Notícies

Arriba la setena edició de Festimams, el festival referent de l'humor en català

Foto : Fotos: M. Millan

Tindrà lloc del 15 al 18 de juny i comptarà amb una oferta de vuit espectacles i un sopar-tast espectacle, amb productes del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona

Enguany, hi actuaran reconeguts noms de l'escena humorística catalana com La Sotana i El Soterrani, així com Natza Farré i Judit Martín o Carles Xuriguera i Fel Faixedas

La sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona ha acollit aquest dijous al migdia la presentació de la setena edició de Festimams, el festival d'humor de Girona. En l'acte, hi han participat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el vicealcalde de Girona i diputat, Quim Ayats, i el director artístic de l'esdeveniment, Fel Faixedas.  

L'edició d'enguany, que tindrà lloc del 15 al 18 de juny principalment a la Casa de Cultura de Girona -una actuació serà al Centre Cultural la Mercè-, manté la proposta híbrida de formats, sempre amb l'humor com a denominador comú. D'una banda, els espectacles en clau humorística, amb una platea semblant a la d'un cabaret o teatre. I de l'altra, un sopar-tast espectacle gastronòmic, segell dels primers anys del festival, amb degustació de productes del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent. 

D'aquesta manera, el festival vol consolidar el format estrenat fa dos anys, en què volia apropar-se a nous públics amb perfils més joves, i alhora mantenir i consolidar la seva essència de festival gastrocultural.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat: «De festivals, n'hi ha molts a la nostra demarcació, però d'humor, únicament aquest. El Festimams és un esdeveniment diferent, on podem riure i oblidar-nos durant una estona del nostre dia a dia. A més, és un espai on també es poden conèixer i degustar productes de primera qualitat del nostre territori, els productes del segell Girona Excel·lent».

«Festimams s'ha convertit en un festival de referència de l'humor en català. I tenim la sort que es faci a la nostra ciutat, a Girona. Un festival que recordo que, any rere any, té gran èxit de públic, que penja sempre el cartell d'"entrades exhaurides"», ha recordat el vicealcalde i diputat, Quim Ayats.

Per la seva part, Fel Faixedas ha destacat: «El Festimams és l'únic festival d'humor cent per cent en català a casa nostra. Volem reivindicar la llengua també des de l'àmbit de l'humor».

L'escena humorística catalana, a Girona

Festimans omplirà Girona d'humor en català al llarg de quatre dies consecutius, del dijous 15 al diumenge 18 de juny, amb els noms més destacats de l'escena humorística catalana actual: Guillem Estadella, jove humorista català i presentador de ràdio; Vidda Priego, còmica activista de la diversitat de gènere i sexoafectiva; Manel Vidal, Joel Díaz, Andreu Juanola, Enric Gusó i Magí Garcia, Modgi, integrants de La Sotana, un programa radiofònic / podcast d'humor irreverent sobre el Barça i el món del futbol; Andrés Fajngold, col·laborador del programa televisiu de TV3 Zona Franca; Natza Farré i Judit Martín, creadores del pòdcast El nou paradigma; Gloria Martínez i Marta Bernal, Las Glorias Cabareteras, vedets irreverents i actualment col·laboradores del Vostè primer de RAC 1 i LateXou de RTVE, dos programes presentats per Marc Giró; Manel Vidal, Maria Rovira, coneguda com a Oye Sherman, Magí Garcia, Joel Díaz i Josep Català, precursors del monòleg còmic en català al El soterrani

Un sopar tast-espectacle en bona companyia 

El tret de sortida del festival, el dijous 15, tindrà lloc en el marc d'un sopar tast-espectacle amb degustació de productes reconeguts amb el segell de qualitat Girona Excel·lent de la Diputació de Girona. El sopar a peu dret tindrà lloc al pati de la Casa de Cultura de Girona, amb un aforament de cent vint persones. Els humoristes Peyu i Oriol Cruz seran els encarregats de posar la nota d'humor a la nit amb una animada conversa dinamitzada pel també còmic Fel Faixedas. 

Cinc estrenes d'espectacles a Girona i dos clàssics ja del festival

Dels nou espectacles que configuren la programació del Festimams 2023, cinc es podran veure per primera vegada a la ciutat de Girona. Les estrenes són: Natza Farré i Judith Martín / El nou paradigma (podcast en directe); Las Glorias Cabareteras / El chou de las Glorias; Guillem Estadella / Quin pollastre!; Vidda Priego / Geni i figura; Andrés Fanjold / El típico argentino i Carles Xuriguera i Fel Faixedas / Festa grossa. Aquest darrer espectacle clourà el festival el diumenge 18 de juny a l'auditori del Centre Cultural La Mercè. Així mateix, el festival comptarà de nou amb les actuacions de La Sotana i El Soterrani, dos clàssics ja del Festimams. 

Un monòleg en clau d'humor a cura de l'actriu trans no-binària Vidda Priego 

El festival presenta per primera vegada un espectacle en clau d'humor a cura de Vidda Priego, actriu, còmica, guionista i coach teatral trans no-binària. Al llarg de la seva trajectòria en el món del monòleg còmic, Vidda Priego ha fet pedagogia de la no-binaritat. El monòleg Gènere i figura, que ara presenta a Girona parla de la diversitat de gènere i sexoafectiva. 

Les entrades, que oscil·len entre els 15 i els 20 euros per als espectacles a la Casa de Cultura, i de 25 euros el sopar-tast espectacle, es troben ja a la venda en el lloc web oficial.

Documentació