L'autora que ha guanyat aquesta segona edició del concurs és la il·lustradora i escriptora Laura Reixach Fernández
El concurs es convoca anualment i l'obra guanyadora es publica dins la col·lecció corporativa de novel·la gràfica
El projecte guanyador del concurs de còmic i novel·la gràfica «Llamps i Tintes!», edició 2023, ha estat l'obra La cuirassa, de Laura Reixach Fernández.
En aquesta segona edició del concurs s'han rebut cinc projectes i el jurat que ha valorat les propostes i ha seleccionat el projecte guanyador ha estat constituït pel Consell Assessor de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona, presidit per Albert Piñeira, president, en funcions, de la Comissió de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació. Ha actuat de secretària la cap del servei de Comunicació Cultural de la Diputació.
L'obra La cuirassa, de Laura Reixach, es publicarà dins la col·lecció de novel·la gràfica «Llamps i Tintes!», impulsada per la Diputació de Girona amb l'objectiu de contribuir a la publicació de novel·la gràfica per a adults en llengua catalana i donar a conèixer obres inèdites de qualitat, produïdes per autors novells o bé per creadors ja consolidats que tenen difícil poder editar les seves obres.
La col·lecció «Llamps i Tintes!» va arrencar la tardor del 2022 amb el títol El bròfec, de l'escriptor Adrià Pujol i la il·lustradora Laia Baldevey. Aquest 2023 es publicarà l'obra Somnis entre la boira, d'Àngel Marí i Lluís Recasens, guanyadora del concurs que la Diputació va convocar l'any anterior, i els títols successius de la col·lecció seran les obres que surtin seleccionades en cada convocatòria del concurs de còmic i novel·la gràfica.
Per tant, cada any s'editarà un nou títol d'aquesta col·lecció. Cada volum tindrà una extensió d'entre quaranta-vuit i setanta pàgines, impreses en color o en blanc i negre, segons la proposta del projecte guanyador. La portada, en tot cas, serà sempre en color.
L'autora de la proposta titulada La cuirassa té un any com a màxim per desenvolupar el projecte que editarà la Diputació. Segons estableixen les bases del concurs, els autors del projecte seleccionat perceben un import de 6.000 euros, dotació que, si es tracta d'un projecte col·lectiu, es distribueix de la manera següent: el 40 % per a l'autor del guió (2.400 euros) i el 60 % restant per a l'autor de les il·lustracions (3.600 euros).
D'acord amb el guió presentat per Laura Reixach, La cuirassa és la història de com va néixer el pseudònim més famós de les lletres catalanes, el de Víctor Català. La narració s'estructura en diferents escenes que, enllaçades les unes amb les altres, permeten que el lector conegui els motius que van portar Caterina Albert a decidir emprar un pseudònim. Les escenes són recreacions de fets que van succeir i que van ser cabdals perquè l'escriptora prengués aquesta decisió.
La novel·la parla dels Jocs Florals, la revista Joventut, la relació epistolar amb Joan Maragall o la intervenció del matrimoni Sitjar. Aquestes són algunes de les peces decisives que permeten esbrinar les raons de Caterina Albert per posar-se la cuirassa d'un pseudònim masculí: Víctor Català.
Amb la creació del concurs de còmic i novel·la gràfica i de la col·lecció «Llamps i Tintes!», la Diputació de Girona contribueix al compliment del primer i el quart dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, en el sentit que crea un producte cultural molt adequat i atractiu per afavorir el foment de la lectura entre la població juvenil i també entre aquells col·lectius que per la seva situació de pobresa i vulnerabilitat tenen més dificultats per accedir a la cultura.
L'autora
Laura Reixach Fernández
Il·lustradora, pintora i escriptora, és llicenciada en ciències de la informació i psicologia. Té obra publicada en català, castellà, eusquera, anglès i coreà. Ha treballat per a diverses editorials (Llibres del Segle, Eumo Editorial, Bellaterra Edicions, Editorial Baula, Rei Edicions, etc.). Ha fet diferents exposicions de pintura individual, entre elles «Sofàs», «Punt de partida», «Miscel·lània», «Homenatge» o «Arbres». També ha participat en exposicions col·lectives i ha estat seleccionada a la quarta Biennal de Girona i al 29è Premi Vila de Cambrils de pintura.
Entre la seva obra publicada, cal esmentar Girona, a traç de llapis, un llibre-guia dibuixat, i els àlbums il·lustrats En Ceba i en Pebre, En Grau i el pa, l'Afra i la xocolata i El viatge d'en Vintcèntims. D'aquestes obres és autora del text i de les il·lustracions.
En la seva faceta d'il·lustradora cal mencionar Contes molt animals i una mica humans (seleccionat com un dels millors llibres del 2015 al 32è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya), El voluntari, Simó el talp, Lletra menuda 2n, Un dia a la neu, No et desanimis, Cada cosa al seu lloc, Faré un munt d'amics, Kiko, el perro que no podía ladrar, etc.
També és l'autora de diverses pàgines de còmic per a la revista infantil Espais, ha dissenyat etiquetes de vi, postals, cartells, imants... i ha fet il·lustracions per a la premsa (Revista de Girona, Senhal, Girones...).