Notícies

Actuacions estratègiques a les Gavarres davant el risc d'incendis forestals a causa de la sequera

Foto : Fotos: Generalitat de Catalunya

La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, ha participat en l'acte, en el qual la Generalitat ha anunciat un nou full de ruta per preparar i adaptar els boscos del massís

El risc d'incendis forestals acostuma a ser alt a les Gavarres com a conseqüència d'una estructura forestal molt contínua i a la densitat de població i d'infraestructures de la zona perimetral. El despoblament i l'abandonament progressiu de les activitats primàries a l'interior del massís ha comportat la desaparició d'espais oberts i l'acumulació de combustible especialment a l'estrat arbustiu. A més, els nous usos lligats al lleure han fet augmentar espectacularment la freqüentació del massís. 

Per aquest motiu, és necessari fomentar les actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible en aquests espais. La Generalitat de Catalunya, a través del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha presentat aquest matí un conjunt d'accions per fer front a l'emergència climàtica a les Gavarres. 

A l'acte, hi ha assistit la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, així com el president del Consorci de les Gavarres i alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura _on s'ha fet la presentació_, Daniel Encinas, entre d'altres autoritats. 

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha explicat les diferents actuacions estratègiques que es portaran a terme en el massís, que abasta 40.000 hectàrees del Baix Empordà i la Selva, la meitat situades en espais naturals protegits i amb les suredes més extenses de Catalunya. 

L'objectiu és treballar sobre un 10 % del massís, traient-hi massa forestal que actua com a combustible en zones específiques. D'aquesta manera, es facilitarà la feina als bombers en cas d'incendi i es protegirà el 90 % de la superfície restant. 

Precisament, aquest matí s'han visitat uns treballs que s'estan fent en una zona de 75 hectàrees de puig d'Arques, en el marc dels ajuts que atorga la Generalitat en aquest àmbit. La beneficiària és l'Associació de Gestors Forestals de les Gavarres. 

 

El Pla d'Incendis Forestals de les Gavarres

Aquest pla té com a objectiu planificar com han de ser els boscos del futur, que viuran en unes condicions climàtiques cada cop més càlides i seques, i acompanyar-los perquè s'hi puguin adaptar amb més rapidesa. Per elaborar-lo, la Generalitat ha treballat estretament amb el Consorci de les Gavarres de la Diputació de Girona, la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), el cos de Bombers, els ens locals i els propietaris privats del territori. 

El document conté un estudi ambiental estratègic que aquest mateix mes de gener serà sotmès a informació pública i consultes a administracions i persones interessades. Posteriorment, passarà l'avaluació ambiental estratègica per tal de garantir que les actuacions previstes són compatibles amb els objectius de conservació dels valors naturals de l'espai. 

El nou Pla d'Incendis Forestals de les Gavarres actualitza el document de referència consensuat amb els diferents agents l'any 2005 i representa un pas endavant que redefineix les prioritats dels quaranta-set sectors d'actuació planificats per garantir una major eficiència dels esforços en matèria de prevenció.