Notícies

S'Agaró commemorarà el 2024 el centenari de la construcció del primer xalet amb un programa ple d'activitats

Foto : Fotos: M. Millan

La Diputació de Girona donarà suport a l'esdeveniment i la Casa de Cultura de Girona acollirà l'exposició «S'Agaró 1924-2024. Cent anys de turisme, glamur, natura i cultura a la Costa Brava»

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat aquest dijous en la presentació de la programació per commemorar el centenari del nucli residencial de s'Agaró, que tindrà lloc l'any que ve. L'indret, ubicat dins el terme municipal de Castell-Platja d'Aro, s'ha convertit en una de les zones d'estiueig més populars de la Costa Brava.

Fa més de cent anys, Josep Ensesa Gubert va persuadir el seu pare perquè comprés les terres que s'ubicaven entre la badia de Sant Pol i la platja de sa Conca, al nord de Sant Feliu de Guíxols. Les va batejar amb el nom de la riera que passava per allà, s'Agaró. El 1924, amb la col·laboració de l'arquitecte Rafael Masó, van edificar el primer xalet de la urbanització, conegut com la Senya Blanca.

Per celebrar aquesta efemèride, l'Associació s'Agaró 100, presidida per Virgínia Ensesa, neta de Josep Ensesa, i els seus cosins Xavier i Lluís Sibils Ensesa, ha preparat un conjunt d'activitats per mostrar els orígens de s'Agaró i com ha evolucionat amb el pas del temps. A més, reivindicarà tant la figura del seu avi _a qui se li farà una estàtua_ com la de Rafael Masó.

«Farem una gran festa que s'anomenarà «Sentit i sentiment», perquè volem ressaltar tot el que nosaltres sentim per aquest lloc tan privilegiat per la natura que l'envolta i per tot el que inclou, i que ha comptat amb els millors arquitectes», ha destacat Virgínia Ensesa. 

La commemoració dels actes previstos comptarà amb el suport de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. En la seva intervenció, el president de la Diputació, Miquel Noguer, ha remarcat que «s'Agaró és un indret únic, pioner com a destinació de turisme de qualitat a la Costa Brava, i tant l'espai com el seu impulsor mereixen un reconeixement». 

També han assistit a l'acte l'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Maurici Jiménez; el director dels Serveis Territorials d'Empresa i Treball a Girona, Joan Martí, i l'exalcalde i expresident de la Diputació de Girona, Joan Giraut, entre d'altres. 

 

La programació

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona és un dels espais escollits per commemorar aquest centenari. Des de finals del 2024 i fins al febrer del 2025, acollirà l'exposició «S'Agaró 1924-2024. Cent anys de turisme, glamur, natura i cultura a la Costa Brava», que serà un recorregut visual pels grans aspectes que han convertit aquest conjunt residencial en un referent català de projecció internacional. Prèviament, la mostra haurà passat pel Palau Robert de Barcelona. 

D'entre la resta d'activitats previstes, hi ha concerts _un dels quals del tenor Josep Carreras_, activitats esportives, festes i un castell de focs, i també s'editarà un llibre.