La mostra es podrà veure a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura de Girona fins al 27 de setembre
L'artista gironí d'origen argentí planteja un seguit de propostes artístiques sobre l'origen, la creació i la interpretació de les imatges
L'exposició «Phasmas», de l'artista Andres Siri, és el primer dels dos projectes seleccionats en la darrera convocatòria de les Exposicions Viatgeres i el que correspon a la dinovena edició d'aquest cicle que organitza la Diputació de Girona.
La mostra es va inaugurar ahir a la tarda a la sala d'exposicions (planta baixa) de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, amb la participació del vicepresident quart i diputat de Cultura, Jordi Camps, i es podrà visitar fins al 27 de setembre.
Prenent com a referent el mot phásma, paraula grega que significa 'forma', 'aparició', 'visió', 'fantasma' i, per tant, 'presagi', una forma de crear suspens, una manera de pensar, la proposta de Siri es basa en una de les múltiples formes de treballar les imatges i els seus continguts: la que indaga sobre la forma i la possibilitat de fer aparèixer la imatge.
En aquesta exposició, podem veure imatges borroses, que no estan totalment definides perquè provenen de les ombres. Per aquest motiu, la creació d'aquestes imatges consisteix a retenir l'instant revelat, allò que resta encara ocult. Andres Siri ho fa a través de diferents tècniques, com ara el dibuix, la cianotípia, la pintura i el frottage, i la instal·lació i el vídeo formen part d'aquest plantejament expositiu en què les imatges amaguen i revelen significats ocults que cada espectador haurà d'interpretar, de completar.
Andres Siri treballa la matèria per aconseguir crear unes imatges, o potser, més que no pas crear, aconseguir fer sortir unes imatges ja existents en el recipient que les conté.
L'autor: Andres Siri
Andres Siri va néixer a Buenos Aires l'any 1974. Es va llicenciar en Arquitectura per la Universitat de Buenos Aires l'any 2000. L'any 2002 es traslladà a Girona, on cursà el Màster en crítica i comunicació de l'art a la Facultat de Lletres de la UdG (2003-2004), que el nodreix d'una formació artística i teòrica i li permet entrar en contacte amb el món artístic de la ciutat i de Catalunya. Des d'aleshores, resideix a Girona, on combina la pràctica artística amb l'exercici professional de l'arquitectura.
A cada nou projecte artístic, Andres Siri investiga, experimenta i aprofundeix en diferents continguts relacionant diverses disciplines. Territoris que es mouen entre l'art, l'arquitectura, la fotografia i l'arqueologia.
La seva obra s'ha pogut veure al Festival Art & Gavarres l'any 2011, on va muntar una instal·lació que plasmava la relació entre el paisatge, les formes físiques i els seus marges. Els anys 2016 i 2018 va rebre la beca europea The Spur amb un projecte de recerca i creació realitzat a Roma sobre els murs d'un aqüeducte a l'extraradi. Els anys 2021 i 2023 ha rebut dues beques Kreas de l'Ajuntament de Girona amb nous projectes que segueixen la línia dels seus treballs anteriors, unes propostes artístiques que realitza sobre murs al barri de les Pedreres i al castell de Montjuïc.
A part de la pràctica artística, també ha format part de diversos projectes docents, entre els quals, «La muntanya voladora», a l'Associació Cultural La Volta, l'any 2022; el curs «Art i arquitectura per a la mainada», al centre cívic Barri Vell - Mercadal de Girona els anys 2014 i 2015. També va ser docent de l'últim curs de disseny a la Universitat de Buenos Aires (Càtedra Solsona, de 1999 a 2001) i l'any 2005.
Més informació a: fort roig (andresiri.com)
El cicle: Exposicions Viatgeres
Exposicions Viatgeres forma part del programa d'exposicions itinerants que impulsa la Diputació de Girona amb la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat, i és un dels projectes més ben consolidats del conjunt d'activitats que organitza en matèria cultural.
Es tracta d'un programa d'exposicions itinerants que funciona des de l'any 2004. La iniciativa va néixer amb la voluntat d'oferir exposicions als pobles i ciutats de les comarques gironines perquè formin part de la seva programació cultural, sense que això els suposi cap cost econòmic.
L'objectiu del programa Exposicions Viatgeres és apropar l'art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l'art a les comarques gironines.
La Diputació de Girona organitza les exposicions i es fa càrrec de les despeses d'edició dels catàlegs, de les presentacions, de la difusió, del transport i del muntatge. També realitza altres tipus de materials suplementaris a l'exposició, com ara l'edició d'un videoreportatge centrat en el treball, el llenguatge i l'estètica de l'artista, que també formarà part de l'exposició i que ajudarà l'espectador a entendre la mostra.
Els dos darrers projectes guanyadors han estat «Contranatura», del saltenc Manel Bayo, que va recórrer diferents espais expositius de les comarques gironines els anys 2021 i 2022. I «La construcció d'un simulacre», de l'olotí Adrià Gamero, exposició que ha tancat el 31 d'agost la seva itinerància a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners. Tot seguit es podrà veure al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí fins al 24 d'octubre, quan acabarà el seu recorregut itinerant.