Notícies

Presentació de L'esport modern, de Lluís Coromina, una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» 

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

El diputat de Cultura, Jordi Camps, ha participat en la presentació, que ha tingut lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

L'esport modern és el volum 99 de la sèrie «Guies» i el 232 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»

Avui dijous s'ha presentat a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona la nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», titulada L'esport modern, de Lluís Coromina.

La presentació de l'obra, editada per la Diputació de Girona, ha anat a càrrec de Carles Santacana, historiador. Hi han participat també Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Lluís Coromina Verdaguer, autor de la guia, i Rosa M. Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona».

El diputat de Cultura, Jordi Camps, ha destacat en la seva intervenció: «En aquesta ocasió teniu a les mans la guia L'esport modern, de l'investigador Lluís Coromina, que fa un repàs d'una manera rigorosa i amena de l'esport de les comarques gironines». «La col·lecció "Quaderns de la Revista de Girona" s'ha convertit en una veritable enciclopèdia popular de les terres gironines. Es tracta d'un model original de col·lecció que pretén arribar a tots els lectors, i per això utilitza un estil planer i no especialitzat, sense que això suposi renunciar al rigor i la qualitat», ha assenyalat el diputat. 

L'obra tracta sobre la història de l'esport, que ha estat un camp d'estudi obviat en les ciències socials fins als darrers anys. L'esport i el procés d'esportivització en les societats contemporànies té derivades socials, polítiques, culturals, ideològiques i econòmiques de primer ordre. El present volum malda per bastir una introducció a la història de l'esport a la província de Girona entre finals del segle XIX i els inicis del XXI: en rastreja el sorgiment, el desenvolupament, la cristal·lització, la popularització i la massificació.

L'autor
 Lluís Coromina Verdaguer (Lleida, 1997) és graduat en història amb premi extraordinari (2019), màster en recerca en humanitats amb premi extraordinari (2020) i màster en formació del professorat amb premi extraordinari (2021) per la Universitat de Girona (UdG). Actualment és doctorand de la UdG, mitjançant una ajuda FPU 19/05363 del Ministeri d'Universitats, i està vinculat al grup de recerca Treball, Institucions i Gènere (Universitat de Barcelona) i al projecte d'investigació «Treball i mobilitat social a la Catalunya contemporània (1836-1936)» (PID2021-122261NB-I00). Les seves línies principals d'investigació són els lieux de mémoire medicofarmacèutics a l'Espanya contemporània i la història sociocultural de l'esport a la província de Girona.

La col·lecció 
El volum L'esport modern és el número 232 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 99 de la sèrie «Guies». 
Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de cent monografies locals i més de noranta guies de contingut específic. 

La portada 
La coberta del llibre mostra la fotografia d'una sortida de la Travessia de l'Estany de Banyoles, organitzada pel Club Natació Banyoles, amb una nombrosa participació. (Foto: AJUNTAMENT DE GIRONA. CDRI. FONS EL PUNT. JAUME RIBERA).