Notícies

El projecte fotogràfic «Coexistir», de Pau de la Calle, vint-i-unè Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya

Foto : Fotos: Pau de la Calle, guanyadors Joves Fotògraf(e)s 2023</s

El treball guanyador d'aquest premi, impulsat per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, és un reportatge fotogràfic sobre el maltractament d'animals de granja, considerats víctimes d'explotació ramadera

La convocatòria es va obrir de l'1 de març al 7 d'abril de 2023 i s'hi han presentat més projectes que la darrera edició i de gran qualitat

La Diputació de Girona, per mitjà d'INSPAI, Centre de la Imatge, ha escollit el projecte fotogràfic «Coexistir», de Pau de la Calle, com a guanyador de la vint-i-unena edició del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya. 

El projecte «Coexistir» és un discurs visual sobre la tasca que fa la Fundació Santuari Gaia, un centre vegà de rescat i recuperació d'animals considerats de granja i que han sigut víctimes d'explotació ramadera, maltractament o abandonament.

El jurat d'aquesta edició ha estat format pel vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; per la cap d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Natàlia Navarro; per la crítica d'art i comissària independent Neus Miró, per la fotògrafa i doctora en belles arts Marta Negre i pel fotògraf Dani Duch, que han considerat de manera especial la qualitat de les imatges. «Qualitat tècnica sobretot, fotografia molt treballada, la llum i el color. És un reportatge molt cinematogràfic però alhora proper i quotidià. A través de les imatges s'explica una història i la relació entre animals i cuidadors», destaca el jurat.

D'altra banda s'ha valorat l'originalitat, la innovació, la qualitat artística i tècnica de les imatges i la viabilitat i les possibilitats materials de realitzar els projectes presentats, així com la construcció d'un fil discursiu que aglutini el conjunt de l'exposició i que sigui coherent i unitari.

El premi està dotat amb 1.000 euros i, tal com estableix la convocatòria, INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, impulsor del Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, programarà una exposició amb les trenta imatges del projecte guanyador, n'editarà un catàleg i en farà la presentació el proper mes d'octubre a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Posteriorment, l'exposició s'integrarà dins el programa d'exposicions itinerants de la Diputació per oferir-la a tots aquells municipis gironins que la sol·licitin.

L'exposició també formarà part de certàmens i festivals fotogràfics: del Festival Off, a Perpinyà; de l'Imaginària, a Castelló de la Plana; de la Biennal Olot-Fotografia, i del Festival Mirades, de Torroella de Montgrí, o el festival Mitgeres de Valls, entre d'altres. Al mateix temps, l'exposició es podrà veure al lloc web d'INSPAI.

Pau de la Calle Argelés

Pau de la Calle va néixer a Barcelona l'any 2000. Es va formar com a fotògraf a l'Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD) Serra i Abella, i es va especialitzar en fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Està interessat en històries humanes, com ara conflictes socials, moviments migratoris i la creixent crisi climàtica global.

Ha treballat com a fotoperiodista freelance i actualment col·labora per a diferents mitjans i agències, tan nacionals com internacionals, com el mateix diari Ara, el diari digital El Nacional, Associated Press, Time Magazin, The New York Times, Revista 5W, CNN, entre d'altres.
Web del fotògraf: https://www.paudelacalle.com/

El Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya és un projecte engegat per INSPAI que va néixer l'any 2001 amb la voluntat d'impulsar la fotografia artística i documental, i, alhora, donar suport a la creació i estimular els fotògrafs i fotògrafes a desenvolupar projectes, així com promoure l'obra de creadors audiovisuals. Amb aquest programa s'aconsegueix, d'una banda, generar un espai de trobada de l'obra de fotògrafs i fer-ne difusió, fomentar la creació fotogràfica i acostar al gran públic la fotografia des de tots els vessants, i, de l'altra, oferir als ajuntaments una proposta cultural mitjançant una exposició itinerant i el catàleg corresponent.