Notícies

El Festival Inund'Art presenta trenta-una propostes artístiques en la seva divuitena edició

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

La mostra d'art contemporani que reuneix tots els sentits es podrà veure en diferents espais de la ciutat del 2 de juny al 22 de juliol

Un any més, l'epicentre de les accions i propostes artístiques serà la Casa de Cultura de Girona

El pati de la Casa de Cultura de Girona ha estat el marc on s'ha presentat la nova edició del Festival Inund'Art, concretament la divuitena. El festival assoleix, doncs, la majoria d'edat en plena forma, amb moltes activitats, propostes i mostres artístiques que ocuparan diferents espais de la ciutat de Girona, tant interiors com exteriors, i havent esdevingut el festival d'arts visuals de referència a la ciutat.

En la roda de premsa de presentació del programa, la coordinadora del festival, Raquel Moron, ha mostrat el seu agraïment a totes les persones, institucions i, sobretot, artistes que han donat suport i han participat en el festival al llarg de les disset edicions anteriors i que segueixen apostant per un festival que basa el seu model en la proximitat i la implicació de les persones. Moron ha explicat breument les trenta-una propostes artístiques que configuren el programa del festival, i ha destacat que s'hi ha incorporat l'art sonor, fet que respon a la voluntat del festival de descobrir projectes artístics que exploren les possibilitats del so com a forma d'expressió artística.

D'altra banda, també ha posat en relleu un fet diferencial del festival que es mostra a través de diferents propostes expositives: l'aposta per projectes comunitaris que involucren els veïns i veïnes de diferents barris de la ciutat. «Inund'Art sempre ha estat un festival participatiu, amb voluntat d'integrar i divulgar», ha remarcat Moron.

Per la seva banda, el coordinador territorial de Joventut de Girona, Amadeu Johé, ha destacat la tasca del festival per implicar i fer partícips els joves a través de diferents propostes, com ara el «Submarí», una aposta perquè joves d'entre setze i vint-i-dos anys (participants o no del festival) puguin veure les entranyes d'un festival d'art: se'ls proposa que hi col·laborin durant el primer cap de setmana de juny, per tal que puguin treballar conjuntament amb els artistes del festival.

L'acte de presentació l'ha conclòs el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, que, seguint el fil argumental de Moron, ha exposat com Inund'Art busca fomentar la participació activa de la ciutadania en la creació d'obres artístiques que reflecteixen la diversitat cultural de Girona, amb la voluntat d'esdevenir, a través de l'art i les manifestacions artístiques, un espai per al diàleg i la reflexió.

«Aquesta línia de revertir l'unidireccionalitat de l'art, la divisió entre productors i consumidors, entre creadors i públic, s'ha anat redefinint en els darrers anys. Els receptors dels missatges dels creadors són part activa de la creació, de la producció», ha explicat Piñeira.

El Festival Inund'Art, en dos moments coincidents 

El primer, del 2 al 4 de juny, amb instal·lacions, performances i recorreguts sensitius en diferents espais de la ciutat. El segon, del 2 de juny al 22 de juliol, amb exposicions d'arts visuals a la Casa de Cultura de Girona.

En total, hi haurà trenta-un artistes amb trenta-una propostes, fruit d'una selecció de participants d'una convocatòria oberta en què es van presentar més de dos-cents projectes del sector de les arts visuals contemporànies. 

El festival s'emplaçarà en localitzacions del centre de la ciutat de Girona, com la rambla de la Llibertat, el Punt de Trobada o la plaça de la Volta d'en Rosés, i també en diversos equipaments culturals de la ciutat, com la Casa de Cultura, el Centre Cívic del Barri Vell, la Fundació Valvi o el Museu d'Història de Girona (Carbonera, Cisterna i Refugi Antiaeri).

Propostes híbrides que combinen l'art sonor, l'art visual i la performance

  • 25HOMBRES presenten la proposta d'art sonor, visual i performance Amarga introducció al caos. L'obra reflexiona al voltant de la idea de la desestabilització, l'atac i la sorna a propòsit dels sistemes de control. 
  • Cesc Sidera i Raquel Moron presenten SOS (subjecte d'obsolescència silent), una cartografia sonora del Barri Vell de Girona composta de retalls de la memòria i la nostàlgia, la crítica i l'esperança dels veïns i veïnes d'un barri durament colpit per la gentrificació.
  • Històries ocultes, de Petra Vlasman i Marie-Noëlle Marange, és un projecte de mediació artística entre dones nascudes a Girona i dones nouvingudes que s'ha treballat conjuntament amb el Centre Cívic Pla de Palau per construir ponts que connectin més enllà de les barreres lingüístiques, per aconseguir promoure la integració i la inclusió social.
  • Viatge a Kokoro, de Las Miradas Compartidas, és un recorregut sensorial sobre la paraula kokoro, que defineix el cor espiritual, que estima i sent; teatre sensorial per descriure aquest mot.
  • Melina Peña, artista en residència d'Inund'Art en col·laboració amb el Bòlit, Centre d'Art Contemporani, proposa un recorregut interdisciplinari amb la voluntat que el cos del visitant viatgi cap a una experiència sonora i visual.
  • Contact Drawings, de Margherita Isola, és una «dansa de contacte mínim», perquè es limita principalment a les mans; el contacte s'estén a les mans i es genera una dansa que es tradueix gràficament al paper.
  • La cinquena pell, dels estudiants investigadors del diploma en llenguatge sensorial i la poètica del joc (Universitat de Girona) i el Teatro de los Sentidos, proposa un recorregut a través de relats íntims i experiències poètiques sensorials al voltant del tema de les cinc pells de Hundertwasser, arquitecte, pintor i artista plàstic que veia el món com una closca de cargol.

Exposició col·lectiva a la Casa de Cultura

Es podran veure a la Casa de Cultura les obres i les instal·lacions audiovisuals dels artistes Alba Domingo, Beatriz Aisa, Elena Garrigolas, Kerstin Hintz, Laia Albert, Marta Garcia, Mireia Tysoe, Les Jolies Minutes i Maria Mercader.