El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va participar aquest divendres en la commemoració del quarantè aniversari de la galeria d'art El Claustre, a l'hotel Palau de Bellavista de Girona. A l'acte, presidit per Miquel i Marià Mascort, hi van assistir un centenar de persones, entre socis i autoritats, entre les quals la vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, i l'alcalde de Figueres i diputat, Jordi Masquef, en representació de les dues ciutats on s'ubiquen les galeries.
Coincidint amb l'efemèride i com és habitual cada cinc anys, es va presentar un llibre que repassa els pintors que hi han exposat individualment en el darrer lustre, com ara Joan Mateu, Toni Cassany o Perico Pastor. En aquesta ocasió, el llibre també recorda especialment la fundadora i ànima de la galeria, Núria Yglesias, que va morir el 2020.
En la seva intervenció, Miquel Noguer va lloar i va posar en relleu la trajectòria d'aquesta galeria, més tenint en compte que durant tots aquests anys el tancament de galeries arreu del territori ha estat una constant: «Complir quaranta anys és una fita digna d'elogi, no esperada inicialment, però que s'ha assolit amb dedicació, esforç i compromís».
«La família Yglesias-Mascort ha tingut l'habilitat de crear una gran família, amb clients vinguts d'arreu del món. Als anys vuitanta, no tothom tenia la capacitat de comprar un quadre, i a El Claustre van apostar per un sistema innovador, un finançament sense cost, per permetre que l'art fos accessible a tothom. Aquest ha estat el seu èxit», va afegir el president.
El Claustre va ser una idea del matrimoni format per Miquel Mascort i Núria Yglesias, els quals durant el 1983 van transformar la botiga familiar al carrer Nou de Girona en un espai per a l'art. En aquest local, s'hi va trobar part del claustre de l'antic convent de Sant Francesc d'Assís, datat del segle XIII. Aquest element arquitectònic, que ha estat declarat monument historicoartístic, va donar nom a la galeria.
L'any 1999, El Claustre va obrir una nova galeria a Figueres, que el 2013 es va traslladar a la Rambla d'aquesta població, la seva ubicació actual. Actualment, el grup compta amb més de 1.000 m2 dedicats al món de l'art, motiu pel qual s'ha convertit en una de les galeries més grans de Catalunya.