Notícies

Rècord de ratafies casolanes presentades a concurs, amb 272, a la 42a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners 

Foto : Rècord de ratafies casolanes presentades a concurs, amb 272, a la 42a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners&

Amb més d'una cinquantena d'activitats programades, se celebren els trenta anys de la coca de ratafia i es presenta la nova ratafia d'aram, inspirada en la relació del poeta Joan Vinyoli amb la ciutat 

El diputat de Cultura, Jordi Camps, participa en la presentació a la Diputació de Girona

Del 9 al 12 de novembre se celebrarà la 42a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, amb més d'una cinquantena d'activitats i amb rècord absolut de ratafies presentades. Fins a 272 persones han portat les seves creacions casolanes, 14 més que el millor registre anterior en més de quatre dècades del concurs més antic de Catalunya. 

Aquesta nova edició de la festa, que l'any passat va aplegar més de 50.000 persones, presenta diverses novetats, com la ratafia d'aram, que vincula el llegat literari de Joan Vinyoli amb aquest licor i Santa Coloma de Farners. Una fórmula ideada per la cooperativa local La Sobirana, inspirada en el fort vincle que el poeta va establir amb el paisatge, reflectit en alguns versos que evocaven l'univers de la ratafia. 

Enguany és un any de celebracions, amb el 30è aniversari de la creació de la coca de ratafia, amb origen a l'obrador de la pastisseria Trias, i que s'ha convertit en un dels  productes més venuts durant tot l'any a Santa Coloma. I també estan d'aniversari a La Sobirana, que cinc anys després del seu naixement amplia instal·lacions, ja amb diversos licors comercialitzats i un obrador propi de ratafies. 

 

Dues exposicions per entendre l'abast de la festa

La Casa de la Paraula acull dues exposicions que ajuden a entendre la relació de la ciutat i els seus habitants amb un paisatge que respira ratafia durant tot l'any. D'una banda, la mostra dels 25 anys de lluita de la plataforma No a la MAT Selva, on també es podrà veure el documental Voler fins a poder, que ajuda a entendre la magnitud de l'oposició popular, que ha permès tenir aturada la construcció d'una línia de molt alta tensió per l'entorn natural de Santa Coloma de Farners i la comarca. 

També s'hi troba, ara de forma permanent, l'exposició «L'univers de la ratafia», aquest any complementada a la seu d'Òmnium Cultural per una altra exposició sobre la figura de Lluís Bayés, que va morir el mes de maig passat i que va ser una peça clau en l'evolució de la Festa de la Ratafia des dels seus inicis. 

 

El periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, nou confrare d'honor

La ratafia casolana guanyadora del 42è concurs es donarà a conèixer durant la gala i sopar popular del 10 de novembre, un dels moments més esperats de la festa. En el transcurs de l'àpat multitudinari, el jurat d'experts deliberarà entre les deu ratafies finalistes, en un acte en què es nomenarà confrare d'honor de la Festa de la Ratafia Salvador Garcia-Arbós, periodista especialitzat en gastronomia, autor de diversos llibres i molt vinculat al món de la ratafia. 

Al mateix temps, durant la festa es presentarà la novel·la El somni d'en Nou Verda, un recull de contes amb textos de l'escriptor colomenc Josep Solà i il·lustrat per la dissenyadora Elsa Batallé, i editat per la Confraria de la Ratafia.

La programació s'ha donat a conèixer avui a la Diputació de Girona, en un acte que ha comptat amb la participació del diputat de Cultura, Jordi Camps; l'alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña, i el representant de la Confraria de la Ratafia, Jordi Casassayas. 

Jordi Camps ha destacat: «La ratafia és, des de fa temps, un símbol identitari de Santa Coloma i podem afirmar que la Festa de la Ratafia ha esdevingut un aparador nacional. És un equilibri d'innovació i tradició amb gust de futur, de renovació. Aquest és el secret de l'èxit d'una festa de referència que enguany proposa una programació d'activitats ben variada per commemorar aquesta 42a edició». Per la seva banda, l'alcaldessa Salamaña ha subratllat la «implicació de tot el poble en la celebració d'una festa que és com una segona festa major de la ciutat, perquè tothom l'espera amb moltes ganes i tothom hi troba activitats del seu interès». Casassayas ha explicat les novetats d'una programació que «manté les activitats tradicionals que li han donat un reconeixement identitari, i al mateix temps aposta per innovar», en un poble «on la gent estima la ratafia perquè es viu tot l'any, amb activitats que van més enllà dels dies més concorreguts de la festa».           

Els actes més destacats es podran seguir en directe al canal de YouTube Ratafia TV. Podeu consultar tota la programació de la Festa de la Ratafia al web www.festaratafia.cat