Notícies

Fotografies del Fons Fargnoli a Europeana, el portal de patrimoni cultural digital europeu

Foto : FARGNOLI, Valentí. Presa de la central hidroelèctrica de

Tres-centes fotografies del Fons Valentí Fargnoli d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, ja es poden visualitzar i descarregar de manera lliure i gratuïta

S'ha escollit una mostra d'aquest Fons per la rellevància i la representativitat territorial a les comarques gironines

La descàrrega de les fotografies en alta resolució es pot fer a través de la web d'INSPAI

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, és membre oficial de Photoconsortium, el consorci internacional del patrimoni fotogràfic, que té com a objectiu promoure la cultura i el patrimoni europeu en imatges. 

Aquest darrer any, INSPAI ha treballat conjuntament amb Photoconsortium per iniciar el procés d'una primera càrrega d'imatges dels seus fons i col·leccions a fi de compartir-los i agregar-los al portal patrimonial europeu Europeana. Des d'aquesta plataforma s'ofereix un accés digital obert a material cultural europeu compartit per més de 3.700 institucions culturals de tot Europa amb l'objectiu de promoure'l, donar-lo a conèixer i utilitzar-lo de manera global. 

El fons escollit per a aquesta primera compartició ha estat el Fons Valentí Fargnoli, tenint en compte la seva rellevància i la importància que representa a INSPAI.

Valentí Fargnoli Iannetta, un dels fotògrafs més importants de la primera meitat del segle XX, ens ha llegat unes fotografies reflex de la seva mirada ambulant, amb la qual va saber captar la vida i els paisatges de les comarques gironines, immortalitzant uns temps que s'escolaven davant les transformacions antròpiques i els imminents canvis socials. Avui la seva obra constitueix un llegat únic per descobrir el nostre passat i un testimoni documental valuós per conèixer el territori de la província de Girona durant la primera meitat del segle passat. 

Les primeres tres-centes fotografies escollides per a aquesta primera agregació són una mostra d'aquesta representativitat territorial a les comarques gironines i ja es troben a disposició dels usuaris des d'aquest portal europeu, on es poden visualitzar i descarregar de manera lliure i gratuïta.

Paral·lelament i aprofitant aquesta proposta, INSPAI ha decidit oferir la descàrrega lliure i gratuïta, en alta resolució, des de la seva pàgina web, de les més de vuit-centes fotografies que formen el Fons Fargnoli, amb la voluntat de difondre i promocionar l'obra del fotògraf i posar-la a l'abast dels usuaris. 

Amb aquesta actuació, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona completa un any ple d'activitats dedicades a la figura de Valentí Fargnoli, a les quals cal sumar la reedició del llibre-catàleg Valentí Fargnoli: El paisatge revelat, l'edició dels punts de llibre sobre el fotògraf, les diverses itineràncies de l'exposició que s'han portat a terme al llarg de l'any en diversos municipis gironins, i la realització de l'exposició virtual, que es pot visitar mitjançant l'apartat web del Centre de la Imatge.

INSPAI preveu poder oferir en línia i tenir compartides al portal Europeana, de manera lliure i gratuïta, la resta de fotografies del Fons Fargnoli i les procedents dels altres fons i col·leccions custodiats a l'arxiu del Centre de la Imatge. 

Informació sobre Photoconsortium 

Photoconsortium, consorci internacional per al patrimoni fotogràfic, és una associació sense ànim de lucre creada l'any 2014 amb l'objectiu de promoure la cultura i el patrimoni europeus en imatges. Actualment compta amb una trentena de membres, entre els quals hi ha arxius, institucions públiques, agències privades i col·leccionistes d'arreu d'Europa, a més d'una vintena d'experts que en són membres a títol individual.

El consorci té la voluntat de crear un espai de relació entre els seus membres i oferir-los recursos i eines digitals per facilitar la compartició en línia dels seus fons i col·leccions. Des de la seva creació, Photoconsortium s'ha consolidat com el principal referent en l'agregació de fotografies digitalitzades a Europeana, la biblioteca digital europea. A través del seu cercador i de diverses col·leccions temàtiques curosament comissariades pel consorci, aquesta plataforma convida investigadors, estudiants i aficionats a la fotografia a explorar entre més de 2,5 milions d'imatges compartides pels seus membres. 

Photoconsortium és l'agregador de dominis d'Europeana especialitzat en continguts fotogràfics, i des del 2014 ha posat a l'abast d'Europeana més de cinc-centes mil fotografies d'uns cinquanta socis, mostrant col·leccions patrimonials famoses de prestigioses institucions públiques i agències privades, i també revelant contingut fotogràfic fins ara desconegut de campanyes de proveïment participatiu, col·leccionistes privats i arxius locals més petits. Les dades d'alta qualitat que es posen a disposició d'Europeana també es promocionen i es mostren en una col·lecció temàtica dedicada: «Europeana Photography», comissariada per Photoconsortium i enriquida amb galeries, exposicions virtuals i blocs.

Informació sobre Europeana 

Europeana és una biblioteca digital europea d'accés lliure  que aplega contribucions ja digitalitzades d'institucions culturals reconegudes dels vint-i-set estats membres de la Unió Europea. La plataforma va començar a funcionar el 2008. La plataforma comparteix i promou aquest llegat perquè tot el món l'utilitzi i en gaudeixi per aprendre, treballar, investigar o divertir-se. Europeana ofereix un llegat cultural a professionals, professors i investigadors, i accés digital a material històric cultural europeu. Permet accedir a milions d'articles culturals: obres d'art, llibres, música, vídeos sobre art, diaris, arqueologia, moda, ciència, esports, fotografia. La missió de la plataforma és empoderar el sector del patrimoni cultural en la seva transformació digital. Desenvolupa coneixements, eines i polítiques per adoptar el canvi digital i convidar les associacions a fomentar la innovació.

Enllaç a Europeana 

Enllaç a Fons Fargnoli