Notícies

La Diputació de Girona acull la presentació del llibre VALORUS PRO dones i vida

Foto : Fotos: M. Millan

Es tracta del segon volum de la col·lecció «Valorus», i aprofundeix en el món de l'esport amb el guiatge de dotze dones esportistes, que expliquen les seves experiències personals més enllà del seu àmbit professional

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el director de Valorus Sports, Josep Delgado; la directora esportiva de l'Uni Girona, Laia Palau; la presidenta de l'Associació Gironina d'Empresàries (AGE), Maria Rosa Agustí, i el periodista Josep Guardiola han presentat aquest migdia al saló de sessions de la corporació el llibre VALORUS PRO dones i vida.

Aquest és el segon volum de la col·lecció «Valorus», ideada amb l'objectiu d'explicar la història professional i personal que hi ha darrere l'excel·lència esportiva. En aquest cas, l'objectiu ha estat aprofundir en el món de l'esport amb el guiatge de dotze dones esportistes, que expliquen les seves experiències personals més enllà de l'àmbit professional. 

El llibre reflecteix problemes de la societat actual i també fa èmfasi en esportistes catalanes que, en el seu moment, van ser pioneres en les seves diferents disciplines. Els articles parlen de dones esportistes com Anna Tarrés, Mari Paz Corominas, Natàlia Arroyo, Alèxia Putellas, Elena Congost, Laia Sanz, Núria Picas, Bito Fuster, Quima Casas, Laia Palau, Araceli Segarra i Marta Gens.

En tots els textos es traça un viatge amb experiències personals d'aquestes figures destacades del món de l'esport. Hi expliquen com han afrontat etapes difícils al llarg de la seva trajectòria i com aquestes han incidit en el seu dia a dia, tant esportiu com personal. Es tracta de relats que poden contribuir a expandir el lideratge femení d'aquestes esportistes, per acompanyar les noves generacions.

Els articles els han redactat diferents professionals del periodisme, que en la majoria dels casos apropen els lectors als temes firmats en primera persona. Són professionals com Paloma del Rio, Olga Viza, Joan Manuel Surroca, Jordi Sunyer, Xavier Llorens, Arnau Segura, Enric Pujol, Xavi Madrona i Natàlia Arroyo. 

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat que aquest és un «projecte de país»: «No només hi col·laborem nosaltres, sinó les quatre diputacions catalanes, amb Barcelona, Lleida i Tarragona. Tots vam entendre que havíem d'anar agafats de la mà per donar suport a un projecte que ens mostra grans històries de superació, de dones pioneres, que, malgrat totes les dificultats, han arribat allà on somiaven». 

Donació solidària

El president de Valorus Sports, Josep Delgado, ha subratllat el compromís del president de la Diputació «amb l'esport i la igualtat de gènere», i ha posat en valor el contingut d'aquest volum: «Volem sincronitzar quatre elements fonamentals per a nosaltres: les persones que es vulguin obrir i explicar les seves històries; els autors i autores que les vulguin escriure; els lectors i les lectores, i el territori, però no vist com una qüestió geogràfica, sinó de gènere, perquè l'esport és de tots».

En aquest sentit ha explicat que un 10 % dels beneficis que s'obtinguin d'aquest volum es destinaran a l'ONG Pallapupas, de pallassos d'hospital. 

Una de les protagonistes de VALORUS PRO dones i vida és Laia Palau. Reconeguda pels seus èxits a les pistes de bàsquet, en el llibre se la pot conèixer d'una manera més íntima: «Vull que se'm valori per la meva feina, no per ser dona. Crec que és molt important i necessari que hi hagi un equilibri entre els dos conceptes». 

«Les dones som resilients, i hem fet grans esforços per tirar endavant. I aquí hi veiem exemples de dones que han tornat a començar després d'una greu malaltia, que han marxat de casa de joves per créixer com a dones esportistes, o que han viscut la maternitat més grans, per compaginar-ho amb l'esport. Estem encantades d'haver-hi col·laborat», ha dit la presidenta de l'AGE, Maria Rosa Agustí. 

El llibre, de cent setanta-sis pàgines, està escrit en català en format paper, i en castellà i anglès en digital. Té una dimensió extraordinària original de 297 × 400 mm. 

Valorus Sports

És una editorial tecnològica que dirigeix l'empresari Josep Delgado i que neix per donar visibilitat al món dels esports i de les persones esportistes en un entorn de valors humans, somnis, desafiament i oportunitats, així com inspirar a crear una societat més sana i inclusiva.

Un dels seus serveis és la creació d'una col·lecció de publicacions amb l'essència de Valorus, que té com a fet diferencial la forma de comunicar allò més personal dels protagonistes. El novembre passat, es va presentar el primer llibre, VALORUS PRO Girona, que recollia diferents visions del fet excepcional que la ciutat de Girona tingui, aquesta temporada 2022-2023, quatre equips en les màximes categories estatals: el Girona FC (futbol masculí), el Bàsquet Girona (bàsquet masculí), l'Uni Girona (bàsquet femení) i el Girona Club Hoquei (hoquei sobre patins masculí). El director editorial és el periodista Josep Guardiola.