Notícies

Presentació de dues publicacions commemoratives pel 175è aniversari de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola

Foto : Presentació de dues publicacions commemoratives pel 175è aniversari de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola<

Reedició del llibre Un segle i mig d'història de la Biblioteca Pública de Girona (1998), d'Enric Mirambell

Publicació del llibre Una porta a la cultura i el coneixement: La Biblioteca Pública de Girona fa 175 anys, de Joan Ventura i Carme Renedo

La Biblioteca Pública de Girona es va crear l'any 1848 com a biblioteca que depenia de l'Institut Vell de Girona i que estava al seu servei. Més tard, el 20 de novembre de 1858, a la mateixa seu de l'Institut Vell, al carrer de la Força, va obrir les portes al públic en general. El 1951 es va traslladar a la Casa de Cultura, a l'edifici de l'antic hospici. I el desembre de 2014 va estrenar edifici, ubicat al carrer d'Emili Grahit i adaptat a la concepció de la biblioteca pública del segle XXI, i va rebre el nom de Biblioteca Carles Rahola.

La Biblioteca Carles Rahola és una biblioteca de titularitat estatal gestionada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya des de l'any 1982. Actua com a biblioteca central de la ciutat de Girona, que disposa de quatre biblioteques públiques municipals més.

Enric Mirambell i Belloc va ser director de la biblioteca del 1949 al 1987. L'any 1998, en què es va celebrar el 150è aniversari de la biblioteca, va pronunciar la conferència Un segle i mig d'història de la Biblioteca Pública de Girona per commemorar l'efemèride. La conferència va ser publicada pel servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.

Ara, en el 175è aniversari de la biblioteca, es reedita aquesta publicació i se n'edita una de nova que cobreix els darrers vint-i-cinc anys. Els autors són Joan Ventura, periodista, i Carme Renedo, cap del servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.

La presentació dels dos llibres ha tingut lloc a l'auditori Enric Mirambell de la Biblioteca Carles Rahola aquest dimecres al vespre. Ha comptat amb una conversa del periodista Jordi Grau amb els autors, i amb intervencions del director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives i Gràcia, i de la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas.

La vicepresidenta M. Àngels Planas ha destacat en la seva intervenció que «la societat gironina pot estar ben orgullosa de les seves cinc biblioteques; i les nostres comarques, de les seves seixanta-quatre biblioteques. La Diputació de Girona serà sempre al costat dels ajuntaments per treballar en la millora de les biblioteques, per aprofundir i estendre els seus serveis i per potenciar-ne l'ús; sempre ho farà de bracet i amb la col·laboració del Departament de Cultura».

I ha afegit: «Gràcies, doncs, a totes les persones que han treballat, amb vocació de servei públic, a i per a les biblioteques públiques gironines, i especialment per a la Biblioteca Pública de Girona, al llarg de la seva història».