Notícies

Els informadors ambientals atenen gairebé 90.000 visitants als gorgs i espais fluvials gironins entre juliol i setembre

Foto : Fotos: La jornada a Vic i un espai fluvial a Sant Llorenç de la Muga.

El dispositiu l'ha coordinat la Diputació de Girona, en col·laboració amb el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya

El diputat de Patrimoni Natural, Nil Papiol, va valorar les dades en el marc d'una jornada que va tenir lloc a Vic

L'estiu del 2022, la Diputació de Girona, a través del servei de Medi Ambient, i la Generalitat de Catalunya van engegar una prova pilot d'informadors ambientals en els gorgs i els espais fluvials més freqüentats de la demarcació. El propòsit era promoure l'ús responsable d'aquests indrets protegits i evitar conductes incíviques. 

Enguany, i com a conseqüència dels bons resultats obtinguts, s'hi ha donat continuïtat, amb un dispositiu que ha englobat els espais situats a Albanyà, Anglès, Camprodon, Bescanó, Bonmatí, Sales de Llierca, Canet d'Adri, Girona, els Hostalets d'en Bas, Riudaura, Sadernes, Salt, Sant Llorenç de la Muga, Sant Privat d'en Bas, Santa Pau, la Vall de Bianya, Vidrà i el riu Brugent (les Planes d'Hostoles i Sant Feliu de Pallerols).

En total, s'han rebut 88.410 visitants entre juliol i mitjans de setembre, i els llocs més concorreguts han estat el riu Brugent (17.900), Albanyà (17.675) i Sadernes (15.138). Els informadors han detectat que els dies de més afluència han estat els caps de setmana des del 8 de juliol fins al 20 d'agost, especialment els del mes d'agost. Així mateix, els espais fluvials que han superat més dies la seva capacitat de càrrega han estat els dels municipis de Vidrà, Santa Pau, Camprodon i la Vall de Bianya. 

En comparació amb anys anteriors, s'ha constatat que als espais més regulats, ja sigui a través del mètode de reserva prèvia o de pagament d'entrada, com ara el riu Brugent, Sadernes, Santa Pau i Sant Privat d'en Bas, o altres zones amb més presència de cossos de seguretat, com Sant Llorenç de la Muga, la freqüentació es redueix, en contraposició amb d'altres amb poca o nul·la regulació, on la freqüentació augmenta.

El diputat de Patrimoni Natural de la Diputació de Girona, Nil Papiol, va valorar aquestes dades en el marc de la jornada «Presentació i avaluació del Pla d'usos i accessos als espais naturals protegits - campanya d'estiu 2023» a Vic, i va recordar «la necessitat de coordinar-se amb el món local».

 

Els principals problemes

Pel que fa a les pressions més freqüents que han detectat els informadors ambientals, hi ha l'estacionament de vehicles fora dels espais habilitats, el soroll, l'acumulació de deixalles o el fet de portar gossos deslligats. També s'han detectat de manera generalitzada molèsties degudes a l'organització d'activitats lúdiques i recreatives, com ara pícnics, o festes i celebracions amb menjar i decoracions que acaben abocats al medi, i alguns mals usos donats per casals i campaments propers als espais naturals. 

La Diputació de Girona ha ofert assessorament en la gestió de l'ús públic en aquests gorgs de rius hiperfreqüentats i n'ha coordinat el dispositiu d'informadors ambientals. La Fundació Emys, com a empresa contractada per la corporació, s'ha encarregat de portar a terme sobre el terreny aquesta coordinació.