Notícies

El festival MOT celebra deu anys i ho fa amb una edició especial dedicada a l'autoficció literària

Foto : El festival MOT celebra deu anys i ho fa amb una edició especial dedicada a l'autoficció literària

Enrique Vila-Matas, Sergi Pàmies, Laura Ferrero, Flavia Company, Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine i Gabriela Wiener són els primers autors confirmats

Comissariat per Xavier Pla, el lema del MOT 2024 és «Des de dins. La literatura i el jo»

L'esdeveniment tindrà lloc a Olot i a Girona entre el 14 i el 23 de març

El MOT, Festival de Literatura de Girona i Olot, celebrarà el desè aniversari el 2024 amb una edició dedicada a l'autoficció literària. Sota el lema «Des de dins. La literatura i el jo», el festival tindrà lloc del 14 al 16 de març a Olot i del 21 al 23 de març a Girona. El crític literari i professor de literatura contemporània Xavier Pla és el comissari d'aquest desè MOT.

Els primers autors confirmats són Enrique Vila-Matas, Sergi Pàmies, Laura Ferrero, Flavia Company, Éric Vuillard, Marta Marín-Dòmine i Gabriela Wiener. Aquests noms se sumen als 340 escriptors en total que fins ara ha acollit aquest festival.

El festival MOT 2024 se centrarà en l'escriptor, en la seva mirada i en les pròpies sensibilitats. Els autors que visitaran el MOT en aquesta edició escriuen en primera persona des de gèneres molts diversos: autobiografia, autoficció, autoretrat, assaig, crònica periodística o dietari de viatges. En aquest àmbit, abunden les autobiografies fictícies, els desdoblaments del jo, les deformacions de la personalitat i els autoretrats transvestits sobre els quals el MOT 2024 vol reflexionar.

El comissari del MOT 2024 és Xavier Pla, crític literari i professor de literatura contemporània a la Universitat de Girona. En la seva trajectòria, s'ha interessat per reflexionar sobre les formes literàries del jo i ha estudiat autors com Josep Pla, Georges Simenon, Mercè Rodoreda, Jorge Semprún, Mircea C¿rt¿rescu o Claudio Magris.

El diputat de Cultura de la Diputació de Girona ha assenyalat: «A la Diputació de Girona actuem decididament per impulsar la cultura a les comarques gironines i ens alegra que un festival com és el MOT vulgui aportar el seu gra de sorra per divulgar la literatura».
«Per aquest motiu», ha afegit, «estem molt contents, i volem agrair tant a l'Ajuntament de Girona com a l'Ajuntament d'Olot que hagin organitzat un any més aquest festival i que contribueixin, així, a apropar la literatura als ciutadans de la nostra demarcació».
També ha destacat: «Protegir, conservar i difondre el patrimoni cultural gironí (entre el qual hi ha el patrimoni literari) és un dels nostres objectius. Cal salvaguardar-lo i donar-lo a conèixer entre els ciutadans per assegurar-ne la pervivència en les generacions futures. El MOT representa un esforç entre administracions que cal mantenir».
 
Els primers noms del MOT 2024
Un dels reptes del MOT és la prescripció literària; per això, el festival fa un esforç per anticipar aquells autors que ja han confirmat la seva presència per tal que el públic del MOT pugui llegir-ne les obres més representatives abans de veure'ls en directe al festival. Enguany es comptarà amb Sergi Pàmies, un dels grans referents de l'autoficció en català, des que el 1986 va publicar el seu primer recull de contes, i que ha estat reconegut amb premis com el Ciutat de Barcelona i el Lletra d'Or.

També hi participarà l'escriptor català en llengua castellana Enrique Vila-Matas, el qual té obra traduïda a 39 idiomes, i l'escriptora catalana i canadenca Marta Marín-Dòmine, premi Ciutat de Barcelona d'assaig 2019, premi Joaquim Amat-Piniella 2019 i premi Serra d'Or de novel·la 2020.

L'escriptora i professora de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès i membre del Comitè Executiu del Consell de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Flavia Company, també serà al festival, així com el reconegut autor francès Éric Vuillard, premi Ignatius J. Reilly 2010, premi Goncourt 2017 i finalista del prestigiós Booker Prize International.
 
Així mateix, hi haurà Gabriela Wiener, escriptora i periodista, considerada hereva de l'anomenat periodisme gonzo de Hunter S. Thompson. També està confirmada la presència de la periodista, escriptora i guionista Laura Ferrero, que compagina la feina per a diverses editorials i institucions culturals amb la passió per l'escriptura.
 
La imatge del MOT 2024, obra de l'estudi El Vol
Cristina Masferrer i Roser Arimany, de l'estudi creatiu El Vol de Girona, són les responsables de la imatge gràfica del MOT 2024. 
 
El Primer MOT i el +MOT, també presents 
El festival manté el seu compromís amb la promoció de la lectura en l'àmbit educatiu amb el Primer MOT. D'una banda, s'adreça al públic jove amb el MOT INS, unes experiències literàries per a alumnes de secundària i batxillerat basades en xerrades i tallers de creació i experimentació des de diverses especialitats. I, de l'altra, el MOT Escoles, una proposta educativa organitzada entre el festival MOT, el Servei de Biblioteques a Girona i el Servei de Recursos Educatius a Olot.
 
El festival està organitzat pels ajuntaments de Girona i d'Olot i compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.