Notícies

Planoles acull la segona Fira de Micropobles de Catalunya

Foto : Fotografies de l'Associació de Micropobles

El diputat delegat d'Assistència als Micropobles i Arxiu, Miquel Reverter, intervé en la benvinguda institucional

Aquest dissabte ha tingut lloc a Planoles la segona Fira de Micropobles de Catalunya, que ha reunit vint-i-cinc ajuntaments de pobles petits i micropobles.

En la inauguració hi han participat David Verge, alcalde de Planoles; Miquel Reverter, diputat d'Assistència als Micropobles i Arxiu de la Diputació de Girona i alcalde de Castellfollit de la Roca; David Rodríguez, secretari de Governs Locals i de Relacions amb l'Aran de la Generalitat de Catalunya; Joan Solà, president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, i Manu Guix, compositor, actor i músic.

Amb el lema «Som batec rural», l'Associació de Micropobles de Catalunya impulsa la segona edició de la Fira de Micropobles de Catalunya. Planoles ha estat el micropoble amfitrió de l'esdeveniment. 

Els vint-i-cinc micropobles participants han comptat amb un estand propi, on han mostrat projectes en matèria d'habitatge, educació, oferta cultural, catàleg patrimonial, activitat turística i econòmica i productes locals. 

Entre les activitats previstes enguany a Planoles, s'ha fet la presentació del festival «D'aquí estant veig una estrella», de Riudaura, dedicat a la cançó de tradició oral participativa. Es tracta d'un festival que neix del llibre del mateix nom, que recull cançons tradicionals catalanes enregistrades a partir de les veus de persones del poble. 

El projecte «Camins de pedra» de Tarrés ha mostrat els atractius patrimonials, culturals i paisatgístics amb què compta aquest petit municipi de les Garrigues, i Carme Freixa i Miquel Saña han presentat el seu nou llibre, La tira de rutes: 50 excursions pel Ripollès

Per altra banda, l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) hi ha presentat una proposta de mobilitat a demanda. A més, les persones visitants han pogut fer tir amb arc i jugar a les bitlles catalanes.

L'Associació de Micropobles de Catalunya posava en marxa aquesta iniciativa fa just un any amb la voluntat d'apropar a la ciutadania la diversitat i la realitat de les poblacions de menys de mil habitants de Catalunya. Alhora, l'Associació també vol que la Fira sigui un espai de trobada que afavoreixi el coneixement entre els municipis. Es busca fer visible la realitat del món rural per mostrar a la ciutadania que pot trobar-hi una opció de vida.

El músic i compositor Manu Guix ha estat el pregoner de la Fira de Micropobles 2023.

El diputat delegat d'Assistència als Micropobles i Arxiu de la Diputació de Girona, Miquel Reverter, ha exposat en la seva intervenció que «fires com aquesta són espais de trobada que afavoreixen el coneixement entre els municipis; una manera ben reeixida de fer visible la realitat del món rural per mostrar a la ciutadania que pot trobar-hi una opció de vida».

«Som les institucions les que hem de garantir les oportunitats als micropobles per a les persones que hi viuen i les que vulguin venir-hi a viure. La raó de ser de la Diputació de Girona és ajudar tots els 221 municipis que la conformen, però especialment els municipis petits, per tal de dinamitzar-ne el teixit econòmic, social i cultural», ha afegit.