Notícies

Torna el cicle 78 RPM per al foment de la música a les biblioteques

Foto : Torna el cicle 78 RPM per al foment de la música a les biblioteques

El projecte, impulsat pel servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, programa vint-i-quatre activitats entre novembre de 2023 i juny de 2024

El cicle 78 RPM comença aquest mateix dissabte a la Biblioteca Octavi Viader i Margarit

Sis biblioteques de diversos municipis de les comarques gironines participen en la iniciativa: Calonge, Castelló d'Empúries, Palamós, Puigcerdà, Ripoll i Sant Feliu de Guíxols
 
El servei de Biblioteques de la Diputació de Girona presenta una nova edició del cicle 78 RPM per fomentar la música a les biblioteques de les comarques gironines. El cicle ofereix diferents activitats, com ara sessions de LP, òpera per a tothom, música i cinema, història de les bandes sonores, poemes musicats, música d'arrel tradicional i música per a infants, entre d'altres.

Un total de vint-i-quatre activitats tindran lloc a sis biblioteques de les comarques gironines entre novembre de 2023 i juny de 2024. Hi participen artistes com Marc Clos (Love of Lesbian), Sergi Carbonell (Txarango), Mariona Escoda, Cesk Feixas i Roc Casagran, entre d'altres. 

El projecte 78 RPM va néixer després de detectar un descens continuat de la demanda de CD a les diferents biblioteques a causa dels canvis tecnològics i d'hàbit de consum dels usuaris. Per això, es va iniciar un replantejament de les àrees de música partint de la idea que la presència de la música a les biblioteques no pot anar lligada a la vigència d'un format concret.  

Novament i per continuar garantint que la música, independentment del format, tingui un lloc als equipaments, el projecte aposta per tres línies de treball: els fons (amb una anàlisi de les col·leccions, per fer visibles els artistes locals o emergents, tot apostant per la convivència dels suports), els espais (amb el foment de zones d'escolta ben equipades i sales per a activitats de caràcter formatiu i pedagògic) i la creació d'una xarxa d'activitats en biblioteques d'arreu de les comarques gironines, tenint en compte els talents locals i la descoberta de nous estils musicals. 
 
Des d'aquest dissabte, 18 de novembre, s'han programat vint-i-quatre d'activitats a sis biblioteques: Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols, Biblioteca Municipal Pere Carner de Calonge, Biblioteca Lluís Barcelona i Bou de Palamós, Biblioteca Ramon Bordas i Estragués de Castelló d'Empúries, Biblioteca Lambert Mata de Ripoll i Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà.

Algunes de les activitats que es duran a terme són:

Who Run the World? Girls!
Per explorar i destacar el paper de les dones en la història de la música, posant èmfasi en els seus èxits i en les desigualtats contra les quals han hagut de lluitar.

Sessions LP (amb el suport de La Marfà - Centre de Creació
Musical, Biblioteca Salvador Allende i Casa de la Música del Gironès)
Audicions comentades d'àlbums clàssics del rock i de la música popular.

BSO. Música i cinema
Una proposta que analitza la presència, relació i evolució de la música a les bandes sonores de diverses pel·lícules.

Descobrim el jazz
Activitat interactiva que introdueix els participants en la història, els estils i les figures clau del jazz, fomentant una apreciació més profunda d'aquest gènere musical ric i influent.

Minimúsics
Una bona manera de fer arribar als infants i les famílies l'estreta relació entre els
diferents llenguatges artístics.

Música amb discurs
S'hi examina i analitza com la música pot transmetre missatges, idees i crítiques socials, i es convida els participants a explorar i comprendre la dimensió comunicativa de la música més enllà del seu aspecte purament artístic.

Les primeres activitats d'aquest 2023 són les següents: 
18/11/2023 (11 h). Biblioteca Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols 
Òpera per a tothom, amb Martí Carreras

24/11/2023 (19 h). Biblioteca Municipal Pere Caner de Calonge 
BSO. Música i cinema, amb Albert Beorlegui

29/11/2023 (19 h). Biblioteca Lluís Barceló i Bou de Palamós 
Sessions LP, amb Litus, on es comentarà el disc Rubber Soul dels Beatles

14/12/2023 (19 h). Biblioteca Ramon Bordas i Estragués de Castelló d'Empúries 
Sessions LP, amb Cala Vento (on es comentarà el disc Bon dia d'Els Pets)

Les activitats són gratuïtes, amb limitació d'aforament. 
 
78 revolucions per minut  
El 78 és el número de la classificació decimal universal (sistema de classificació bibliogràfica del coneixement humà) que s'utilitza a les biblioteques de les comarques gironines per a la matèria de música. I RPM fa referència a l'acrònim que denomina el primer format de discos de gramòfon, que giraven a una velocitat uniforme de 78 revolucions per minut. 
 

Documentació