Notícies

Les fotografies de Manel Lladó Aliu al fons d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

Manel Lladó Aliu (Girona, 1961), fotoperiodista que va ser cap de fotografia d'El Punt 

És un fons personal amb més de 250.000 imatges des dels anys vuitanta fins a l'actualitat

Aquest matí s'ha presentat l'ingrés del Fons Manel Lladó Aliu a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, amb la participació del vicepresident segon i diputat de Cultura, en funcions, de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el fotoperiodista Manel Lladó, i la cap d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Natàlia Navarro.

El 22 de març de 2022 es va signar la donació del fons fotogràfic de Manel Lladó Aliu entre la Diputació de Girona i el mateix fotògraf perquè sigui tractat i conservat a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

El fons personal de Manel Lladó Aliu és un fons fotogràfic datat entre els anys 1984 i 2021 i format per 250.000 fotografies aproximadament, amb suport paper, polièster, acetat de cel·lulosa i digital. Representa una memòria gràfica de les comarques gironines a partir de la faceta de Manel Lladó com a fotoperiodista en diversos mitjans de comunicació, però també com a fotògraf de natura, moda, retrats d'estudi, casaments, elements patrimonials i fotografia publicitària, entre d'altres.

Les fotografies retraten personatges rellevants, escriptors, actors, artistes i polítics. El fons també recull fotografia de natura, galeria, patrimoni, premsa, vida social i esdeveniments, política, successos, urbanisme, imatges aèries, postal comercial i fotografia social.

Els formats fotogràfics que integren el fons van des dels 35 mm fins a les diapositives i la imatge digital en JPEG, en blanc i negre i en color. Cada tipologia representa a parts iguals la totalitat del fons. La tècnica fotogràfica per a les imatges analògiques és la gelatina de plata de revelatge químic. 

El Fons Manel Lladó respon perfectament a la lògica de funcionament d'INSPAI, que promou la preservació dels fons d'imatges que tinguin interès pel seu valor documental, informatiu o artístic, i que hagin estat generats a la demarcació o que hi estiguin directament relacionats. A més, ho fa amb caràcter de donació, la qual cosa permet que les imatges passin a formar part del patrimoni de la Diputació de Girona. 

Des de l'inici, l'ingrés de fons procedents de fotògrafs de premsa ha estat una de les prioritats d'INSPAI: des dels ingressos inicials dels fons Pablito, Joan Comalat o Dani Duch, passant després pels de Rafael Vilarrubias, Jordi Soler o Miquel Ruiz, i fins als més recents de Pep Iglésias i Marçal Molas. Una trajectòria que té una lògica continuïtat amb l'ingrés del Fons Manel Lladó. Aquests fons, en conjunt, configuren un corpus d'imatges amb un valor excepcional, en tant que documenten_i el Fons Manel Lladó ho exemplifica perfectament_ la història més recent de les comarques gironines, vista des de la perspectiva dels professionals de la imatge que treballen en els mitjans de comunicació, un llenguatge divulgador d'un coneixement profundament arrelat al territori i a la seva realitat.

El Fons Manel Lladó inclou esdeveniments de la vida social de les comarques gironines, actes polítics, visites institucionals, successos, viatges, excursions. També recull els canvis urbanístics que ha sofert el territori gironí al llarg d'aquests anys, i fotografies aèries, ja que durant molts anys Manel Lladó era convidat a volar amb helicòpter i ha fet salts amb paracaigudes que han quedat captats per la seva càmera. 

Durant una època va residir al municipi d'Aiguaviva, on va fer diversos reportatges dedicats al municipi, com el de les masies del poble, algunes de les quals ja són desaparegudes.

Pel vicepresident en funcions, Albert Piñeira, «és important conservar els fons fotogràfics i s'han de conservar en els centres d'imatges que son qui n'asseguren la plena conservació. Gràcies per a fer aquesta donació a INSPAI, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona».