El diputat de Medi Ambient, Lluís Amat, intervé en l'acte d'obertura de l'esdeveniment, que tindrà lloc fins aquest dijous al Palau de Fires de Girona
La cinquena edició del Fòrum Internacional de Residus Waste in Progress ha obert les portes aquest dimarts al matí al Palau de Fires de Girona. El congrés de referència en matèria de gestió de residus per a empreses i administracions gravitarà, fins aquest dijous, al voltant de la recollida de residus amb identificació.
Comptarà amb ponències, debats i taules rodones oferint l'experiència en primera persona de models europeus d'èxit com és el cas de ciutats com Hertfordshire (Regne Unit), Bihor (Romania), Estocolm (Suècia), Schleswig-Holstein (Alemanay) o les italianes Pisa, Monza i Treviso.
La cita, que també mostrarà les experiències en aquest tipus de gestió de Madrid, Girona, Tarragona o Usurbil (Guipúscoa), comptarà amb 28 expositors i té la previsió de superar els 1.500 assistents de l'edició passada.
En la seva intervenció en l'acte de benvinguda, el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Amat, ha destacat: «La temàtica d'enguany es converteix en tot un repte que cal abordar amb cura. Principalment, per la seva complexitat, tant a nivell de tecnologia, tractament de la informació i la seva vessant més delicada, la protecció de dades».
«Que al Waste in Progress estiguem tractant els sistemes de recollida amb identificació d'usuaris demostra que ja tenim una part del camí recorreguda i disposem de la maduresa i l'experiència per entendre que estem seguint els passos correctes en la gestió de residus», ha conclòs el diputat.
També hi han participat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el director de l'Agència Catalana de Residus de la Generalitat, Isaac Peraire; i el director de Gestió Autonòmica y Local d'Ecoembres, Àngel Hervella, entre d'altres autoritats.
Tres jornades d'activitats
El congrés tornarà a combinar diferents formats amb l'objectiu de reunir experiències per analitzar el present i fomentar el debat, al mateix temps que vol crear coneixement de causa per definir una visió de futur compartida i eficient. La principal novetat d'aquesta edició és que la darrera de les tres jornades també serà completa, amb activitat al matí i a la tarda, per ampliar el contingut que s'hi oferirà.
La primera jornada, avui dimarts, posarà el focus sobre les oportunitats i els reptes tecnològics. S'hi posaran sobre la taula models d'èxit, amb el detall de tots els elements indispensables per assegurar la viabilitat dels sistemes amb identificació.
L'objectiu serà fixar les necessitats i els requeriments per a cada sistema de recollida, intentant trobar la tecnologia òptima per a cada lloc a partir de les qüestions a plantejar abans d'escollir una opció.
Demà dimecres, en la segona jornada, tractarà sobre les oportunitats i els reptes jurídics que van des de la protecció de dades fins a la fiscalitat. El congrés acabarà dijous amb l'atenció centrada en les oportunitats i reptes conductuals a través d'experts que plantejaran les reticències que generen la implantació d'aquests models i les estratègies a aplicar per minimitzar els temors d'usuaris i administracions.
El Waste in Progress va néixer el 2017 amb l'objectiu de reunir a Girona empreses i administracions d'arreu de l'Estat per compartir experiències al voltant de la gestió de residus i la voluntat de millorar les ciutats i el futur dels seus habitants a partir de la posada en comú d'experiències sobre una temàtica concreta.