Aquest divendres ha tingut lloc la presentació del llibre 111 anys de futbol a Cassà (1912-2023), en un acte a la Sala Centre Recreatiu de Cassà de la Selva, en el qual també s'ha reconegut els jugadors i exjugadors de futbol que han jugat deu o més temporades al primer equip de la Unió Deportiva Cassà (UD Cassà).
A l'acte hi han participat Josep M. Dausà, exjugador de la UD Cassà i exalcalde de la vila; Robert Batllosera, exjugador i exentrenador de la UD Cassà; Miquel Clapés, president de la UD Cassà; Xavier Casabó i Joan Carles Codolà, els autors del llibre; Pau Presas, vicepresident de la Diputació de Girona; Robert Mundet, alcalde de Cassà de la Selva, i membres i aficionats de la Unió Deportiva Cassà, entre altres assistents.
L'exjugador i exalcalde de Cassà Josep M. Dausà ha intervingut per comentar la seva experiència personal com a esportista cassanenc en un acte conduït pel també exjugador i exentrenador de la UD Cassà Robert Batllosera. Els autors del llibre han comentat diferents aspectes del treball i han agraït la col·laboració de les desenes de persones que hi han aportat records, anècdotes o fotografies per completar aquest treball retrospectiu sobre el futbol a Cassà. També han destacat les dades que s'hi incorporen i que per primer cop permeten conèixer el jugador que ha defensat la samarreta blanc-i-blava en més partits (Josep Reverter) o que ha marcat més gols (Lluís Poaté) al llarg de tot aquest temps. Durant la presentació també s'ha reconegut la figura del doctor Josep M. Olivé.
Els actes dels 111 anys de futbol a Cassà continuaran el 5 de maig al vespre amb un sopar de germanor organitzat per la UD Cassà a la nau polivalent.
El dijous 18 d'agost de 2023 es compliran 111 anys d'aquell divendres de 1912 en què es té constància que un equip va disputar el primer partit de futbol a Cassà de la Selva.
Fa trenta-sis anys que el doctor Josep M. Olivé va publicar un primer estudi sobre els primers 75 anys de futbol al poble, però ara la Unió Deportiva Cassà, conjuntament amb Editora Cassanenca, han ampliat aquell treball per oferir un llibre acurat sobre els primers 111 anys.
Xavier Casabó i Joan Carles Codolà han estat els autors d'aquest volum de cinc-centes pàgines que repassa, any rere any, l'evolució de l'esport del futbol a la vila des d'aquell 1912 fins a l'actual 2023.
En la introducció del llibre els autors es pregunten (i es responen):
«Per què hem fet aquest llibre del 111 anys de futbol a Cassà? De fet teníem un precedent amb l'obra de Josep M. Olivé (Els 75 anys de futbol a Cassà de la Selva - 1987), que en molts casos ens ha servit de guia per a aquest actual, ja que hi ha informacions que 36 anys després d'aquell treball ja no es poden investigar malauradament per la desaparició dels seus protagonistes. Segurament amb el pas del temps, per llei de vida, ens hem perdut moltes petites històries a l'entorn de l'esport al nostre poble, però amb aquest llibre com a mínim hem volgut fer una pel·lícula força completa d'aquests 111 anys i amb una atenció especial vers els homes i dones que n'han sigut protagonistes, amb imatges i amb testimonis orals del seu pas pel món del futbol a casa nostra. Pensem que era important ara que encara tenim molts testimonis de diferents etapes del futbol a casa nostra posar negre sobre blanc a allò que ha passat en aquest període, ja que a Cassà, com a moltes altres poblacions, el futbol no deixa de ser un fenomen social que supera l'espai esportiu per afectar amplis sectors de la comunitat.»
Els autors
Després de l'experiència de col·laboració en el llibre sobre política i eleccions municipals -Cassà vota: Crònica de la democràcia local a Cassà de la Selva (1979-2021), d'Editora Cassanenca-, Xavier Casabó Rabassedas i Joan Carles Codolà Vilahur han tornat a ajuntar esforços per il·lustrar un altre aspecte de la història recent del poble de Cassà, en aquest cas el món del futbol. A 111 anys de futbol a Cassà (1912-2023), Casabó i Codolà han posat fil a l'agulla en la tasca de recollir la informació que hi havia sobre aquest esport al poble i plasmar en el llibre els aspectes més rellevants de la implantació, consolidació, creixement i també crisi que han anat acompanyant el futbol a Cassà des del 1912, quan es té constància del primer partit jugat al camp d'en Trompa.
Gràcies en gran part al treball fet fa trenta-sis anys per Josep M. Olivé, s'ha pogut reconstruir aquesta història i ampliar-la amb una base de dades que mai no s'havia confegit i que permet conèixer unes xifres desconegudes sobre els més de 2.600 partits de futbol (sènior masculí) que s'han jugat a Cassà en aquests anys.
Joan Carles Codolà Vilahur (1956), periodista, és el director de la revista local Llumiguia i del diari Cassà Digital, i a més ha estat molts anys relacionat amb la UD Cassà, ja sigui com a delegat de diversos equips o amb diferents càrrecs a la Junta Directiva des del 1995 fins a l'actualitat, a més d'haver documentat amb milers de fotografies l'activitat dels equips del club. Creu que el futbol a Cassà no és simplement un esport, sinó un factor d'integració social i humana indispensable que ha estat clau al poble de Cassà des dels seus inicis fins ara. Segons ell, per això calia fer aquest llibre de reconeixement a tots els que hi han participat.
Xavier Casabó i Rabassedas (1993), graduat en dret, és un apassionat dels esports (els seus èxits al concurs del programa de Catalunya Ràdio Tot gira en són una bona mostra) i també de Cassà de la Selva. Per això fer aquest llibre sobre la història del futbol a Cassà el va entusiasmar des del primer moment, tot i que ell és més de l'hoquei sobre patins (primer com a jugador, després com a entrenador i ara com a delegat al FDC). Creu que el futbol a Cassà va representar un fet sociològic molt rellevant durant alguns anys i que en l'actualitat pot continuar sent una eina per enfortir lligams entre tots els veïns.
Els dos autors creuen que aquest volum no és un recull de «batalletes de futbol», tot i que n'hi ha unes quantes, o un simple aplec de xifres, tot i que també n'hi abunden, sinó que volen que sigui una mirada global a un moviment que al llarg dels 111 anys de vida ha mobilitzat milers de cassanencs (i cada cop més cassanenques) per una cosa tan senzilla com córrer darrere una pilota.