Notícies

INSPAI obre la XXII convocatòria del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya

Foto : Mosaic

Els projectes de la vint-i-dosena edició es poden presentar des de l'1 de març fins al 8 d'abril de 2024

INSPAI, Centre de la Imatge, adscrit a l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies i Esports de la Diputació de Girona, ha convocat la vint-i-dosena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, el qual té com a objectiu promoure i difondre els treballs fotogràfics dels joves fotògrafs i fotògrafes de l'àmbit territorial de Catalunya, per escollir un projecte fotogràfic. 

Aquesta aposta per la creació fotogràfica és un dels objectius d'INSPAI, conjuntament amb l'interès per, d'una banda, acostar la població a la fotografia des de totes les vessants, perquè pugui gaudir de les tendències de la producció fotogràfica actual, i, de l'altra, oferir als ajuntaments una proposta cultural mitjançant exposicions itinerants.

La Diputació escollirà un projecte fotogràfic d'entre tots els que s'hi presentin, que es dotarà dels recursos necessaris perquè sigui exposat, perquè se n'editi un catàleg i perquè l'exposició pugui itinerar. El projecte escollit es premiarà amb 1.250 euros bruts.

La convocatòria és oberta a les persones físiques que tinguin entre divuit i trenta anys, nascudes i/o empadronades en un municipi de Catalunya. La participació és gratuïta i no s'hi pot presentar cap persona que hagi estat premi¬ada en edicions passades. Tampoc no s'acceptaran projectes realitzats amb una antiguitat superior a tres anys ni projectes presentats en edicions anteriors.

Cada participant pot presentar un sol projecte fotogràfic, que no pot haver estat premiat en cap altre premi, concurs, certamen o convocatòria similar, ni tampoc seleccionat ni nominat quan d'aquesta selecció o nominació hagi derivat o pugui derivar una exposició pública, una edició en un catàleg o la comunicació pública per qualsevol mitjà.

La convocatòria i les bases en què s'especifiquen els detalls del procés selectiu es poden consultar a l'apartat Concurs Fotografia Premis Joves Fotògrafs Catalunya | INSPAI , on es troben les condicions especifiques.

La documentació es podrà presentar mitjançant una instància genèrica, des de l'1 de març fins al 8 d'abril de 2024, ambdós inclosos, en línia, pels canals telemàtics previstos al web de la Diputació de Girona, o presencialment, al Registre General de la Diputació de Girona. 

Una comissió d'avaluació formada per representants de la Diputació de Girona, el guanyador de la darrera edició i persones especialistes i professionals del món de la fotografia, les arts i la cultura, serà l'encarregada d'escollir el projecte fotogràfic. La resolució de la convocatòria es farà pública a partir de la primera quinzena de juny de 2024.

La proposta expositiva seleccionada es presentarà a la Casa de Cultura de Girona durant la pròxima tardor (octubre-novembre) i després passarà a formar part del programa d'exposicions itinerants de la Diputació de Girona, de manera que es podra¿ veure a diferents municipis de la demarcació, prèvia sol·licitud a través de la Diputació de Girona - Presentació (ddgi.cat)

A banda, l'exposició també farà estada al Festival Off de Perpinyà, al FineArt d'Igualada,  al Festival Mirades de Torroella de Montgrí i al Festival Mitgeres de Valls, entre d'altres.

Més informació
El Premi Joves Fotòraf(e)s de Catalunya és un dels projectes més consolidats del conjunt d'activitats que organitza la Diputació de Girona en matèria cultural, ja que ha passat la vintena edició. 

El projecte va començar l'any 2001. Des de llavors, han estat protagonistes d'aquestes exposicions: Quim Giró, Javier Marroquin, Maria del Mar Ribot, Rafael Bosch, Eloi Bautista, Martí Artalejo, Pere de Prada, Tonyi Mateos, Elisabet Serra, Joel López, Alícia Rius, Yurian Quintanas, Carles Palacio, Marina Calahorra, Daniel Casanovas, Martí Albesa, Oriol Roura, Isaac Flores i Anna Lofi.

El darrer projecte guanyador ha estat «Coexistir», de Pau de la Calle, que segueix amb èxit el seu recorregut i tot just ara està itinerant per diferents festivals. Podeu veure l'exposició aquí: Coexistir | INSPAI, Diputació de Girona

Fotografies 
Foto 1: El Coque Fernández, cofundador del Santuari Gaia, s'abraça a la Consuelo, una burra d'Alacant de dotze anys. (Pau de la Calle). Fotografia del projecte fotogràfic «Coexistir», de Pau de la Calle, guanyador de la XXI edició, 2023.
Foto 2: Biel Pons, més conegut a l'illa com a s'Espanto, dalt de la barraca que va començar a construir per plaer l'any 2005 i que va finalitzar el 2009, en un solar de la seva propietat a Sant Climent. Aquesta barraca fa 7 metres d'alçària i 11 metres de diàmetre, i està construïda utilitzant la tècnica de la pedra seca. Actualment la barraca té la consideració de monument i és un punt d'interès turístic i cultural de Menorca. (Anna Lofi). Fotografia de la XX edició, amb el projecte «Paredadors i pedrers, en perill d'extinció».
Foto 3: Identitats vàlides. Virginia Hielo, 2018 (Isaac Flores). Fotografia de la XIX edició amb el projecte «Identitats vàlides». 
Foto 4. Mosaic amb les fotografies dels projectes premiats els darrers vint anys