Notícies

Comença un nou cicle del projecte BiblioSTEAM, per fomentar el coneixement científic i despertar vocacions 

Foto : Comença un nou cicle del projecte BiblioSTEAM, per fomentar el coneixement científic i despertar vocacions 

El projecte, impulsat pel servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i produït per l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), compta amb onze ponents de primer nivell

La intel·ligència artificial, l'arqueologia, les energies renovables, la cosmologia, la nanotecnologia, la computació quàntica i la possibilitat que hi hagi vida més enllà de la Terra centren el primer trimestre del programa 

Hi participen onze biblioteques públiques dels municipis de la Bisbal d'Empordà, Tossa de Mar, Anglès, Lloret de Mar, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Roses, Figueres, Llagostera, Caldes de Malavella i Calonge i Sant Antoni

El servei de Biblioteques de la Diputació de Girona engega la segona edició del projecte BiblioSTEAM amb l'objectiu de promoure el coneixement científic i tecnològic entre els usuaris de les biblioteques públiques de les comarques gironines.

El projecte, que enguany s'allargarà fins al juny del 2024 i té una durada total de quatre anys, està impulsat pel servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i produït per l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), i té per objectiu fomentar el coneixement científic i tecnològic entre el públic adult. La idea és apropar aquest coneixement d'una manera amena i a la vegada rigorosa per tal de combatre les pseudociències. El programa també vol despertar vocacions entre els estudiants de secundària.

Aquest any seran onze les biblioteques públiques de les comarques gironines que participaran en aquesta segona edició: Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d'Empordà, Biblioteca Manuel Vilà i Dalmau de Tossa de Mar, Biblioteca Joaquim Bauxell d'Anglès, Biblioteca Municipal de Lloret de Mar, Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter, Biblioteca Neus Català de Sant Julià de Ramis, Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses, Biblioteca Fages de Climent de Figueres, Biblioteca Julià Cutiller de Llagostera, Biblioteca Municipal Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella i Biblioteca Pere Caner de Calonge i Sant Antoni.

La intel·ligència artificial, l'arqueologia, les energies renovables, la cosmologia, la nanotecnologia, la computació quàntica i la possibilitat que hi hagi vida més enllà de la Terra són les temàtiques que s'abordaran sota el guiatge d'experts de primer nivell durant el primer trimestre de BiblioSTEAM, que es posa en marxa aquest mes de novembre. 

BiblioSTEAM s'estructura a partir de conferències que aniran itinerant per les onze biblioteques públiques de la demarcació que hi participen.

 

Primera edició

La primera edició del projecte arriba després de l'èxit aconseguit amb la prova pilot que es va dur a terme l'any passat, que va reunir 492 persones en les conferències programades en cinc biblioteques públiques de la demarcació. Els responsables de les biblioteques han fet una molt bona valoració de les conferències. Aquest any s'ha volgut ampliar el programa per poder arribar a més públic i abordar noves temàtiques que es consideren de gran interès en el moment actual. A més, durant la resta del curs s'inclouran ponències sobre les malalties cardíaques i neurodegeneratives, sobre ciència ciutadana i sobre els forats negres.  

BiblioSTEAM és un projecte formatiu, transversal i interdisciplinari adreçat a tota la ciutadania, amb especial atenció als joves. La iniciativa aposta per desenvolupar unes activitats plurals i de qualitat que contribueixin a l'aprenentatge i al desenvolupament individual i col·lectiu de la ciutadania per esperonar-la a tenir una actitud activa i crítica.

 

Ponents de primer nivell

Aquesta edició de BiblioSTEAM compta amb dotze ponents de primer nivell que, a més, desenvolupen la seva tasca professional a Catalunya. Així, hi haurà conferències de Bibiana Agustí, arqueòloga i antropòloga de la societat IN SITU SCP; Rafael Sardá, científic del CEAB-CSIC; Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i professor d'investigació de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE); Diego Blas, investigador distingit Beatriz Galindo del Departament de Física de la UAB; Sara Martí, investigadora de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); Jaume Piera, investigador de l'ICM-CSIC; Karina Gibert, de la UPC, especialitzada en intel·ligència artificial i big data; Quique Bassat, professor d'investigació ICREA a l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal); Ramon Brugada, director de la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la Universitat de Girona; Marius Oltean, físic i professor adjunt a l'ESADE Business & Law School; Carlos F. Sopuerta, investigador científic de l'Institut de Ciències de l'Espai i president de l'ACDIC. 

La primera conferència s'ha programat per aquest dijous, 9 de novembre, a les 19.30 h a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d'Empordà, amb el títol «La frontera quàntica: el naixement de la informació i la comunicació quàntiques», i anirà a càrrec de Marius Oltean, professor adjunt a l'ESADE Business & Law School, on ensenya diversos aspectes de matemàtica aplicada i fa recerca en física i anàlisi numèrica. L'entrada és gratuïta i no cal inscripció prèvia. 

Documentació