Notícies

La Coral Familiar del Conservatori de Girona canta per demanar la pau a Ucraïna 

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

Igual que fa un any, s'ha convidat a tothom qui vulgui a cantar «Donna nobis pacem», a més d'«Alleluia»
La cantada ha tingut lloc aquest dijous, 1 de juny, a les 20 h, a les escales de la catedral de Girona amb la presència del vicepresident, en funcions, Albert Piñeira

Aquest dijous la Coral Familiar del Conservatori de Girona ha ofert una cantada per demanar la pau a Ucraïna a les escales de la catedral de Girona. La Coral Familiar, dirigida per Jorgelina Giordano, ha obert els cants a la participació a cantaires de la ciutat, i s'ha comptat amb la presència del vicepresident i diputat, en funcions, de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i la gerent i directora de l'organisme autònom, Marta Morera.

L'any 2022, la Coral Familiar del Conservatori de Girona es va fixar en les diverses iniciatives sorgides per ajudar la població ucraïnesa amb motiu de l'inici de la guerra amb Rússia. Precisament la Porta de Brandenburg de Berlín era l'escenari d'alguns cants per demanar el retorn de la pau a Ucraïna. És per això que la Coral Familiar va organitzar una cantada el mes de març a les escales de la catedral de Girona amb la mateixa finalitat. 

Poc més d'un any després, han repetit l'experiència en el mateix escenari. És així com aquest dijous, 1 de juny, s'ha cantat «Donna nobis pacem» (en llatí, 'Doneu-nos la pau'), un cànon a tres veus atribuït a W. A. Mozart, tot i que alguns també consideren que és obra de l'italià Giovanni Pierluigi da Palestrina. La Coral Familiar, dirigida per Jorgelina Giordano, també ha cantat l'«Alleluia» de William Boyce. 

Des del Conservatori de Girona han distribuït les partitures de les dues obres a les escoles de música gironines perquè tinguin l'oportunitat d'adherir-se a aquesta iniciativa. 

L'objectiu és que sigui una acció al màxim de nombrosa, on s'afegeixin corals, cantants, però també qualsevol persona sensibilitzada amb la guerra d'Ucraïna, independentment del seu interès pel cant. 

Originàriament, el text de «Donna nobis pacem» correspon a un fragment de la missa. Es tracta de la part final del paràgraf que comença amb l'«Agnus Dei» ('Anyell de Déu') i que finalitza amb les paraules «Doneu-nos la pau». Aquest és l'únic text d'aquesta cançó, que es repeteix combinant i alternant les diferents veus. 

La Coral Familiar del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona està formada, essencialment, per pares i mares d'alumnes i exalumnes, que assagen tots els dijous de 19.30 a 21 hores sota la direcció de Jorgelina Giordano, cap d'estudis i professora de cant coral del Conservatori de Girona. 

El vicepresident i diputat, en funcions, de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha assenyalat que «entre les diverses i nombroses formacions corals del Conservatori de la Diputació de Girona és molt enriquidor per al centre comptar també amb la Coral Familiar, formada per pares i mares d'alumnes, però també per amics i pares i mares d'exalumnes que volen mantenir el vincle amb el Conservatori a través de la Coral Familiar. I tenen iniciatives com aquesta».

Piñeira ha afegit: «Res millor i més universal que cantar per demanar la pau per a un país que fa més d'un any que desitja tornar a la normalitat. I quin escenari millor que les escales de la nostra catedral per evocar la pau arreu del món. Gràcies a tots els que avui us heu sumat a aquesta iniciativa. No hi ha llenguatge més universal que la música, i el cant, en concret, és l'instrument amb el qual tots podem participar-hi i fer música conjuntament. Cantem, doncs, tots junts, per la pau».