Maria Puig participa en la 20a edició de la lectura continuada de l'obra de Josep Pla a Palafrugell
La Diputació de Girona participa, un any més, en la fira de llibres i roses de Sant Jordi, a Girona, amb una parada on es poden adquirir les últimes novetats editorials de la institució, així com publicacions anteriors. També s'hi pot trobar la dissetena sèrie de punts de llibre d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.
Algunes de les darreres novetats editorials de la Diputació de Girona són:
- El Bròfec, d'Adrià Pujol (guió i text) i Laia Baldevey (dibuixos), de la col·lecció «Llamps i Tintes!» de novel·la gràfica. Aquesta obra ens situa a l'hivern de l'any 2033, on fa dies que a banda i banda de la serra de l'Albera apareixen tot d'animals morts: senglars, guilles, ovelles i ocells. Els agents rurals especulen sobre la presència d'un os pirinenc que s'ha desplaçat massa cap a l'est. La Francina Comalada, de Cantallops, descobreix que es tracta del Bròfec, una mena d'humanoide que viu en coves subterrànies i que hiberna durant períodes de cent cinquanta anys. Al mateix temps, el matrimoni Kurtz ha vingut a caçar-lo. Es planteja una incògnita: qui en sortirà il·lès i qui no.
- Pla i muntanya, de Carles Bosch de la Trinxeria, publicat a la col·lecció «Josep Pla». És, en paraules del seu autor, «un aplec d'estudis, viatges, llegendes, records, excursions; una vera miscel·lània d'escrits de tota mena on dominen no obstant los records muntanyesos». A través d'aquest volum, la primera reedició des que es va publicar l'obra, l'any 1888, el lector es podrà passejar per mar, plana i muntanya, on trobarà esqueixos d'històries d'amor, sortides de cacera i de pesca amb sorpreses inesperades, músiques amb aires nous i vells, aplecs, festes diverses, àpats frugals, viatges en tren i moltes altres petites peripècies... Com a Records d'un excursionista, es tracta d'un recull de narracions basades en experiències personals. En aquesta edició, a més, s'aporta informació nova sobre el context social i familiar de l'autor d'una obra que es pot resumir amb la tríada literatura, paisatge i catalanisme.
- El fantasma de Montcorb, de Prudenci Bertrana, de la col·lecció «Josep Pla», és una transposició en una masia catalana de la Selva dels esdeveniments descrits per Oscar Wilde en un dels seus contes més famosos, El fantasma de Canterville. A vegades, els fantasmes viatgen; per exemple, d'Anglaterra a Catalunya, de Canterville a Montcorb. Però no viatgen mai sols, viatgen gràcies a escriptors com Prudenci Bertrana. En aquest cas, a més, no es tracta només d'una traducció d'una llengua a una altra, sinó també del pas d'un gènere, el conte, a un altre, el teatre. El conte original de Wilde, traduït per Ernest Riera, i l'adaptació teatral catalana es recullen per primera vegada en un mateix volum sota la mirada atenta de Matthew Tree, escriptor anglocatalà que és, segurament, la persona més indicada per dur a terme aquesta tasca de confrontació fraternal.
- Els goigs, de Pep Vila, una de les guies de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Aquest llibre ofereix, en una tria acurada que forçosament ha de ser parcial, una visió dels goigs difosos a les comarques gironines i de les seves advocacions, molt arrelades en la vida i en l'imaginari del poble. Malgrat la progressiva secularització de la societat, els goigs, nascuts dels himnes de l'Església, continuen sent objecte d'estudi, de devoció i de col·leccionisme. La seva lectura ens fa entrar en un món que hem rebut per tradició i que ens acosta a la transcendència, a un espai sobrenatural poblat de verges, sants i màrtirs tradicionals. Són textos que, a més de l'interès religiós, tenen un valor etnopoètic, antropològic i toponímic, encara poc explorat i explotat.
- El món romà, de Marc Bouzas, Ana Costa, Marc Prat i Jordi Vivo, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Aquest llibre presenta el llegat que van deixar els romans en el nord-est català després de set segles de dominació, un període transcorregut entre el desembarcament de l'exèrcit romà a Empúries i la caiguda de l'Imperi romà d'Occident.
- Aiguaviva, de Dolors Vilamitjana i Jordi Bohigas, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Aquesta monografia pretén aportar una mirada general dels aspectes històrics, polítics, socials, culturals i naturals que han configurat la història del municipi d'Aiguaviva al llarg del temps. S'adreça a un públic ampli i dona a conèixer les curiositats i les dades inèdites del poble: els primers assentaments, les jurisdiccions medievals, els masos, els oficis, la indústria, el paisatge i el territori.
- Vallfogona de Ripollès, d'Eusebi Puigdemunt, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Aquest llibre tracta sobre un dels pobles més petits de la comarca ripollesa, que es troba ubicat als vessants de les serres de Puig d'Estela i de Milany, en un entorn de gran varietat i bellesa paisatgística, que el fan propici per dur-hi a terme sortides i excursions per gaudir tant de la natura com del seu patrimoni històric i monumental, a part del seu ric i suggeridor llegendari. Aquesta monografia no té la intenció de ser una obra definitiva sobre la població i el seu terme, sinó que vol donar una visió panoràmica del municipi i ser el punt de partida per a la redacció de futurs treballs i recerques.
- Cadaqués, d'Arnald Plujà, de la de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Cadaqués és una població emmarcada dins de l'extrem oriental del cap de Creus, d'història heroica i apassionada. El seu origen altmedieval i la dependència directa del comte d'Empúries, en detriment dels petits senyors feudals, li van facilitar una relativa independència i una notable prosperitat, no exempta, però, dels perills i les penúries de l'època. La seva idiosincràsia, l'ancestral aïllament geogràfic, la parla salada i l'estricta aplicació del «nos amb nos», fins al segle passat, són els principals trets que defineixen el caràcter cadaquesenc. La gran estima dels habitants d'aquest lloc a la seva terra ha determinat l'evolució de qualsevol forma de subsistència abans de l'èxode: des de la pesca a l'encesa fins al conreu de la vinya i l'olivera, l'exportació dels seus productes, el cabotatge a ultramar i, avui, el turisme.
Totes les publicacions corporatives, agrupades per col·leccions, es poden consultar al web: http://www.ddgi.cat/publicacions.
Punts de llibres d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona
A la parada de Sant Jordi de la Diputació, també s'hi podran trobar punts de llibre d'INSPAI, que n'ha elaborat disset sèries de diferents temàtiques des del 2004. L'objectiu és difondre els fons fotogràfics del Centre de la Imatge de la Diputació.
La sèrie de punts de llibre d'INSPAI d'aquest any són deu fotografies de Pablo García Cortés, «Pablito: Costa Brava Night».
Podeu consultar el conjunt de sèries en l'enllaç següent:
https://www.inspai.cat/Inspai/ca/publicacions-fotografia?variant=punts_de_llibre
Recomanacions per a infants i joves
Coincidint amb Sant Jordi, el Club de Lectures Recomanables (CLER) del servei de Biblioteques de la Diputació de Girona ha editat la Guia de literatura infantil i juvenil de primavera del 2023, amb una selecció de contes i llibres per a infants, adolescents i famílies.
Integren el CLER professionals de les biblioteques públiques de les comarques gironines. Des del 2004, treballen per promocionar la literatura infantil i juvenil.
La guia es pot trobar a: https://www.bibgirona.cat/assets/documents/000/472/752/guia_primavera_2023_def.pdf
Lectura continuada de l'obra de Josep Pla a Palafrugell
Un any més Palafrugell s'ha convertit en una de les poblacions de referència cultural en la Diada de Sant Jordi gràcies al seu acte central, la lectura continuada de l'obra literària de Josep Pla. Enguany, com a novetat, per primera vegada la lectura es va situar a la plaça de Can Mario. Una nova ubicació que ha coincidit amb l'espai de la fira de llibres i flors. La lectura enguany celebrava vint anys, ja que es va iniciar l'any 2004.
Per la lectura, organitzada per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palafrugell amb la col·laboració, entre d'altres, de la Fundació Josep Pla, hi han passat prop d'un centenar de persones i s'ha llegit el volum 7 de l'obra completa, El meu país, que inclou el llibre originalment publicat l'any 1954 a Palafrugell amb el títol Peix fregit.
El tancament de la lectura ha anat a càrrec de la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, i de l'alcalde de Palafrugell, Joan Vigas.
Per participar en la lectura no era necessari inscriure-s'hi prèviament i les persones que volien llegir només s'havien d'apropar a la carpa instal·lada a la mateixa plaça i esperar el seu torn.
Així doncs, la plaça de Can Mario s'ha convertit en el centre neuràlgic de la Diada de Sant Jordi al municipi, congregant llibreries, floristeries i entitats del municipi, a més a més de la lectura.