Notícies

Dos projectes coordinats per la Diputació de Girona es presenten a la segona jornada del Campus Aigua: Recerca i Territori

Foto : Dos projectes coordinats per la Diputació de Girona es presenten a la segona jornada del Campus Aigua: Recerca i Terr

La segona jornada del Campus Aigua: Recerca i Territori de la Universitat de Girona, amb el títol «Innovació i eficiència en la gestió de l'aigua: solucions avançades per a un futur sostenible», ha tingut lloc aquest juny a l'auditori Manel Xifra Boada del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. Aquesta jornada s'emmarca en la situació d'emergència climàtica en què ens trobem, en què recursos essencials com l'aigua es veuen en una situació de gran estrès i es troben seriosament afectats. 

Les jornades del Campus Aigua de la Universitat de Girona tenen per objectiu tractar tots els aspectes relacionats amb l'aigua a les comarques gironines. Aquesta segona edició s'ha dividit en dues sessions. La primera sessió s'ha dedicat a la recerca i la segona sessió al territori.

Aquesta jornada s'adreça a administracions, empreses, entitats sense afany de lucre i altres tipus d'entitats i persones que es vulguin informar o implicar en l'adaptació al canvi climàtic. Cal donar resposta a la situació actual, així com augmentar la resiliència del territori a les situacions futures, que es preveuen cada cop més intenses, malauradament, en un termini no tan llunyà. Des del Campus Aigua de la Universitat de Girona han organitzat la jornada amb l'objectiu de donar a conèixer la situació actual, i d'apropar el coneixement i l'expertesa dels grups de recerca en l'àmbit de l'aigua a la societat. D'aquesta manera, es pretén compartir experiències, establir col·laboracions amb els diferents agents del territori i fer front conjuntament a aquesta crisi actual.

La Diputació de Girona hi ha presentat el projecte HidroNet Baix Ter com a model de transferència al territori, en el qual participa com a coordinadora, juntament amb els ajuntaments de Gualta, Torroella de Montgrí i Ullà, el Consorci del Ter, la Junta Central d'Usuaris del Baix Ter i la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona. La iniciativa ha estat possible gràcies al cofinançament de la Fundació Biodiversitat en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

HidroNet Baix Ter
HidroNet Baix Ter permetrà reduir el risc de les inundacions urbanes més habituals en els municipis de Gualta, Torroella de Montgrí i Ullà, mitjançant basses de laminació que retindran les aigües pluvials per facilitar el drenatge aigües avall i que en molts casos donaran una nova funcionalitat a infraestructures que han quedat obsoletes per al reg modern. En el futur s'ha previst que aquestes solucions es puguin replicar a tots els altres municipis afectats per aquestes inundacions recurrents.

Aquesta solució de bioenginyeria, anàloga a l'històric sistema de closes, perdut des del moment que la ramaderia ha deixat de ser rellevant al Baix Ter, permetrà, a més, augmentar la biodiversitat aquàtica, eliminar espècies invasores, reforçar hàbitats de ribera d'interès, capturar CO2, depurar aigües... tot en línia amb el que marquen els objectius de desenvolupament sostenible.

La presentació del projecte ha anat a càrrec de dos dels seus tècnics, Gerard Pidemunt i Zoë Busser, que van respondre a les preguntes del públic assistent, interessat també en els processos participatius, una de les qüestions tractades i un altre pilar, també, del projecte HidroNet, ja que els habitants del territori, així com els tècnics municipals, tenen un coneixement detallat que permet corroborar els models hidràulics que s'estan elaborant. En aquest sentit, es dona molta importància a les reunions que es fan amb els veïns i veïnes, que alhora són els principals interessats a disposar de solucions com les que s'adoptaran a partir d'aquest projecte.

La segona sessió del Campus Aigua de la Universitat de Girona s'ha dedicat al territori. La sequera i el nou paradigma de l'aigua com un bé esgotable són els vectors que han estructurat la trobada.

«Girona, regió sensible a l'aigua»
Els regants del Baix Ter han comptat durant anys amb el projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, regió sensible a l'aigua», coordinat per la Diputació de Girona i en el qual participen l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter i la Universitat de Girona. La iniciativa ha estat possible gràcies al cofinançament de la Generalitat de Catalunya dins la RIS3CAT, l'estratègia per a l'especialització intel·ligent de Catalunya.

Els ponents han destacat que fa falta aigua per produir aliments i que es parteix de dues realitats ben diferenciades: mentre que a la conca de l'Ebre es dedica el 93 % de l'aigua disponible a l'agricultura, a les conques internes aquest percentatge és del 33 % per als mateixos usos en situacions normals (per les restriccions al sector, aquest any només es podrà regar amb la meitat d'aquest percentatge).

Les operacions del PECT presentades han demostrat quina tecnologia hi ha per regar de forma més eficient: a través del GiroReg i de l'IrriTer. 

El projecte GiroReg ha estat presentat per Francesc Camps i Jaume Armengol. Es tracta d'un sistema de recomanacions de reg que obté informació de sensors col·locats a diferents fondàries del sòl i dades meteorològiques consultables al telèfon intel·ligent, a les tauletes o directament pels programadors de reg per saber la quantitat d'aigua justa que necessita el cultiu, amb la qual cosa s'eviten tant pèrdues com excessos. Per exemple, si durant la setmana es preveu pluja, el sistema aconsella no regar o fer-ho menys uns dies abans. Malgrat la inversió econòmica que cal fer, la resta són avantatges per a l'agricultor, que obté una fruita de més qualitat i valor, ja que no hi ha creixement vegetatiu competitiu. Amb vista al futur s'estan estudiant els sensors sense fils per a cultius llaurats i herbacis.

El projecte IrriTer ha estat presentat per Jaume Casadesús. Consta d'un visor en línia d'imatges teledetectades via satèl·lit i tractades amb intel·ligència artificial que permet conèixer les variables biofísiques de la vegetació i observar totes les parcel·les cultivades del Baix Ter. Disposar d'aquestes dades obertes en temps real sobre el mapa fa possible saber els consums d'aigua que hi ha en cada moment i els que tindrem a finals de la campanya actual de reg, i analitzar diferents escenaris si es duen a terme uns o altres cultius o pràctiques de reg.

Podeu trobar més informació d'aquests projectes a: 
HidroNet Baix Ter
PECT Aigua