Notícies

Presentació de Somnis entre la boira, de la col·lecció «Llamps i Tintes!» de la Diputació de Girona, a Blanes

Foto : Fotògraf Eddy Kelele

El diputat de Cultura Jordi Camps ha participat en la presentació, que ha tingut lloc a la Biblioteca Comarcal de Blanes

El còmic Somnis entre la boira és el segon volum de la col·lecció «Llamps i Tintes!», una nova línia editorial de la Diputació de Girona dedicada a la publicació de còmic i novel·la gràfica

Aquest divendres, 9 de febrer, s'ha presentat a la Biblioteca Comarcal de Blanes el còmic Somnis entre la boira, de Lluís Recasens Selma (guionista) i Àngel Marí González (il·lustrador). La presentació ha estat a càrrec dels mateixos autors. Aquest llibre és el segon volum de la col·lecció «Llamps i Tintes!», una nova línia editorial de la Diputació de Girona dedicada a la publicació de còmic i novel·la gràfica.

Somnis entre la boira és l'obra que va resultar guanyadora al II Concurs de Còmic i Novel·la Gràfica, que la Diputació va convocar el 2022. Aquest concurs es va crear amb el propòsit d'incentivar la creació en la modalitat de còmic i novel·la gràfica i potenciar l'edició d'aquest gènere en llengua catalana.

A la presentació hi han participat Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Lluís Recasens, l'Avi, guionista i coautor del còmic; Àngel Marí, Angelinux, dibuixant i coautor del còmic; Jordi Hernández, alcalde de Blanes; Jordi Calvet, tinent d'alcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Blanes, i Gemma Ciuró, responsable de la biblioteca de Blanes.

L'obra
L'obra evoca la vida i els compromisos socials i polítics de Joan Junceda, un dels millors dibuixants catalans del segle XX. Va ser un dels principals col·laboradors de Cu-Cut! _els militars van prendre per pretext un acudit seu per assaltar la redacció d'aquest setmanari_ i de Patufet, on al llarg de vint-i-sis anys va il·lustrar la famosa sèrie Pàgines viscudes de Josep Maria Folch i Torres. En l'obra no hi falten els darrers anys quan, instal·lat a Blanes i bandejat pel règim franquista, va haver d'acceptar tot tipus d'encàrrecs per sobreviure. Posant-se al servei de l'humor i de la cultura popular, Joan Junceda va enriquir l'imaginari de generacions de catalans. 

Els autors
Lluís Recasens, l'Avi. Guionista
Barcelona, 1950. Com a dibuixat o guionista ha col·laborat a diferents diaris i revistes (Avui, El Punt, El Papus, Butifarra!, Mortadelo, etc.) i ha realitzat videovinyetes per a TV3. Ha col·laborat en diversos llibres col·lectius, com ara Enfoteu-vos-en!, Fins als Borbons!, Els matins il·lustrats i El llibre de La Marató. Ha publicat, entre d'altres títols, Hospital Central, Caspablanca, Història de Vacarisses o Historia de las gafas.
Àngel Marí, Angelinux. Dibuixant
Barcelona, 1962. El 1985 va ser seleccionat a la Biennal de Joves Creadors d'Europa i la Mediterrània i a partir d'aquell moment va col·laborar en diversos fanzins, com ara L'Arlot o En pie de guerra. Va formar part de l'equip de Butifarra! i de la darrera època de Papus. És també educador social.

Col·lecció «Llamps i Tintes!»
La col·lecció «Llamps i Tintes!» és una nova línia editorial dedicada a la publicació de  còmic i novel·la gràfica. Es va crear el 2021, a proposta del Consell Assessor de la col·lecció «Josep Pla», amb l'objectiu de potenciar aquest mitjà d'expressió i contribuir  a l'edició d'obres d'aquest gènere en llengua catalana.

Es tracta d'un projecte innovador, que té el propòsit de fomentar la lectura i acostar la  cultura gironina a un públic ampli i transversal, especialment al públic més jove i als  col·lectius que per la seva situació de vulnerabilitat tenen més dificultats per accedir a la cultura. Amb aquesta iniciativa, la Diputació de Girona contribueix al compliment del primer i el quart dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, orientats a garantir l'accés universal a la cultura i a fomentar l'educació de qualitat.

La col·lecció «Llamps i Tintes!» es va iniciar l'any 2022 amb la publicació del primer  volum, titulat El bròfec, de Laia Baldevey i Adrià Pujol. A partir del segon volum, es van publicant dins d'aquesta col·lecció les obres seleccionades mitjançant un concurs de projectes que es convoca anualment. 

Concurs de novel·la gràfica «Llamps i Tintes!»
El 2024 es convocarà el III Concurs de Novel·la Gràfica «Llamps i tintes!», que té el propòsit d'incentivar la creació en la modalitat de novel·la gràfica i potenciar l'edició d'aquest gènere en llengua catalana.
El concurs es regeix per unes bases reguladores i una convocatòria que s'aprova anualment, i el projecte guanyador en cada edició es publica l'any següent dins la col·lecció «Llamps i Tintes!», després de la signatura del contracte d'edició corresponent amb els autors de l'obra. 
Poden participar en la convocatòria persones físiques, aficionades o professionals del còmic o la novel·la gràfica majors de 18 anys i que compleixin els requisits següents: a) Que hagin nascut o resideixin a les comarques gironines; b) Que no hagin nascut a les comarques gironines ni hi resideixin, però que presentin una proposta que estigui relacionada temàticament amb aquestes comarques.
En la convocatòria del concurs del 2022, s'hi van presentar tretze treballs i en la del 2023, cinc treballs. 

Projectes seleccionats:
2022: Somnis entre la boira, de Lluís Recasens Selma (guionista) i Àngel Marí González (il·lustrador). Publicat el 2023.
2023: La cuirassa, de Laura Reixach (basada en l'escriptora Caterina Albert, que adoptà el pseudònim Víctor Català). Publicació prevista el 2024.

Documentació