Notícies

El LIFE AgroForAdapt debat sobre la gestió combinada de la vegetació forestal i els ramats per a l'adaptació al canvi climàtic

Foto : El LIFE AgroForAdapt debat sobre la gestió combinada de la vegetació forestal i els ramats per a l'adaptació al canvi

Prop de quaranta persones expertes en silvopastoralisme de Catalunya, Castella i Lleó, Extremadura i França avaluaran les oportunitats que presenten aquests sistemes en el context actual, com per exemple en la prevenció d'incendis

La trobada es farà els propers dies 7 i 8 de juny a les comarques gironines en el marc d'aquest projecte europeu 

Els sistemes silvopastorals són la combinació d'arbres i ramats, ja sigui en terrenys de bosc o de pastura. Els beneficis d'aquests sistemes són múltiples: menys vulnerabilitat a incendis degut al pasturatge; diversificació d'activitats econòmiques al bosc resultant en productes ramaders de proximitat, de qualitat i amb valor afegit; millors condicions de l'herba i benestar animal, amb menys exposició a temperatures extremes, vent i tempestes, o arbres com a complement alimentari per als ramats, la qual cosa permet reduir la dependència de farratges portats d'altres indrets.

Aquests ecosistemes es fonamenten en un aprofitament més eficient de l'ús de recursos (llum, aigua i nutrients del sòl), que augmenta la productivitat de les finques. A més, s'ha comprovat com són molt més resilients al canvi climàtic que els sistemes convencionals de silvicultura o ramaderia. El projecte LIFE AgroForAdapt vol avaluar i demostrar que els sistemes agroforestals poden ser una eina clau per a l'adaptació al canvi climàtic dels sectors agrícola, ramader i forestal.

Per demostrar-ho, s'han signat 76 acords en finques (més de 850 hectàrees en total) de Catalunya, Castella i Lleó i la França mediterrània, on s'implementaran sistemes agroforestals demostratius, i se'n farà un seguiment per estudiar-ne els diversos indicadors. A la demarcació de Girona, s'hi ubiquen tretze sistemes demostratius del projecte (113 hectàrees), gestionats per la Diputació de Girona i la Fundació Emys.

Aquest seguiment inclou indicadors productius, el balanç de carboni, la biodiversitat i la vulnerabilitat davant els incendis forestals i la sequera. 

A partir de demà, dimecres 7 de juny, i fins al dijous 8, les comarques gironines acolliran la segona reunió del Comitè Assessor Extern del projecte, amb prop de quaranta persones expertes en silvopastoralisme de Catalunya, Castella i Lleó, Extremadura i França, que abordaran el potencial dels sistemes silvopastorals com a mesura d'adaptació al canvi climàtic. Es farà una visita demà, dimecres (15.30 h), a un sistema silvoarable a Can Moragues (Riudarenes), i una altra, el dijous (15 h), a un sistema silvopastoral a Can Vilallonga (Cassà de la Selva).

Tot i els avantatges exposats, el silvopastoralisme és molt poc rendible per si mateix, ja que per possibilitar el pasturatge dins el bosc és necessari preparar-lo prèviament amb aclarides (reducció de la densitat arbrada) i estassades (reducció de la cobertura del matollar) i instal·lar-hi infraestructures com ara abeuradors, cledes i coberts. Per això la implicació de les administracions i/o els projectes com el LIFE AgroForAdapt són imprescindibles per poder-lo implementar en el marc de mesures d'adaptació del territori al canvi climàtic. 

El projecte, en detall

El LIFE AgroForAdapt 2021-2026, cofinançat pel programa LIFE de la UE, té com a objectiu promoure els sistemes agroforestals que combinen arbres amb sistemes agrícoles o ramaders com a mesura d'adaptació al canvi climàtic. 

Compta amb un enfocament multidisciplinari i transnacional, amb vuit beneficiaris: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (coordinador), Agresta, Agroof, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona i la Fundació Emys. També compta amb el suport de la Diputació de Tarragona com a entitat cofinançadora.