2007 van reunir les seves investigacions en l'exposició «Berlín > Londres > París > Tossa: La tranquil·litat perduda», organitzada per Caixa de Girona. Conjuntament han signat diferents estudis de recerca a L'Avenç i als Quaderns, que edita la Fundació Rafael Benet, entre d'altres publicacions.

Artista
Georges Kars (1882-1945). Aquest pintor txec va passar llargues temporades a Tossa de Mar, entre 1931 i 1936. Amb un estil inspirat tant per l'impressionisme com pel cubisme, va acabar essent un dels representants més lluminosos del figurativisme colorista. Diverses obres seves són al Museu de Tossa.