Notícies

Viatge a Suècia per aprendre bones pràctiques en gestió sanitària i ús de noves tecnologies en zones poc poblades

Foto : Viatge a Suècia per aprendre bones pràctiques en gestió sanitària i ús de noves tecnologies en zones poc poblades

El diputat de la Diputació de Girona Joan Plana participa, des de dilluns i fins aquest dijous, en un programa de visites a Estocolm i a la regió de Västerbottens Län, al nord de Suècia. El propòsit és conèixer de primera mà experiències innovadores en l'àmbit de l'atenció sociosanitària i l'ús de les noves tecnologies per facilitar-ne la pràctica a llocs remots o de difícil accés. 

Organitzat per DIPLOCAT i la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya als Països Nòrdics i als Països Bàltics, el viatge inclou visites a hospitals, centres de medicina rural i projectes de telemedicina, així com trobades i entrevistes amb responsables de política sanitària, experts tecnològics i personal mèdic, entre d'altres. 

La Diputació de Girona participa en el viatge com a institució membre de DIPLOCAT, juntament amb d'altres com l'Associació Catalana de Municipis, el Consell General d'Aran, la Diputació de Tarragona, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la mateixa Generalitat, mitjançant el Departament de Salut i el de Drets Socials. 

En l'actualitat, 85 dels 221 municipis de la demarcació de Girona tenen menys de cinc-cents habitants (38,4 %). El diputat Joan Plana ha destacat: «El model suec d'assistència social i la seva aplicació a diferents àmbits territorials és un gran exemple per aprendre i per seguir millorant el de casa nostra. D'altra banda, també hi ha àmbits en els quals el model català pot ajudar a millorar el sistema del nord d'Europa, com ara el sistema d'inserció laboral de les persones amb discapacitat».

En aquesta línia, ha posat de manifest que «l'experiència sueca demostra perfectament la importància de la implicació del món local per tenir un sistema sociosanitari potent. Per això, cal dotar-lo de competències i recursos».

Amb aquesta activitat, DIPLOCAT incentiva l'estudi i l'intercanvi de models de bones pràctiques internacionals que puguin ser rellevants per a l'atenció sociosanitària a Catalunya en zones remotes o poc poblades. D'aquesta manera, es contribueix a facilitar l'equilibri territorial i la lluita contra el despoblament.