En la cimera d'aquest mes a Reykjavík (Islàndia), s'hi va destacar específicament el projecte de les comunitats locals d'energia
Els caps d'estat i de govern dels quaranta-sis països europeus membres del Consell d'Europa es van reunir aquest mes de maig a la capital d'Islàndia, Reykjavík. La cimera era la quarta en els setanta-tres anys d'història de la principal organització de drets humans del continent europeu. L'objectiu principal d'aquesta reunió era abordar els desafiaments, en tots els àmbits, que es plantegen arran de la invasió russa d'Ucraïna.
Durant aquesta trobada, el president del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa, l'holandès Leendert Verbeek, va presentar un escrit en el qual posava èmfasi en la importància del món local per donar respostes als reptes de futur als quals s'enfronten les nostres societats. Un d'aquests reptes és el medi ambient, la transició energètica i l'acció climàtica.
«Si alguna cosa no funciona en l'àmbit local, no funcionarà en el nacional o global» va destacar Verbeek. I, en aquest sentit, va posar com a exemple la demarcació de Girona i la tasca de la Diputació de Girona a favor del medi ambient, la biodiversitat i la transició cap a fonts d'energia renovables.
Ho expressava de la manera següent: «Agafem, per exemple, la província de Girona a Espanya, que va crear una comunitat energètica a partir dels seus 221 municipis per promoure la transició a fonts d'energia verdes, mitjançant subvencions i altres incentius, amb l'ajuda de vuit oficines de transició energètica; en quatre anys, el seu Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima ja va captar més de 16 milions d'euros en inversions»
*Podeu consultar l'escrit complet en el document adjunt.