Notícies

La Tria de Mulats d'Espinavell, fira ramadera d'arrel tradicional, aplega centenars de visitants

Foto : Fotos: Ajuntament de Molló

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va assistir aquest divendres al matí a la Tria de Mulats d'Espinavell (Molló), fira ramadera d'arrel tradicional que se celebra des de temps immemorials. L'esdeveniment, únic al nostre país, va aplegar més de 300 caps de bestiar equí de 14 explotacions ramaderes dels municipis de Molló, Llanars i Camprodon, que baixen directament de la muntanya fins a la fira.

Conjuntament amb l'alcalde de Molló, Josep Coma; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Amadeu Rosell, i el diputat al Parlament de Catalunya Jordi Munell, el president, Miquel Noguer, va participar en l'entrega de premis als millors exemplars de mulats (millor escamot, millor euga, millor pollí, millor semental, i millor parella (euga i pollí).

A la tarda es va dur a terme la tria de mulats, és a dir, la separació de les cries (mulats i pollins) de les eugues, que tornaran a la  muntanya. 

En aquesta fira, a banda de fer-se tractes de compravenda de bestiar, també s'hi ofereixen tota mena de productes artesanals de proximitat als centenars de visitants que cada any s'hi apleguen. 

La fira és possible gràcies a les explotacions ramaderes que hi participen, i compta amb el suport econòmic de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Ripollès.

El president, Miquel Noguer, va destacar en la seva intervenció: «Sens dubte, la Tria de Mulats és un espectacle únic a Catalunya. Sap combinar l'essència d'una fira, on es venen tota mena de productes artesanals -embotits, coques, pa, formatges, mel, esquelles o roba de pastor-, amb els tractes de compravenda de bestiar. I també s'hi entreguen premis als millors exemplars. Tot plegat, en un entorn absolutament privilegiat». 

«Per aquest motiu, fa temps que des de la Diputació de Girona hi col·laborem molt gustosament, i així ho continuarem fent, perquè la nostra raó de ser és tenir sensibilitat i donar suport a esdeveniments com aquest, que són importants per al territori i que permeten als nostres municipis projectar-se cap a l'exterior», va explicar Miquel Noguer.