Notícies

La diputada Maite Tixis a la cloenda del 175è aniversari de la Biblioteca Pública Carles Rahola

Foto : La diputada Maite Tixis a la cloenda del 175è aniversari de la Biblioteca Pública Carles Rahola

L'acte de cloenda del 175è aniversari de la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona ha tingut lloc aquest dissabte amb la presència institucional del Ministeri de Cultura, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Girona. Ha estat conduït pel periodista Jordi Grau. 

L'acte s'ha iniciat a l'auditori Enric Mirambell i Belloc amb la projecció d'un vídeo de presentació dels espais i els serveis que la Biblioteca ofereix actualment, i un breu recorregut per la història de la Biblioteca a càrrec de Carme Renedo, coautora del llibre Una porta a la cultura i el coneixement: La Biblioteca Pública de Girona fa 175 anys i cap del servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.

Tot seguit s'han fet els parlaments, amb les intervencions de Joaquim Ayats, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona; Maite Tixis, diputada de la Diputació de Girona; María José Gálvez, directora general del Llibre, del Còmic i de la Lectura del Ministeri de Cultura, i Josep Vives, director general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

L'acte ha continuat amb una segona intervenció de Carme Renedo, centrada en les persones que han estat a la direcció de la Biblioteca.

Tot seguit Maria Àngels Prat, directora actual de la Biblioteca, ha intervingut per agrair la tasca realitzada pel personal bibliotecari.

Aquesta part s'ha tancat amb un petit homenatge a les directores que van agafar el relleu d'Enric Mirambell: Teresa Garcia Penedès, que va estar al capdavant de la Biblioteca de 1987 a 2012; Lourdes Reyes Camps, que la va seguir de 2012 a 2017; Sílvia Sanahuja Ensesa, actual cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, que va estar al front de la Biblioteca de 2017 a 2022, i la directora actual, Maria Àngels Prat Masferrer.

La segona part ha tingut lloc al vestíbul, amb un recital de música a càrrec de les cantants Maite Mer (soprano) i Gina Reiner (mezzo), amb un repertori d'àries i duets d'algunes de les òperes més conegudes d'aquest gènere musical.

L'acte de cloenda ha finalitzat amb un brindis de celebració. 

L'any passat la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola va commemorar els 175 anys des de l'obertura, l'any 1848. Amb motiu d'aquesta celebració, des del setembre de 2023 fins al gener de 2024, s'ha dut a terme un programa d'activitats especials dedicades a la lectura, els llibres i les biblioteques. 

La celebració de l'aniversari vol ser un reconeixement de la importància i el paper de la biblioteca pública en la nostra societat. És també un agraïment a totes les persones, usuaris, treballadors i institucions que fan possible aquest servei universal d'accés al coneixement, la cultura i la informació.

La diputada Maite Tixis ha destacat en la seva intervenció: «Totes les biblioteques públiques del nostre territori -i també la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola- exerceixen el seu rol essencial de biblioteca pública, com a garant d'accés universal a la informació i al coneixement, amb la capacitat de canvi i de renovació necessaris per continuar donant resposta a les necessitats de la ciutadania i als reptes de la societat actual i futura».

«La societat gironina pot estar ben orgullosa de les seves cinc biblioteques, i les nostres comarques, de les seves seixanta-quatre biblioteques», ha afegit la diputada, que ha continuat dient: «La Diputació de Girona és sempre al costat dels ajuntaments per treballar en la millora de les biblioteques, aprofundir i estendre els seus serveis i potenciar-ne l'ús; sempre ho farà en col·laboració amb el Departament de Cultura».

Finalment, ha manifestat el seu agraïment «a totes les persones que han treballat, amb vocació de servei públic, a les biblioteques i per les biblioteques públiques gironines, i especialment per la Biblioteca Pública de Girona al llarg de la seva història». I ha conclòs: «Gràcies per aquests 175 anys».

Documentació

Fulleto_175BPG_WEB 26/01/2024