Notícies

La Diputació, l'Ajuntament i la Generalitat inauguren els actes del 180è aniversari del Parc de Bombers de Girona

Foto : La Diputació, l'Ajuntament i la Generalitat inauguren els actes del 180è aniversari del Parc de Bombers de Girona

El president, Miquel Noguer, ha participat en el tret de sortida de les activitats commemoratives previstes durant el 2024, que ha tingut lloc al consistori gironí

La Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya han inaugurat aquest divendres al matí els actes del 180è aniversari del Parc de Bombers de Girona, amb la lectura del pregó institucional que dona el tret de sortida a les activitats commemoratives previstes durant el 2024. 

L'acte l'han presidit, conjuntament, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, i el conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena. També hi han assistit, entre d'altres, la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, la secretària general del Departament d'Interior, Tamara Garcia, i el cap del Parc de Bombers de Girona, Miquel Trulls.  

El pregó ha anat a càrrec del polític Joan Vidal i Gayolà, que va estar al capdavant de la reorganització dels bombers. En un primer moment, com a president de la Diputació de Girona, va gestionar la cessió del servei de Bombers des de l'Ajuntament. I, uns mesos després, ja el 1980, com a primer conseller de Governació de la Generalitat recuperada, va negociar el traspàs de competències en prevenció d'incendis i salvaments al Govern català des de les quatre diputacions provincials. 

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat: «Sota l'empara de les institucions representades aquí, Girona i els municipis que l'envolten han tingut durant cent vuitanta anys un cos que ha donat servei a la ciutadania. Tots els que formeu o heu format part d'aquest parc, i també els de la resta del territori, exhibiu una vocació de servei, responsabilitat i compromís exemplars, i us ho hem d'agrair». 

Durant el seu parlament, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha donat la benvinguda a l'acte i ha remarcat: «Des de l'Ajuntament de Girona no podem fer res més que agrair la tasca incansable dels bombers al llarg d'aquests cent vuitanta anys. Si Girona avui és la ciutat que tots coneixem i estimem és gràcies a la gent que l'ha construït, però també gràcies a la gent que l'ha preservat, i els bombers d'això en són protagonistes».

En el transcurs de la seva intervenció, el conseller Elena ha valorat el significat d'aquests actes «perquè són un reconeixement a les persones que han estat al peu del canó durant anys». El titular d'Interior ha manifestat que «el cos de Bombers ha iniciat una nova etapa i un ressorgiment després d'anys molt difícils i d'un estancament». En aquest sentit, segons el conseller, per mantenir aquesta aposta pel cos de Bombers, «és imprescindible posar-hi més recursos, tant humans com de mitjans i vehicles».

Pel que fa al pregoner de l'aniversari, Joan Vidal i Gayolà, ha remarcat: «Als anys setanta, a Girona, ja hi havia incendis sense control, com per exemple l'incendi de Cadiretes, i no teníem recursos per fer-hi front, ja que depeníem del material dels parcs urbans. El punt d'inflexió va ser l'incendi de Los Pinares de Lloret de Mar el 1979, on van morir 21 persones. Jo era president de la Diputació i hi va haver una gran commoció. Només llavors, aprofitant que havien vingut autoritats a l'Estat espanyol, vam aconseguir dos bombarders per a l'aeroport de Girona».

 

Activitats durant tot el 2024

El propòsit d'aquesta commemoració és recuperar la memòria històrica del cos de Bombers de Girona i, per extensió, de la ciutat i del seu entorn, i fer-lo més proper i obert cap a la ciutadania. 

Durant el 2024, Girona acollirà una quinzena d'activitats de tota mena. La programació d'actes inclourà una doble exposició sobre la història dels bombers de Girona i sobre el 40è aniversari de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS), l'edició del Llibre dels 180 anys dels bombers de la ciutat de Girona, en col·laboració amb el periodista i escriptor Víctor Gay, o la restauració i presentació de l'antic camió del cos de Bombers Magirus. Aquestes dues últimes accions tenen el suport de la Diputació. 

Les propostes acabaran a finals d'any amb dos actes pensats per als més menuts. Per un costat, es farà una jornada de portes obertes al Parc de Bombers de Girona; per l'altre, el cos participarà, com és habitual, al parc infantil i juvenil de Nadal del Lleuresport del GEiEG.