Notícies

El Festival Z programa disset projectes escènics del 6 al 9 de juliol a Girona i Salt

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

En aquesta edició, l'esdeveniment treballarà sota el lema «Unicorns a la vista!» per celebrar, reivindicar i visibilitzar la pluralitat i la diversitat en el món de les arts escèniques, amb dos cercles de debat i reflexió amb aquests temes com a protagonistes

El Festival Z ha programat disset projectes escènics i diferents activitats del 6 al 9 de juliol a Girona i Salt. En aquesta edició, el festival treballa sota el lema «Unicorns a la vista!» per celebrar, reivindicar i visibilitzar la pluralitat i la diversitat que existeix en el món de les arts escèniques, amb dos cercles de debat i reflexió amb aquests temes com a protagonistes.

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del festival a càrrec del vicealcalde i regidor, en funcions, de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el vicepresident segon i diputat, en funcions, de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Calataiud; la regidora, en funcions, de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Salt, Núria Heras; la coordinadora d'activitats professionals del Festival Z, Eva Ferré, i representants de les companyies que participen en l'esdeveniment.

Enguany el festival incrementa el nombre d'espais d'exhibició. En total se n'ocupen vuit respecte als sis de l'edició anterior: el Teatre Municipal de Girona, la Sala La Planeta, el Centre Cívic Sant Narcís, El Canal - Centre d'Arts Escèniques, l'Escola Universitària ERAM (centre adscrit a la Universitat de Girona) i la Casa Marès, a més de la plaça del Pallol i el passeig de Teresa Pons Tomàs.

La programació escènica del Festival Z acollirà disset projectes molt diversos: set espectacles, quatre creacions en procés i sis embrions escènics. Entre les novetats d'enguany, el festival col·labora amb el Centre d'Investigació Escènica (CINE) i el Festival Ciclop de Sineu de les Illes Balears.

D'altra banda, el Festival Z ha programat diferents activitats professionals que giraran al voltant del lema «Unicorns a la vista!». L'esdeveniment acollirà cercles de debat i reflexió, així com activitats professionals centrades en l'actualitat de la creació escènica emergent. Aquestes activitats permeten que s'estableixin vincles i complicitats entre professionals i joves companyies.

Més enllà de donar visibilitat a artistes i companyies joves de menys de trenta anys que estiguin treballant en l'àmbit de les arts en viu, el Festival Z es projecta com una plataforma que acompanya i impulsa persones joves, creadores escèniques, durant tot l'any, amb assessorament a partir d'una oferta de càpsules formatives per a les companyies. Una altra de les particularitats del festival és el fet d'acostar als seus públics el que anomenen embrions escènics, assajos oberts de peces en procés de creació, i espectacles ja acabats. Per situar i contextualitzar tota l'oferta artística en procés, oferint una mediació després de cada mostra, es comptarà amb la col·laboració de la gestora cultural, comissària i vicepresidenta del CoNCA, Margarida Troguet i Taüll.

Pel vicepresident i diputat, en funcions, de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, «la cultura necessita el talent jove. És una obvietat: calen nous creadors, tant per garantir el relleu generacional com per experimentar amb nous llenguatges i noves formes de fer. Perquè els joves, gairebé per definició, acostumen a ser els elements més dinàmics en qualsevol tipus de creació cultural». «És només en contacte amb el públic (el crític més exigent) que els joves creadors i intèrprets poden seguir avançant en el seu art, poden perfeccionar-lo i poden rebre l'estímul per perseverar en aquesta tasca tan exigent», ha afegit Albert Piñeira.

Per a més informació podeu consultar el dossier de premsa, la nota de premsa extensa o la web del Festival Z.