Notícies

Col·locació de la llamborda de memòria en homenatge a Joan Renart i Vilanova, a Albanyà

Foto : Col·locació de la llamborda de memòria en homenatge a Joan Renart i Vilanova, a Albanyà

L'acte va tenir lloc aquest dissabte, amb la presència del president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, així com de familiars d'aquest veí del municipi, víctima de la repressió nazi

La plaça Major d'Albanyà va ser escenari aquest dissabte de la instal·lació de la llamborda de memòria dedicada a Joan Renart i Vilanova (1913-1941), nascut al nucli de Lliurona i que va morir assassinat a Güsen, un subcamp de Mauthausen, en mans dels nazis. 

Aquesta és una de les dues plaques que el Memorial Democràtic té previst col·locar aquest 2023 a les comarques gironines. L'altra es farà properament a Santa Cristina d'Aro en memòria d'Eusebi Vicens i Saguer. En total, a Catalunya, n'hi ha més de mig centenar d'instal·lades. 

L'acte va comptar, entre d'altres, amb el president, en funcions, de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcalde, en funcions, d'Albanyà, Joan Fàbregas; el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Font; el director del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera, Miquel Aguirre, i el vicepresident segon, en funcions, del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Josep Maria Bernils. També hi van assistir familiars de Joan Renart, així com molts veïns del municipi. 

En el seu torn de paraula, el president, en funcions, Miquel Noguer, ha destacat: «Per saber on anem, és imprescindible saber d'on venim. Per això, actes com aquest són de justícia perquè homenatgem persones com Joan Renart i tantes d'altres que van donar la seva vida perquè tinguéssim un món més lliure i més just». 

«Mirar aquestes llambordes ens ha d'ajudar a reflexionar i a evitar que passi el que va passar en aquells anys de dictadures, del nazisme, i també de la dictadura espanyola», va concloure. 

Les llambordes de memòria

Les llambordes de memòria (Stolperstein, en alemany) són un projecte artístic dissenyat per l'alemany Gunter Demnig en record de totes les víctimes del nacionalsocialisme alemany. Cada llamborda és única i es fa artesanalment, com a mostra de respecte i d'humanitat, per contrastar amb l'exterminació industrialitzada dels nazis. 

En alemany, Stolperstein significa «pedra que fa ensopegar». En aquest sentit, el fet de situar les llambordes a terra té un significat especial, en la mesura que sempre que algú en vulgui llegir la inscripció cal que s'inclini i, per tant, que faci una reverència al nom de la persona deportada. Una manera de retre homenatge a les víctimes i de recordar-les.