Notícies

Inaugurada la setena edició del festival Càntut. Cançons de tradició oral 

Foto : Inaugurada la setena edició del festival Càntut. Cançons de tradició oral 


El vicepresident primer, Pau Presas, participa en l'obertura del festival, que comptarà amb vint-i-cinc propostes entre concerts, xerrades, tallers i moments de cantar en comunitat

Té lloc a Cassà de la Selva d'avui divendres 17 a diumenge 19 de novembre

Aquest vespre s'ha inaugurat, al pati de Can Trinxeria de Cassà de la Selva, la setena edició del festival Càntut. Un acte obert al públic que ha donat el tret de sortida a tres dies dedicats a les cançons de transmissió oral i que també rememora la Fira del Joc que havia tingut lloc als anys vuitanta a Cassà de la Selva.

A la inauguració hi han participat Pau Presas, vicepresident primer de la Diputació de Girona; Lluís Puig, exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Albert Massip, corresponsable del projecte Càntut, i Eloi Madrià, corresponsable del cançoner sobre la Fira del Joc, als anys vuitanta.

El projecte Càntut. Cançons de tradició oral té lloc del 17 al 19 de novembre a Cassà de la Selva. El festival d'aquest any compta amb vint-i-cinc propostes entre concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat, la meitat de les quals, especialment ideades per al Càntut. 

Aquest mateix vespre s'ha fet el concert de la gira de retrobada de Belda i Sanjosex, per commemorar la reedició en vinil del disc Càntut. Set anys després de la publicació del primer disc de la col·lecció discogràfica del projecte de recuperació de cançons de tradició oral, Carles Belda i Carles Sanjosé s'han tornat a reunir als escenaris, juntament amb Coloma Bertran i Jordi Casadesús.

Més tard, s'ha presentat 20aix a les comarques gironines, de Sol i Serena, en un dels concerts de retrobada, en aquest cas, per commemorar el seu vintè aniversari. El grup garrotxí va néixer l'any 2003 per generar noves branques dins la música tradicional dels Països Catalans. Una dècada més tard i després de dos discos i d'una llarga llista de concerts per Catalunya i Europa, van fer una aturada indefinida per deixar pas a altres projectes dels seus integrants. 

Ha tancat la primera nit el grup Fetus, que ha actuat en el primer sopar Càntut a taula d'aquesta edició, al bar del Centre Recreatiu. Una ocasió en què el grup ha deixat de banda el format habitual del seu repertori de concerts per oferir un sopar per cantar conjuntament amb tots els assistents.

Al llarg de tres dies, el festival comptarà amb quatre presentacions a les comarques gironines, una estrena oficial de disc i una presentació a Catalunya. I cal destacar la implicació en el festival d'onze entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva, una de les claus del projecte: escoles Aldric, Puig d'Arques i La Salle, biblioteca municipal, escola de música municipal Pere Mercader, Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva, Grup de Recerca i Estudis Cassanencs, Els Trefins, Amics de la Sardana de Cassà de la Selva, AEiG La Claca, i Grana i Moscatell. 

El vicepresident de la Diputació de Girona, Pau Presas, ha dit en la seva intervenció: «Arrenca una nova edició del Càntut a Cassà de la Selva, per reivindicar un any més la cultura tradicional i popular de la nostra terra i de la nostra gent. Una ocasió excel·lent de la mà dels organitzadors del festival per fer arribar les cançons tradicionals d'una manera propera i actual i d'impulsar la nostra demarcació des d'un punt de vista cultural». 

El vicepresident ha afegit: «A la Diputació de Girona apostem perquè esdeveniments culturals com aquest, que conserven el patrimoni cultural de les comarques gironines i no deixen perdre aquest llegat de cançons i repertoris lligats a la cultura catalana es consolidin en el territori». 

Tres branques amb entitat pròpia 
Nascut l'any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques. El cançoner allotjat a www.cantut.cat és un arxiu amb més de 1.700 cançons en àudio i/o vídeo recollides per caçadors de cançons i cantades per persones grans de les comarques gironines. Uns enregistraments disponibles en línia, amb informacions de context, a més d'un miler de transcripcions a partitura. 

La segona branca és el festival, un esdeveniment anual per fer viure el repertori de tradició oral amb concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat. 

Pel que fa a les produccions pròpies, són propostes que vinculen la tradició amb l'actualitat i entre les quals es troben el disc Udolç d'Alba Careta i Henrio; el Canti, vesprada de cançó tradicional; l'Hostal Càntut, àpats per cantar, com els que han tingut lloc entre el 6 i el 8 d'octubre a la Fira Mediterrània de Manresa; el curs de percussió corporal Santi Serratosa i Càntut, que s'està duent a terme a Cassà de la Selva, i els discos Vega de Paula Grande i Anna Ferrer, i Càntut, de Belda i Sanjosex, entre d'altres. 

L'any 2022, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA, i amb un dels Premis Alícia de l'Acadèmia de la Música.