Notícies

Figueres es MOU celebrarà la desena edició consolidat com un dels principals festivals de dansa del país

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

Del 27 de juny al 2 de juliol, el festival de dansa i moviment al carrer programa vint-i-cinc activitats a l'espai públic
De la programació destaquen dues peces de gran format, amb l'estrena del darrer espectacle de la companyia francesa Bivouac i la proposta Gran bolero, de Jesús Rubio Gamo, protagonitzada per dotze intèrprets de Madrid i Barcelona

El festival de dansa i moviment al carrer Figueres es MOU celebra enguany la desena edició, consolidat com un dels esdeveniments de dansa de referència del país, amb un elevat grau de reconeixement tant per part del públic com de la premsa especialitzada. 

Del 27 de juny al 2 de juliol, el festival programa vint-i-cinc activitats a l'espai públic, la majoria gratuïtes, amb la voluntat d'apropar aquesta expressió artística a tothom. Els escenaris d'aquesta edició es concentren al centre de la ciutat: la plaça de l'Ajuntament, la plaça de l'Escorxador, la Rambla o l'espai cultural La Cate, entre altres, amb la intenció que el públic pugui desplaçar-se a peu per veure els diversos espectacles proposats cada dia. 

En la presentació hi han participat Agnès Lladó, alcaldessa, en funcions, de Figueres;  Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat, en funcions, de Cultura de la Diputació de Girona, i Roger Fernández, director d'Agitart i del festival Figueres es MOU.

En aquesta edició, es potencien els espectacles participatius, que es desenvoluparan amb la col·laboració de diversos col·lectius de Figueres i l'Alt Empordà. És el cas de l'espectacle de dansa vertical Fargar, una proposta de la companyia Berta Baliu que comptarà amb la participació de la Colla Castellera de Figueres. O la peça de dansa-perfomance de caràcter inclusiu Las muchísimas, de la companyia Maria Antònia Oliver, que serà protagonitzada per un grup de dones empordaneses que passen dels seixanta anys, en una proposta programada per Figueres Escena en col·laboració amb el festival. En aquest àmbit participatiu també es programa una proposta que pretén generar intercanvis entre els artistes del col·lectiu Big Bouncers i un grup de persones voluntàries locals per tal de crear una peça única entre els materials físics i els espais en els quals s'actua.  

De la programació també destaquen dos espectacles de gran format. D'una banda, la peça de la companyia francesa Bivouac, que torna al Figueres es MOU per estrenar el seu nou espectacle. Es tracta d'una exploració acrobàtica de la relació entre el temps i l'espai en un dispositiu escultòric evolutiu experimental, amb dos ballarins i un acròbata de perxa xinesa que encarnen tres individus perduts en aquest no-lloc suspès. De l'altra, l'espectacle de cloenda d'aquesta edició, Gran bolero, una peça del reconegut coreògraf Jesús Rubio Gamo, protagonitzada per dotze intèrprets en una coproducció de Teatros del Canal de Madrid i del Mercat de les Flors de Barcelona, que es podrà veure en un escenari creat per a l'ocasió al castell de Sant Ferran i amb el fons musical d'El gran bolero de Ravel.  

Com és habitual, la majoria dels espectacles són de petit i mitjà format. De la resta de la programació, destaquen l'actuació de la companyia basca Led Silhouette, que presenta Los perros, amb coreografia de Marcos Morau; el muntatge El dia que va morir l'últim panda, del col·lectiu Projecte Ingenu; l'espectacle Moon - Cabinet of lunar wonders, de la companyia francesa Barks, o la peça de dansa i teatre Nest, una impactant proposta de Marie Gyselbrecht. 

El festival promou el treball en xarxa amb diversos equipaments de la ciutat per sumar sinergies que permetin programar espectacles amb valor afegit.

El vicepresident i diputat, en funcions, de Cultura, Albert Piñeira, ha destacat en la presentació que «és important que totes les arts tinguin presència en el panorama de festivals del nostre territori, perquè la dansa i el moviment aporten equilibri al conjunt d'activitats que es fan cada estiu a les nostres comarques. Un festival de Figueres per a les comarques gironines i arreu, que fomenta l'accessibilitat i la participació de la ciutadania en la cultura».

Suport a la creació 
Una altra de les línies de treball destacades del Figueres es MOU és el suport a la creació contemporània de dansa. El festival tornarà a acollir enguany la residència de companyies o artistes que s'instal·laran al castell de Sant Ferran de Figueres per ultimar les darreres novetats que es mostraran al públic del festival.

Figueres es MOU també acollirà diversos espectacles del circuit d'aquest any de la plataforma espanyola de festivals de dansa en espais no convencionals Red Acieloabierto. 

Deu anys en dansa 
Impulsat per la cooperativa Agitart, el festival programa actuacions de companyies nacionals, espanyoles i internacionals per mostrar la diversitat artística de la dansa d'arreu amb una oferta d'espectacles innovadors i sorprenents per a tota mena de públics. Creat l'any 2014, el festival manté la seva filosofia inicial d'apropar el llenguatge de la dansa i el moviment a la ciutadania a través de la programació, la formació, la sensibilització i el suport a diversos projectes vinculats al món de la dansa. 

Figueres es MOU rep el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona i el Ministeri de Cultura i Esports. El festival forma part de les plataformes Red Acieloabierto i Arts de Carrer de Catalunya.